Abad pertengahan September I. jarchas lan cantigas de amigo

Dadi iki Artikel kapisan iki serie darmabakti kanggo kita Sastra abad pertengahan. Ya, ing sawijining dina, kita maca ing teks buku sekolah, sing angel banget kita pahami lan keprungu aneh banget. Ya, aku nindakake latihan mandhiri lan bisa nemokake maneh jarchas lan cantigas de amigo, sing wakil paling dhuwur yaiku wong cilik Galicia Martin Códax. Nalika liwat, aku kelingan sawetara sing dipilih.

jarchas

Iki lagu anonim sing muncul ing Abad XI-XIII padha ayat umume tema katresnan (Uga ana puji) sing kalebu puisi populer. Dheweke ditembangake dening mozarabic (Umat Kristen sing urip ing kerajaan Al-Andalus Muslim). Sawise ing pujangga arab sing sinau diklumpukake kanggo nambah pungkasane monggo (sinau geguritan nganggo basa Arab) kayadene a paduan suara.
Biasane dicritakake dening a swara wadon sing nyebut sawijining raos saka katresnan kanggo wong sing ditresnani sing bola-bali nelpon habib ("Kanca, kekasih" ing basa Arab). Y biasane ngomong karo ibu utawa adhine takon utawa sambat amarga ora ana katresnan kasebut.

Lagu kanca

Wiwit abad kaping XNUMX nganti XNUMX, cantigas de amigo saka Galicia-Portugis nuduhake ciri karo para ratu: uga tembang tresno kanthi swara wadon sapa sing arep menyang a "kanca" (mula denominasi) sing ora mung diajak ibu, sedulur utawa kanca, nanging uga karo unsur alam (ombak, segara utawa wit-witan).
Lan ana papat jinis:
  • Dancing: asale tradisional, mujudake kabungahanítresna lan urip, lan dheweke ngajak sampeyan nari.
  • Marinas utawa barcarolas: cantigas sing ngomong babagan segara utawa bocah wadon ngobrol karo segara.
  • lagu-lagu Romawií(= romeríkanggo): gegandhengan romeríace lan ziarah menyang padepokan utawa papan suci, ing kana para pacangan biyen ketemu utawa kencan.
  • albs: padha ngomong babagan pisahón penyayang nalika esuke.
Komposisi lan gangguan paling misuwur yaiku Galicia Martin Códax, sing nyipta pitu Lagu Kanca ing abad kaping XNUMX.

Sing dienggo uga dening jarchas lan cantigas yaiku pralambang lan gamblang saka pirang-pirang unsur kayata unsur alam, sing kadang duwe katresnan utawa nilai erotis. Iki minangka sawetara conto:

jarchas

Apa sing bakal daklakoni utawa apa sing bakal dadi aku,
dhuh kekasihku,
aja adoh saka aku
***
Tresna banget, tresna banget,
kanca, tresno tenan!
Mripat sing sumunar lara
lan dheweke lara banget!
***
Sedhihku amarga wong kasar: yen lunga metu
Aku bakal ndeleng kanthi lara
iku ora nglilani aku pindhah utawa aku ditolak maneh.
Ibu, critakake apa sing bakal tak lakoni.
***
Kandhani:
Nalika gusti kawula, dhuh kanca,
bakal, dening Gusti Allah,
menehi obat sampeyan?
***
Adhuh ibu kancaku
godhonge ora bali maneh!
Kandhani apa sing bakal tak lakoni, ibu
yen sedhihku ora gampang.
***
Gusti kawula Ibrahim,
dhuh, sampeyan wong manis
marani aku
ing wayah wengi.
Yen ora, yen sampeyan ora pengin,
Aku bakal marani kowe
critakake nang endi
golek sampeyan.
***
Atiku nilar aku
Ya Allah! Apa bakal bali menyang aku?
Ala banget, iki rasa lara sing aneh
(kepiye) lara (atiku), kapan bakal mari?

tembang

Miturut Martín Códax
Ombak segara Vigo
Ombak segara Vigo,
Apa sampeyan ndeleng kancaku?
Dhuh Gusti! Bakal enggal teka?
Ombak segara atos,
Apa sampeyan ndeleng kekasihku?
Dhuh Gusti! Bakal enggal teka?
Apa sampeyan ndeleng kancaku
siji kanggo sapa sing dakpenggalih?
Dhuh Gusti! Bakal enggal teka?
Apa sampeyan ndeleng kekasihku,
Sapa sing kuwatir banget karo aku?
Dhuh Gusti! Bakal enggal teka?
***
Adhine ayu karo aku
Adhiku sing ayu, ayo melu aku
menyang greja Vigo, ing endi segara atos.
Lan kita bakal nyawang ombak, mbakyuku sing ayu, kanthi rela
menyang greja Vigo, ing kana segara saya rame.
Lan kita bakal ndeleng ombak, ing gereja Vigo, ing endi segara sing atos,
ing kana dheweke bakal teka, ibu, kancaku
Lan kita bakal ndeleng ombak, ing gereja Vigo, ing endi segara sing nesu,
ing kana dheweke bakal teka, ibu, kekasihku
Lan kita bakal nonton ombak.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)