Santiago Diaz. Wawancara karo penulis The Good Father

Fotografi: Santiago Díaz, profil Twitter.

Santiago Diaz nduwe novel anyar wiwit dina 14 pungkasan, Bapak sing apik, sing dakkandhani ing anyar ireng ing wiwitan wulan. Ing iki Interview, sing dudu sing pertama sing menehi kita, panulis lan panulis skrip ngandhani babagan lan liya-liyane. Aku ngormati wektu sampeyan, perhatian lan kabecikan.

SANTIAGO DÍAZ - WAWANCARA

  • WARTA KAPUSTAKAN: Dadi, adhem, apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing sampeyan waca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

SANTIAGO DIAZ: Aku panulis pungkasan, uga Aku maca pungkasan. Minangka bocah lan remaja, aku mung kepincut karo komik, nganti nemokake buku. Aku wis bola-bali mikir lan aku ora bisa ngelingi sing pertama, nanging salah siji sing paling nggawe aku kesengsem yaiku Kuburan kewan, saka Stephen King. Aku umure udakara telulas taun lan aku isih kelingan rasa wedi sing dialami.

Minangka bab pisanan sing dakkirim kanthi maksud mulang, yaiku skrip film udakara rong puluh loro utawa rong puluh telu. Aku kelingan pancen ala banget, nanging tetep dadi industri utama, lan nganti saiki.

  • AL: Lan buku apa sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

SD: Kajaba saka sing wis dakkandhani, mesthi pertama kakangku Jorge, Angka gajah. Aku wis dadi penulis skrip meh rong puluh taun lan ora nate mikir nulis novel, nanging kayane apik banget mula aku mutusake aku uga pengin nggawe perkara kaya ngono dina-dina.

Kajaba iku, kaya sing dakkira kabeh wis katindakake, aku uga akeh pengaruhe Penangkap ing ryedening JD Salinger.

  • AL: Saiki sampeyan ngenalake kita Bapak sing apik lan maneh sampeyan ngusulake mripat kanggo tutul mripat kaya sing sadurunge, Talion. Apa ana utawa ana liyane?

SD: Kaya ing Talioning Bapak sing apik Aku ngomong babagan butuh keadilan sing masyarakat duwe. Ing kasus pisanan, iki rampung liwat "mripat kanggo mripat" sing ditrapake dening wartawan sing ora duwe wektu kanggo urip. Ing novel nomer loro iki yaiku bapak iku, percaya yen duweke putra iku dikunjara ora adil amarga rajapati garwane, dheweke mutusake kanggo nyulik kanggo wong telu sing tanggung jawab lan ngancam supaya dheweke mati yen ora nemokake pembunuh nyata mantu wadon: hakim, pengacara lan mahasiswa sing tumindak dadi saksi ing sidhang kasebut.

Kajaba mbukak maneh rajapati kasebut, kita bakal ngerti urip sing diculiksaka pulisi, urip ing kunjara lan sawetara Rahasia saka kutha saka Madrid. Aku bangga banget Talionmesthi nanging aku mikir con Bapak sing apik Aku wis maju kanthi maju dadi panulis.

  • AL: Inspektur Indira Ramos tanggung jawab ngurus kasus "bapak sing apik" kasebut lan dheweke duwe fobia mikroba khusus. Apa sampeyan bisa menehi katrangan babagan sapa sejatine lan apa sing kudu diadhepi nalika diselidiki?

SD: Indira Ramos yaiku a wanita khusus banget. Panandhang saka a kelainan kompulsif obsesif sing ngalangi sampeyan supaya ora urip normal. Aku ora arep komedi karo perkara kasebut, nanging nggawe aku ngguyu ngadhepi pahlawanku karo mungsuh sing ora katon kaya dheweke mikroba.

Nanging saliyane dadi wanita aneh, dheweke uga polisi sing mujur lan jujur, saengga dheweke ora bakal ragu-ragu ngukum sapa wae sing nglanggar aturan kasebut, sanajan mesthine ana sisi sing padha. Iki bakal ndadekake dheweke angel cocog, nanging mbaka sethithik dheweke bakal miwiti papane ing jagad iki. Dheweke wis dadi inspektur meh sepuluh taun saiki iki bakal dadi kasus media sing paling penting nganti saiki Sampeyan kudu miwiti ngandhani wong liya yen sampeyan mutusake masalah.

  • AL: Sampeyan wis crita nalika wawancara sadurunge yaiku Paul Auster minangka panulis favorit sampeyan, nanging sampeyan nesu karo dheweke. Apa kita saiki bisa ngerti sebabe lan manawa pangarang Amerika wis entuk sih?

SD: Ha ha, luwih saka nesu sawetara kuciwo ing saurutan. Aku kira bakal menehi kesempatan liyane ing sawetara wektu amarga aku ora mandheg tresna kanthi cepet, nanging aku ngerti manawa dhaptar tugasku wiwit saya apik.

  • AL: Lan saiki ana sawetara pitakon babagan drum. Contone, karakter apa ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe lan kenapa?

SD: Ana akeh, ing saben buku sing dakwaca lan disenengi, ana karakter sing daksenengi nggawe dhewe. Nanging, kanthi kapal mengko, aku bakal ujar Ignatius J. Reilly, protagonis saka Konjuasi cognuos. Katon kanggo kula ing antihero quintessential, wong sing nggawe sampeyan ngguyu lan nggawe sampeyan nesu.

  • AL: Mania nalika nulis utawa maca sing ora bisa sampeyan ngindhari, apa?

SD: Aku ora bisa ninggalake siji tembung ing baris. Aku bisa nulis ulang kabeh paragraf kanggo ngindhari. Lan sing paling ala yaiku aku ngerti iku bodho, amarga mengko, nalika ngedit teks, kabeh bakal diganti.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

SD: Sanajan kudu adaptasi karo hotel utawa sepur, aku seneng nulis ing kantorku Lan saben-saben aku nemokake wayahe luang, nanging aku pancen paling produktif ing wayah sore. P, ing endi wae, nanging wektu sing paling apik ing pantai kanthi tinto de verano ing tangan. Kanggo kula, iku ora larang regane.

  • AL: Luwih akeh jinis literatur sing disenengi utawa sampeyan pengin main dadi panulis?

SD: Aku seneng banget karo novel kriminal, disusul karo novel sejarah. Suwe-suwe Aku nggawe ide sing ditemtokake ing jaman liyane lan dina apa wae aku bisa kaget ...

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

SD: Aku bubar Lawange, saka Manuel Loureiro. Aku seneng banget lan nyaranake. Aku uga maca kabeh sing ana gandhengane karo topik tartamtu, nanging Aku ora bisa ngandhani amarga novel novelku sabanjure bakal dadi. Yen kabeh sukses, dheweke bakal duwecicilan nomer loro Indira Ramos.

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

SD: Aku seneng ngomong liyane, nanging rumit banget. Kajaba kasunyatane, kaya sing sampeyan ujarake, akeh banget tawaran kanggo sawetara pamaca, ana uga hacking, sing nerbitake penerbit, nanging utamane para penulis. Aku mikir kita kudu miwiti ningkatake kesadharan supaya bisa cepet rampung. Aku wis duwe panganan moral kanggo bunder paling cedhak kanggo nolak jinis hacking. Yaiku prekara sing kudu kita lakoni kabeh.

Ing sisih positif, ucapake pamaca luwe crita apikDadi yen ana wong sing nemokake, aku yakin bakal weruh padhang.

  • AL: Lan pungkasane, apa wayahe krisis sing kita pikirake? Apa sampeyan bisa nyimpen sing positif utawa migunani kanggo novel mbesuk?

SD: Aku krasa banget kanggo wong-wong ing sakiwa tengene, sing dak deleng duwe wektu sing nyenengake, dadi nganggur lan kudu nutup usaha. Aku bathi, amarga sadurunge pandemi aku wis kerja ing omah, mula, ing panguripan, uripku ora owah akeh.

Ing sisih positif, kanggo ngomong, yen wis dikurung, Aku duwe luwih akeh wektu kanggo nulis. Nanging dakkira ora bisa dibalekake; critane ana ing dalan lan sampeyan kudu nemokake. Muga-muga bisa ngatasi mimpi ngipi iki sepisan. Kayane aku wiwit ndeleng pepadhang.


Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Gustavo Woltman ngandika

    Aku seneng ketemu penulis sing wiwit telat ing seni nulis, mula aku rumangsa dudu masalah wektu nanging mung sedhela.
    - Gustavo Woltmann.