Abad pertengahan September II. Archpriest of Hita lan Book of Love sing Apik.

Ing artikel kapindho iki khusus kanggo Sastra abad pertengahan Spanyol Sampeyan ora bakal kejawab salah sawijining jeneng sing paling misuwur: Juan Ruiz, Archpriest saka Hita. Dadi dina iki saiki kudu ngelingi tokoh lan karyane sing paling abadi, yaiku Buku Cinta sing Apik, karo pasangan fragmen dipilih

Juan Ruiz, Archpriest of Hita

Identitas kasebut durung dingerteni Juan Ruiz luwih akeh tinimbang ngakoni jeneng lan status dhewe. Nanging ing taun-taun pungkasan, ana riset liyane lan orane asline wis diwiwiti udakara taun 1330, tanggal sing nyathet dheweke ing Toledo minangka saksi ing ukara arbitrase.

Mula jebule dadi Archpriest saka Keuskupan Toledo, kanthi latihan ekstensif ing teologi lan ilmu musik lan sastra. Lan mengko uga bakal diputer kantor gréja sing bakal njupuk dheweke, luwih saka kabeh, dening Hita, Guadalajara lan Alcalá de Henares. Lan sanajan durung bisa ditemtokake taun lair, taun sedane, utawa papan-papan kasebut, akeh sejarawan sing nglairake ing rong kutha kasebut.

Buku Cinta sing Apik

Iki sing diarani archpriest ing njero teks lan naskah sing wadi duwe tanggal 1330 lan 1343. Ditulis ing cuplikan mandheg lan wong pisanan, ngidini sampeyan nggedhekake utawa nambah episode liyane kayata crita, fabel, crita, lagu utawa paribasan.

Ora bisa dicocogake karo genre literatur abad pertengahan sing dingerteni, nanging kayane ringkesan apa sing ana, kanthi a kompilasi tema lan genre sing wis menehi inspirasi kanggo wong liya. Lan mesthine yaiku a buku picaresque sing nglumpukake kabeh karakter lan kahanan, sak katresnan utamane, masarakat jaman semana.

Rong Wanda sing Dipilih

Ngomong katresnan ...

Yen sampeyan pengin tresna pemilik utawa wanita
sampeyan kudu sinau dhisik
saengga dheweke kepengin nampani sampeyan kanthi katresnan.
Kaping pisanan, goleki wanita sing bakal dipilih.

Dheweke nggoleki wanita sing ayu, apik lan sehat,
sing ora dhuwur banget, nanging uga ora kerdil;
yen sampeyan bisa, aja tresna karo wong wadon jahat,
Dheweke ora ngerti apa-apa bab katresnan, petani lan rapi.

Dheweke nggoleki wanita sing langsing endhas cilik,
rambut kuning, ora dicelup nganggo inai;
alis dipisahake, dawa, dhuwur, ing watu;
pinggul amba, iki ukurane sing duwe.

Mripat gedhe, ayu, ekspresif, padhang
lan nganggo bulu mata dawa, bening banget lan ngguyu;
kuping cilik, lancip; kanggo sampeyan ngapusi
yen gulu gulu, kaya ngono senenge wong.

Irung sing landhep, untu kangen,
padha lan putih banget, rada adoh,
permen karet abang, untu sing landhep,
lambene cangkeme abang, sempit

Cangkeme cilik, kanthi cara sing apik,
raine putih, tanpa rambut, bening lan alus;
sampeyan kudu ndeleng dhisik tanpa kaos
amarga wujude awak bakal ngandhani: aguisa iki!

***

Aristoteles ujar, lan bener ...

Aristoteles ujar, lan bener,
wong kerja kanggo rong prekara: sing pertama,
kanggo rezeki, lan sing nomer loro yaiku
bakal ditutake uni karo wanita sing nyenengake.

Yen dakkandhani, bisa dilalekake,
nanging filsuf ujar, aku ora disalahake.
Kita ora kudu mangu-mangu apa sing dikandhani wong wicaksana,
amarga nalar sing wicaksana kabukten karo kasunyatan.

Yen wong wicaksana ujar manawa sejatine wis kabukten nyata;
manungsa, manuk lan kewan, kabeh kewan guwa
kepengin, kanthi alami, mesthi perusahaan anyar
lan luwih akeh manungsa tinimbang makhluk liya sing obah.

Aku ujar manawa luwih akeh manungsa, amarga makhluk liyane
mung ing siji wektu, dheweke teka bebarengan, kanthi alami;
manungsa, sawayah-wayah, tanpa akal lan tanpa ukuran,
kapan dheweke kepengin lan bisa nindakake perkara edan kasebut.

Geni luwih seneng disimpen ing awu,
amarga luwih cepet dikonsumsi luwih akeh ditusuk;
manungsa, yen dosa, ngerti yen dheweke geser,
nanging lumrahe, ala banget.

Aku, amarga manungsa, mula dosa,
Aku rumangsa tresna banget marang wanita.
Yen nyoba perkara ora mesthi paling ala;
ngerti sing apik lan sing ala lan pilih sing paling apik.
[...]


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)