Ksatria Olmedo

Felix Lope de Vega.

Felix Lope de Vega.

Ksatria Olmedo yaiku lakon sing menehi tandha sadurunge lan sawise sajrone drama Castilian. Ditulis dening Lope de Vega ing antarane taun 1620 lan 1625, iki dianggep minangka tragisomedi dhasar. Utawa paling ora, potongan pertama sing loro unsur kasebut dicampur "sak tenane" karo panganggit.

Dadi, teks kasebut kanthi jelas nggawe archetype karakter umum sajrone plot ing Zaman Emas Spanyol. Nganti tartamtu, fitur-fitur protagonis lan antagonis narasi kasebut terus dikuatake - kanthi sawetara variasi - nganti saiki.

Penulis

Ngluwihi dadi pujangga sing pinunjul, dhewekeKarya dramatis Lope de Vega Carpio ndadekake dheweke dadi sejarah ing bidang sastra. Dheweke lair ing Madrid tanggal 25 November 1562, kutha sing padha dheweke tilar donya 72 taun mengko, tanggal 27 Agustus 1653. Bebarengan karo Tirso de Molina, dheweke tanggung jawab menehi dorongan definitif menyang komedi entungane, vogue sajrone barok Iberia.

Dheweke ora nggatekake ing antarane wong-wong sejamane, kosok baline, dheweke mesthi ngerti kepiye bisa dingerteni ing konteks jamane. Kangge, dheweke nggawe kekancan akrab karo Francisco de Quevedo lan Juan Luis de Alarcón. Sanajan dheweke duwe saingan sing hebat Miguel de Cervantes, rasa hormat tetep dijaga. Nanging, dheweke pancen ora bisa mbantah karo Luis de Góngora.

Urip kebak kusut

Urip dhewe katon kaya skrip dramatis: pirang-pirang urusan katresnan, dikutuk kanggo tetep diasingake sawetara wektu, duda ... Petualangan Lope de Vega pancen pantes ditrapake kanggo sawetara karaktere. Sawise urip kebak munggah-mudhun lan akeh "perkara edan", pungkasane dheweke milih dheweke dadi imam.

Nanging, komitmene marang Gusti Allah ora ngalang-alangi supaya terus tumindak sing "bisa dipertanyakan". Contone: tresna karo Marta de Nevares, wanita umur 25 taun sing wis omah-omah wiwit umur 13 taun. Mesthi, "crita resmi" duwe "pakurmatan" kanggo dianggep kekasih pungkasane pujangga.

Ksatria Olmedo, Pakaryan suntingan?

Ksatria Olmedo.

Ksatria Olmedo.

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Ksatria Olmedo

Lope de Vega dheweke ora menehi luwih penting kanggo nggawe dheweke. Dheweke ora bisa ndeleng versi cetak (edhisi pisanan ora bakal metu nganti seda). Salajengipun, naskah asline ilang sawetara wektu, tanpa penulis drama kuwatir.

Kritikus nalika dheweke uga ora nganggep dheweke pantes dicathet. Nyatane, Nganti pungkasan abad kaping XNUMX, mung ana siji karya liyane ing katalog penulis Madrid sing jembar. Nganti taun 1900-an, pemahaman iki diganti. Karya kasebut diklaim nganti munggah ing kategori penting sajrone sejarah seni universal.

Definisi tragisomedi

Kaya sing wis komentar babagan ndhuwur, nganti tekane saka Ksatria Olmedo konsep teater tragis ora ana. Dramas, - sing umume, dadi tragedi - utawa komedi ditindakake. Mula, ngguyu karo musibah minangka ide sing ora disiapake panulis uga publik.

Mesthi wae Lope de Vega sukses nggabungake kaloro elemen kasebut kanthi sukses. Sanajan umume, sajrone ngrembakake plot, saben wong liwat kanthi kapisah, tanpa ngasilake campuran. Sanajan kasunyatan manawa masarakat bisa nggunakake intuitive wiwit pungkasan kanggo protagonis.

Karya sing bisa diprediksi?

Mbokmenawi mekaten sebab kenapa kalorone kritik Baroque - pendapat sing isih ana nganti pungkasan Romantisisme - lan penulis dhewe nganggep Ksatria Olmedo minangka potongan suntingan. Saka baris kaping pisanan, jelas yen nasib sing bisa ditindakake kanggo paraga utama yaiku mati.

Kajaba iku, pentinge menehi ujung sing ngagetake ing narasi Zaman Emas Spanyol ora bisa uwal. Kajaba iku, aspek iki dianggep sensitif ing seni pertunjukan. Lan, kajaba montase karya iki (mesthi nglipur), ora ana sing kaget kanthi resolusi pungkasan.

Ing archetypes

Ksatria Olmedo ngubengi telung karakter sing ditemtokake kanthi sampurna:

  • Protagonis yaiku Don Alonso, ksatria mulia, gagah lan diajeni; conto kabeh kualitas sing diarepake wong lanang.
  • Doña Inés, ngemot minat katresnan. Wanita berkelas, setia lan ngajeni panguwasa (diwakili bapake, Don Rodrigo).
  • Don Rodrigo, minangka antagonis crita kasebut, ora jujur ​​lan ora jujur.

Watake sekunder

Trio protagonis diiringi karakter liyane, sing uga nanggepi archetypes tertutup. Antarane: Tello, pelayane Don Alonso, dadi sejarah utama. Mula, dialog lan tumindak sampeyan tanggung jawab kanggo ngguyu saka pamirsa.

Ing jejere harlequin ana Fabia, germo sing nggampangake romansa. Sanajan sawetara garis dheweke lucu, kondhisi minangka tukang sihir pungkasane ndadekake dheweke dadi watak peteng lan diabolik.

Ing sisih antagonis, Mendo, pelayane Don Rodrigo, minangka sintesis implikasi kerja bareng wong alakanggo. Nganti wates kaya ngono, dheweke langsung tanggung jawab nyebabake karakter utama tiwase.

Basa kasebut

Ing njaba archetypes sing kasebut ing ndhuwur, salah siji saka anyar saka Ksatria Olmedo yaiku ora ana bedane antarane paraga. Kanthi tembung liyane, ing karya iki dening Lope de Vega pola sing dominan ora ditindakake sajrone periode sejarah kasebut. Endi "bangsawan lan rakyat biasa" diwakili kanthi cara sing beda.

Frasa dening Félix Lope de Vega.

Frasa dening Félix Lope de Vega.

Sing tenan nemtokake yaiku peran sing siji lan liyane sajrone ngrembakake plot. Bedane mung gampang ditemokake yaiku kanthi cara micara. Kanthi karya sing ditulis kanthi lengkap ana wolu suku kata lan sajak konsonan, pasangan utama kasebut terus-terusan nggunakake tokoh retorika kayata kiasan lan anafora.

Para guyonan

Tello lan Fabia, perwakilan saka "kelas ngisor", bisa ngomong datar lan sederhana. Cara kanggo nyebutake dhewe iki luwih negesake kalungguhane minangka "buffoons" sajrone crita kasebut. Kanthi cara iki, Lope de Vega nduduhake pentinge kanggo sinau babagan basa sing alus Ksatria Olmedo.

Fungsi moralisasi?

Malah nalika abad kaping pitulas, Seni Iberia wajib nggayuh fungsi moralisasi tartamtu. Amarga alasan iki, Lope de Vega, ngluwihi uripe sing kebak entitas lan kontradiksi, ora bisa uwal saka panjaluk iki. Ksatria Olmedo ora ana sing istiméwa, sanajan ana sawetara nuansa

Tragedi kasebut nyebabake nyawane protagonis (tanpa pantes), wong sing tumindak salah bakal nampa ukumane. Kajaba iku, wong-wong sing nggunakake sihir kanggo nyoba nggayuh tujuane menehi rega sing luwih dhuwur kanggo wani.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)