Samuel Taylor Coleridge. 3 geguritan kanggo laire

21 Oktober 1772 lair Samuel Taylor Coleridge ing Ottery St. Mary. Pujangga Inggris, kritikus lan filsuf, dheweke uga salah sawijining pendiri Romantisisme Ing Inggris. Sawetara karya sing paling misuwur yaiku Kubla khan Lan Balad saka Pelaut Lawas. Nanging isih akeh geguritan maneh. Dina iki aku nylametake 3 wong kanggo kelingan.

Samuel Taylor Coleridge

Coleridge duwe pendidikan dhasar sing ketat ing sekolah asrama saka London lan mengko sinau ing Universitas Cambridge. Dheweke dudu siswa sing apik, nanging dheweke ana gandhengane karo pujangga penting sing dadi pertemanan publikasi pertama: Tibane Robespierre y Geguritan sing beda-beda.

Ing 1798, lan bebarengan karo pujangga gedhe William Wordsworth, nyumbang kanggo evolusi jaman Romantis ing sastra Inggris karo publikasi gabungan saka Balada liriskarya sing ditandhani ing wiwitan periode romantis Inggris. Ing level pribadi, dheweke katresnan sing ora dibalekake dening Dorothy Wordsworth, mbakyune kancane, wis mesthi menehi tandha ing katresnan.

Kepentingan liyane yaiku Filsafat lan, kepincut karo tokoh saka Kanto, dheweke lunga menyang Jerman ing ngendi dheweke nambah ilmu. Dheweke uga manggon ing Italia kanggo sawetara wektu. Masalah pribadi kaping pirang-pirang, kalebu perkawinan lan penyakit kayata kuatir lan depresi, sing nyebabake dheweke dadi ketagihan candu lan laudanum, dheweke njupuk dheweke adoh saka kulawargane. Dheweke pungkasane ngungsi ing omah kanca ing ngendi dheweke nulis luwih akeh karya kayata Biografi sastra o Godhong Sibylline. Dheweke tilar donya ing London wulan Juli 1834.

Nanging, umume, kerjane Coleridge njupuk kita bali ing wektu, nggawe kita lelungan menyang jaman sing durung mesthi, lan asring ora nyata, sing minangka salah sawijining ciri utama Romantisisme minangka gerakan sastra. Lan bisa nyampur filsafat romantis kasebut karo nuansa liyane sing luwih manungsa lan nistha.

3 geguritan

Ora kentekan niat

Aku wis ngalami paling ala
Paling ala ing donya bisa nyipta
Sing nggawe konsekuensi urip sing ora peduli,
Ganggu bisik-bisik
Pandongane wong sekarat.
Aku wis mikir kabeh, suwek
Ing jero ati minat ing urip,
Bakal dibubarake lan adoh saka pangarep-arepku,
Ora ana sing tetep saiki. Napa saiki urip?
Sing dadi sandera, sing jagad ditahan
Menehi janji yen aku isih urip
Pangarep-arep wanita kasebut, iman sing murni
Amarga katresnan sing ora bisa dipindhah, sing ngrayakake gencatan senjata kanggo aku
Kanthi tirani katresnan, dheweke ilang.
Neng endi
Apa sing bakal dak wangsuli?
Dheweke budhal! Aku kudu ngilangi pakta sing kondhang,
Ikatan getih iki sing ngiket aku dhewe!
Ing bisu aku kudu nglakoni.

***

Frost nalika tengah wengi

Frost ngrampungake kantor rahasia
tanpa pitulung angin. Burung hantu
bengok-bengok ing wengi - krungu- akeh banget.
Kabeh wong ngaso lan aku menehi dhewe
kasepen sing nyengkuyung delirium.
Dheweke mung ing jejere kula, ing bandhulan,
turu sing tenang saka anakku.
Sepi tenan! Akeh sing dadi mobs
pikirane kanthi ekstrem lan langka
meneng wae Segara, bukit lan alas,
jejere kutha iki! Segara, bukit lan alas
karo urip saben dinane,
ora keprungu kaya impen! Geni biru
isih ing omah, dheweke ora ndredheg maneh;
mung tape sing ngganggu kalem,
isih flailing ing pager.
Awakmu goyangake nalika adegan iki tenang
menehi mirip karo uripku,
njupuk formulir grapyak sing
semangat flimsy nggawe dolanan
pamikiran lan ditafsirake
ing cara dhewe kanggo nyawa, sing nggoleki
ing kabeh pangilon dhewe.

***

Anane katresnan

Lan ing jam alesan sing rame,
Isih ana bisik-bisik sing ora mandheg: aku tresna sampeyan;
Tunggal panglipur lan sololoquy ing ati.

Paduka nyipta pengarep-arep kawula, sandhangan ing jero kawula;
Mimpin kabeh palpitations, mili ing pain.
Sampeyan dumunung ing pirang-pirang pikiranku, kaya cahya,
Kaya cahya manis surup
Utawa antisipasi pecah musim panas ing kali,
Awan sing dibayangke ing sawijining tlaga.

Lan nyawang langit sing ana ing ndhuwur sampeyan,
Kerep banget, aku mberkahi dewa sing nggawe aku tresna sampeyan kaya iki.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)