Simbolologi lan psikoanalisis ing Poe Gugur Omher saka Poe

Tibane Omher Usher minangka salah sawijining karya sing paling misuwur ing Edgar Allan Poe lan saben-saben aku kudu bali menyang kepala teror ing Boston. Ing artikel iki, aku nemokake bagean liyane kerja kuliah yen ing sawijining dina aku kudu ngleksanani. Wektu iki minangka kutipan sing luwih dawa karangan simbologi lan psikoanalisis saka karya. Siji maneh rasa penasaran lan kontribusi cilik kanggo tokoh Poe sing hebat.

Sinopsis

Ing wong pisanan, narator nyritakake kunjungane menyang kanca cilik, Roderick ngeterake, sing duwe omah gedhong paling ora aneh. Wong iki lara lan ngongkon teka lan nyenengake. Dheweke urip karo mbakyune Lady Madeline, sing uga lara banget mula dheweke krasa sedhih banget.

Narator liwat sesasi karo kancane pengabdian kanggo ngomong, maca lan ngrungokake musik. Nanging ing sawijining dina Lady Madeline tilar donya, Utawa, paling ora, kayane. Dheweke bakal ninggalake dheweke ing pethi, ing kamar ing sisih ngisor omah.

Saka kana Roderick Usher mboko sithik bakal ilang sirah lan saya tambah lara nganti sewengi wengi dheweke nesu banget ribut kabeh omah. Kanggo ngiyatake dheweke, narator wiwit maca buku nganti dheweke uga krungu swara-swara kasebut, kaya nangis lan nangis. Roderick Usher, sing wis ora waras, ngerti kaya ngono dheweke dikubur urip-urip Lan nalika Lady Madeline katon kanggo wong-wong mau, kasunyatan sing nyepetake sedane adhine. Sadurunge lan ambruk omah mbesuk narator mlayu ninggalake konco ing reruntuhan klelep menyang sendhang daerah sekitar.

Omah Usher

Sampeyan kudu negesake peran dhasar omah, amarga pengaruhe ing paraga lan uga sebaliknya. Uga ing pasukan negatif sing nyebabake pengaruh lan sing nyebabake pati loro protagonis lan kerusakan bangunan kasebut. Kekuwatan kasebut ditemokake kanthi cepet ing wiwitan crita nalika narator nerangake tekane lan rumangsa sedhih lan sedhih sing ngasilake sesanti omah sing hebat.

Mesthi wae, ing kesan pertama iki, pati wis diramalake amarga nalika ndeleng omah lan sekitar, kayata danau lan wit-witan sing garing, sampeyan mung bisa soko sing pungkasane tahan karo wektu, kaya dene pedunung, loro Usher pungkasan. Lady Madeline, dikubur urip sadurunge jamane, sing nyebabake kerusakan omah, sadurunge dheweke uga seda, lan sedane sedane, nglelebke kabeh menyang sendhang, kaya crita pungkasane.

Nanging, sing pancen ngonfigurasi elemen kasebut, akeh karakter minangka kahanan lan lingkungan, yaiku a panjangka kahanan pikiran, pikirane Poe. Iki bisa dideleng ing simbolologi sawetara wong, kayata house. Omah sing amarga watake omah ngenali karo awak manungsa lan pikiran.

Kanthi cara iki, ing teras bakal tegese ing pasuryan, topeng sing kalebu kepribadian manungsa. Beda jogan bisa dadi simbol saka vertikal lan ruang. ing langit-langit lan lantai paling dhuwur bakal cocog karo sirah lan pikiran, yaiku kanggo fungsi sing sadar lan ngarahake. Kosok baline, ing ruang paling ngisor utawa rong bakal nuduhake el semaput lan naluri. ing tangga bakal dadi sarana uni macem-macem bidang psikis lan makna dhasar kasebut bakal gumantung manawa dideleng kanthi munggah utawa mudhun.

Sing jelas yaiku ana kesetaraan ing antarane omah lan awak manungsa, utamane ing lowongan. Bukti iki yaiku tembung narator nalika ngadeg ing ngarep omah gedhong Usher, nggambarake windows sing peteng sing dideleng ' mripat ireng kanthi praupan kosong".

Mengkono uga ing tlaga utawa reruntuhan. Tlaga kasebut bisa nyebut rahasia lan misterius. Kejabi, ing lumahing banyu bisa nglambangake a espejo, gambaran kasunyatan, kasunyatan sing nyelehake ing perairan sing padha lan mung bakal rusak. Dheweke uga bisa tegese perasaan utawa pengalaman urip sing ora duwe hubungan penting, nanging isih ana sanajan ora duwe panggunaan utawa fungsi ing babagan panguripan utawa pamikiran.

Sedulur Usher

Gegayutan karo paraga lan posisi sing ditindakake panulis minangka narator, iki ora melu-melu nemtokake ing crita utawa nasibe protagonis. Kayane Poe wis ngeculake sawetara kerumitan pribadine mujudake utawa, luwih becik nggambarake, ing Roderick lan Madeline, utamane ing mantan.

Wis sejatine wis dibukak lan bagean liyane wis ditinggalake, minangka pengamat. Penyakit Roderick lan demensia kalebu Poe manawa, amarga dheweke utawa liwat mripate, dheweke bisa metu, mbebasake awake dhewe lan ora bakal dadi beban panganggit.

Lady Madeline minangka kekirangan semangat. Iki uga bakal dadi tokoh ibune sing katon lan ngilang liwat dalan ing omah, saka pikirane Poe, kanggo nyoba urip maneh tanpa sukses. Kabeh pangowahan irama crita bakal tiba ing Lady Madeline utawa nggoleki ibune sing ilang.

Poe psikoanis

Nanging ana uga nyoba uwal, karahayon saka karusakan lan pati kaya sing narasi nuduhake ing pungkasan. Lan bagean sing logis, pertimbangan lan pusat sing dipengini saka njaba kaya-kaya nolak nasibe sing sejatine dituju. Iki kabukten garis sempit sing misahake kewarasan lan kegilaan ing urip Poe lan sing akhire diilangi amarga kecanduan alkohol.

Sampeyan uga bisa ujar manawa Poe minangka salah sawijining wong sing nyoba nggawe investigasi metodologis saka pikiran ora sadar. Omah Usher iki, kanthi kamar sing peteng, lanskap sing rumit utawa sing retak ing tengah facade, wis dianggep model sadurunge pikiran Freudian sing ora sadar.

Nalika ing jaman saiki cara psikoanalisis marang karya Poe, dheweke kepengin nemokake nyuda kualitas sastra crita. Nanging ing wektu sing padha, kritikus sing terus sinau babagan karyane uga terus nganggep dheweke a pelopor estetika, peneliti saka pikiran manungsa lan teknisi sastra.

Ing kasus apa wae sing kabukten yaiku crita-crita kasebut tetep dieling-eling kaya tuladhane nggoleki misteri lan pangajab teror sing ditindakake manungsa.

Bagéan saka pustaka sing digunakake banjur:

  • E. Cirlot, Simbol Kamus, Buruh, Barcelona, ​​1988.
  • Antologi Norton Sastra Amerika, New York, 1989.
  • The Un Know Poe, antologi tulisan buronan dening EA Poe, Buku Lampu Kutha, San Francisco, 1980.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

3 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Antonella ngandika

    Halo, aku kudu nggarap tugas iki lan ana rong pitakon sing ora bisa dak wangsuli. Ing ngisor iki: Apa sing dikarepake Usher kanggo ndeleng kanca? Lan aku kudu ngenali elemen romantis sing mbenerake nganggo kutipan teks ... Aku seneng yen sampeyan bisa nulungi aku!

  2.   Maria Florence ngandika

    wulan sing apik banget kanggo nggawe monograf

  3.   Lucia Sánchez ngandika

    Apa sampeyan bisa ngandhani, apa sing dipikirake Usher babagan omah sing dipanggoni?