Sawetara crita pinunjul dening Jorge Luis Borges (I)

Borges

Crita saka Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo (Buenos Aires, 24 Agustus 1899-Jenewa, 14 Juni 1986) minangka harta karun, ora ana keajaiban sing bisa ditemokake. Sing dakkarepake saiki kalebu bukune Fiksi (1944), khusus bagean pertama, Taman Cara Forking.

Tlön, Uqbar, Orbis Tertius

Salah sawijining sekolah ing Tlön nganti mbuwang wektu: alasane yen saiki ora mesthi, yen mbesuk ora ana kasunyatan kajaba mung pangarep-arep saiki, yen jaman biyen ora ana kasunyatan kajaba ngeling-eling saiki.* Sekolah liya negesake manawa wis lulus kabeh wektu lan yen urip kita mung minangka kenangan utawa refleksi surup, temtunipun dipalsu lan dirusak, minangka proses sing ora bisa ditemokake maneh. Liyane, yaiku sejarah alam semesta - lan ing sajroning urip kita lan detail sing paling angel ing urip kita - yaiku tulisan sing digawe dewa subaltern kanggo ngerti setan. Liyane, yen alam semesta bisa dibandhingake karo kriptografi sing ora kabeh simbol bener lan mung kedadeyan saben telung atus wengi sing bener. Liyane yaiku nalika turu ing kene, kita siyaga ing papan liya lan saben wong lanang loro.

*Russell. (Analisis Pikiran, 1921, kaca 159) ngira yen planet iki digawe sawetara menit kepungkur, disedhiyakake karo kamanungsan sing "ngelingi" jaman kepungkur sing khayalan.

Kita wiwiti karo Tlön, Uqbar, Orbis Tertius, crita sing nyinaoni anane jagad liyane sing diarani Tlön. Sawetara keraguan sing ngganggu kasedhiya ing kaca. Apa dunyo liyane pancen ana? Apa penemuan sarjana kasunyatan kita? Apa kosmos kita bakal dadi Tlön nalika eon aneh?

Sing paling menarik babagan crita kasebut yaiku maca akeh, ing sastra, carane filosofis o kiasan. Saliyane, gaya Borgian, sing tantangan wates antarane kasunyatan lan fiksi, saiki ana ing saben tembung sing unik iki.

Runtuhan bunder

Wong liyo kasebut njembarake ing ngisor alas. Dheweke digugah srengenge inggil. Dheweke ora kaget yen tatune wis mari; dheweke nutup mripate sing pucet lan turu, dudu amarga lemah daginge nanging amarga tekad karepe. Dheweke ngerti manawa candhi iki minangka papan sing ora bisa dilalekake; Dheweke ngerti manawa wit-witan sing ora mandheg ora sukses nyekek, mudhun, reruntuhan candhi liyane sing apik, uga para dewa sing diobong lan mati; dheweke ngerti yen kewajiban langsung yaiku turu. […]

Ing kosmogoni Gnostik, para dwiurges nutupi Adam abang sing ora bisa ngadeg; ora trampil lan kasar lan dhasar minangka Adam saka bledug, dheweke minangka Adam turu sing digawe dening wengi pesulap.

Yen ana sing jelas Runtuhan bunder iku kanggo pungkasan sing nyengsemake, mesthine, aku ora bakal mbukak. Nanging dalan ing antarane garis kasebut apik banget. Crita kasebut nggawa kita menyang reruntuhan candhi bunder kuno, ing ngendi ana wong sing kepengin meditasi. Tujuane jelas: ngimpi bab wong liya nganti nyata.

Lotre ing Babel

Operasi bisu iki, bisa dibandhingake karo Gusti Allah, nyebabake macem-macem dugaan. Sawetara sindiran sing nistha yen Masyarakat durung ana pirang-pirang atus taun kepungkur lan kelainan suci ing urip kita sejatine turun temurun, tradisional; ana wong liya sing ngadili langgeng lan mulang manawa bakal ana ing wayah wengi pungkasan, nalika dewa pungkasan ngancurake jagad. Wong liya negesake manawa Perusahaan iku maha kuwasa, nanging mung mangaruhi prekara menit: nalika nangis manuk, ing warna karat lan bledug, ing tengah awan subuh. Liyane, saka cangkeme heresiarki topeng, sing durung nate ana lan ora bakal ana.

Kita mungkasi karo Lotre ing Babel, crita sing nerangake kepiye bangsa kasebut diatur kanthi akeh kasempatan. Sing paling penting saka dongeng iki yaiku ora nggambarake, nyaranake; kanthi cara kaya ngono stimulasi imajinasi sing maca lan nggawe dheweke dadi peserta crita.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.