Samuel beckett

Lanskap Irlandia.

Lanskap Irlandia.

Samuel Barclay Beckett (1906-1989) minangka panulis Irlandia sing misuwur. Dheweke unggul ing macem-macem genre sastra, kayata puisi, novel lan drama. Ing pagelaran ing cabang pungkasan iki, kerjane Ngenteni Godot wis sukses tenan, lan saiki dadi pathokan ing teater sing ora masuk akal. Upaya sing luar biasa ing karir dawa - sing dibedakake karo orisinalitas lan jero teks - entuk Hadiah Nobel kanggo Sastra ing taun 1969.

Becket ditondoi kanthi nggambarake kanthi nyata, peteng lan ringkes kasunyatan kasunyatane manungsa, negesake sebab-sebab anane. Mula, akeh pangritik sing nggawe kasebut dadi nihilisme. Sanajan teks-teks kasebut cekak, panganggit bisa menehi ambane gedhe banget kanthi nggunakake macem-macem sumber sastra, ing endi gambar-gambar kasebut misuwur banget. Mungkin kontribusi sing paling penting kanggo literatur yaiku ngilangi pirang-pirang prekara sing diadegake nganti tekane.

Rincian biografi panganggit, Samuel Beckett

Samuel Barclay Beckett lair dina Jumuah 13 April 1906 ing pinggiran Dublin, Foxrock, Ireland. Dheweke minangka anak nomer loro saka bebrayan kasebut antara William Beckett lan May Roe - sawijining juru ukur lan perawat. Saka ibune, panganggit mesthi ngelingi pengabdian kanggo profesi lan pengabdiane agama.

Bocah cilik lan pasinaon

Wiwit cilik, Beckett seneng banget karo pengalaman sing nyenengake. Lan iku bertentangan karo sadulure Frank, panulis lancip banget lan biasa lara terus-terusan. Babagan wektu kasebut, dheweke nate ujar: "Aku ora duwe bakat seneng."

Nalika melu pendidikan awal, dheweke duwe pendekatan singkat karo latihan musik. Instruksi utamane ditindakake ing Earlsford House School nganti umure 13 taun; sabanjure dipuntampi ing Royal Royal School. Ing situs iki dheweke ketemu karo Frank, kakange. Nganti saiki, sekolah pungkasan iki seneng banget prestise, wiwit Oscar Wilde sing misuwur uga weruh kelas ing kelas.

Beckett, polymath

Tahap sabanjure pambentukan Beckett ditindakake ing Trinity College, Dublin. Ing kana, akeh aspek sing muncul, semangat kanggo basa minangka salah sawijining. Babagan hobi iki, kudu disorot penulis dilatih ing basa Inggris, Prancis lan Italia. Dheweke nindakake khusus ing antarane taun 1923 lan 1927, lan banjur lulus ing Filologi Modern.

Loro guru basa yaiku AA Luce lan Thomas B. Rudmose-Brown; Sing terakhir yaiku sing mbukak lawang literatur Prancis lan uga ngenalake karya Dante Alighieri. Kalorone guru kasebut gumun banget karo Beckett ing kelas, kanthi teoritis lan praktis.

Ing kampus studi iki hadiah olah raga uga wis dingerteni, wiwit Beckett unggul ing bidang catur, rugbi, tenis, lan - banget, akeh - ing jangkrik.. Prestasine ing olahraga bat lan bal kaya jenenge katon ing Almanack Cricketer Wisden.

Saliyane sing kasebut ing ndhuwur, panulis uga ora asing karo seni lan budaya umume. Babagan iki, ing karya James Knowlson - salah sawijining biografi sing paling misuwur penulis - polimativitas Samuel banget dibabarake. Lan multidisiplin Beckett kondhang, utamane amarga cara sing hebat kanggo nangani dheweke ing saben perdagangan sing ditindakake.

Beckett, téater lan sesambungan raket karo James Joyce

Ing Trinity College, Dublin, ana kedadeyan sing nemtokake urip Beckett: pasrawungan karo karya teater Luigi pirandello. Panganggit iki Iki minangka bagean penting ing pangembangan Samuel dadi penulis drama.

Mengko Beckett nggawe kontak kaping pisanan karo James Joyce. Iku kedadeyan nalika salah sawijining kumpul bohemia ing kutha kasebut, matur suwun karo syafaati Thomas MacGreevy —Kancane Samuel - sing ngenalake dheweke. Bahan kimia ing antarane kasebut langsung, lan iku normal, amarga dheweke kalorone seneng karo karya Dante lan ahli filologi sing semangat.

Pertemuan karo Joyce minangka kunci kanggo kerja lan urip Beckett. Panulis dadi asisten panulis sing menang penghargaan, lan wong sing cedhak karo kulawargane. Minangka asil saka sambungan, Samuel malah duwe jinis hubungan tartamtu karo Lucia Joyce - putrine Jame.Ya - nanging ora rampung kanthi apik - nyatane, dheweke pungkasane nandhang skizofrenia.

Sanalika, minangka asil saka "kurang katresnan", ana gangguan antarane loro penulis; Nanging, sawise setaun dheweke entuk pass. Saka kekancan iki, apresiasi lan pujian bebarengan sing misuwur Joyce misuwur banget. babagan kinerja intelektual Beckett.

Becket lan nulis

Dante... Bruno. Vico… Joyce minangka teks pisanan sing diterbitake resmi dening Beckett. Iki dingerteni ing taun 1929 lan minangka esai kritis saka panganggit sing bakal dadi bagean saka baris buku kasebut Eksploitasi Kita Babagan Faktorisasi kanggo Inkaminasi Pakaryan —Teks babagan pasinaon karya James Joyce. Panulis terkenal liyane uga nulis judhul kasebut, kalebu Thomas MacGreevy lan William Carlos Williams.

Ing tengah taun iku mula katon terang Crita cekak pisanan Beckett: Assumption. Majalah transisi minangka platform sing dadi tuan rumah teks kasebut. Ruang sastra avant-garde iki nemtokake ing pangembangan lan konsolidasi karya Irlandia.

Ing taun 1930 dheweke nerbitake geguritan kasebut Whoroscope, teks cilik iki entuk penghargaan lokal. Ing taun candhake, dheweke bali menyang Trinity College, nanging saiki dadi profesor. Pengalaman piwulang ora suwe, amarga dheweke nyerah taun iki lan ngaturake tur kanggo Eropa. Minangka asil istirahat kasebut, dheweke nulis geguritan kasebut Gnome, sing diterbitake kanthi resmi telung taun mengko ing Majalah Dublin. Ing taun candhake, novel pertama diterbitake, Aku ngimpi wanita sing ora fu utawa fa (1932).

Pati bapakne

Ing taun 1933 ana kedadeyan sing nggegirisi eksistensi Beckett: tiwase bapake. Panulis ora ngerti carane ngatasi kedadeyan kasebut kanthi becik lan kudu nemoni psikolog - Dr. Wilfred Bion.. Sawetara esai sing ditulis penulis uga dingerteni wiwit jaman kasebut. Antarane, ana siji khusus sing misuwur: Sepi Kamanungsan (1934), ing garis kasebut dheweke nggawe analisis kritis babagan kumpulan puisi dening Thomas MacGreevy.

Sidhang "Sinclair v. Gogarty" lan pengasingan awake Beckett

Kedadeyan iki tegese ana pangowahan sing gedhe banget ing pangarang, amarga dheweke nyebabake dheweke dadi pengasingan awake dhewe. Iki minangka kontroversi antarane Henry Sinclair - pamane Samuel - lan Oliver St. John Gogarty. Sing pertama ngfitnah sing nomer loro, nuduh dheweke dadi usurer, lan Beckett dadi saksi ing sidhang kasebut… kesalahan parah.

Pengacara Gogarty nggunakake strategi sing kuat banget tumrap panulis kanggo ngrusak dheweke lan ngrusak tuduhan kasebut. Antarane kerusakan sing wis diekspos, ateisme Beckett lan tumindak seksual sing beda banget. Tumindak kasebut duweni pengaruh banget marang panguripan sosial lan pribadi penulis, mula dheweke mutusake menyang Paris., meh mesthi.

Paris: romansa liar, kontak karo pati lan nemoni katresnan

Menara Eiffel

Menara Eiffel

Soko sing mbedakake Beckett nalika mlebu ing telung puluhan taun, uga asil literatur sing gedhe banget, yaiku kesuciane. Kanggo dheweke, Paris minangka papan sing paling apik kanggo mbukak pesona karo wanita. Salah sawijining anekdot sing paling misuwur ing babagan iki muncul ing pungkasan taun 1937 lan wiwitan taun 1938, ing tengah-tengah perayaan sadurunge lan sawise pungkasan taun.

Wiwit jaman semana, Beckett ngerti yen dheweke tresna karo wanita telu bebarengan. Saka siji kasebut, ana sing misuwur, amarga, saliyane dadi kekasih, dheweke uga dadi pangayoman pangarang: Peggy Guggenheim.

Acara quasi-tragis liyane sing kedadeyan nalika aku anyar ing Paris dheweke dadi korban nyuduk (1938). Tatu kasebut jero banget lan nyentuh ati saka Beckett, sing disimpen kanthi ajaib. Penyerang kasebut yaiku wong sing jenenge Prudent, germo lokal sing banjur diadili ing pengadilan - lan diadhepi penulis - negesake manawa dheweke ora ngerti apa sing kedadeyan nalika semana, lan nuwun sewu banget.

Beckett disimpen amarga tumindak James Joyce sing cepet. Panulis sing menang penghargaan kasebut mindhah pengaruh lan langsung ngamanake kamar kanggo kancane ing rumah sakit pribadi. Ing kana, Samuel mboko sithik mbalekake.

Suzanne Dechevaux-Dumesnil —Pusisi lan atlit sing dikenal— ngerti apa sing kedadeyanIng wektu sing cendhak, kedadeyan kasebut dingerteni ing meh kabeh Paris. Dheweke nggawe perkiraan kanggo Beckett mula bakal mesthi dheweke ora nate pisah maneh.

Rong taun mengko, ing taun 1940, Beckett ketemu pungkasan -ora ngerti- con wong sing nylametake nyawane, kanca lan mentor sing dikasihi James joyce. Panulis Irlandia sing menang penghargaan tilar donya sawetara wektu, wiwitan 1941.

Beckett lan Perang Dunia II

Beckett ora asing karo konflik perang iki. Sanalika Jerman ngrebut Prancis ing taun 1940, panulis gabung karo Resistensi. Perané dhasar: nggawa kurir; Nanging, sanajan kerjaan sederhana, isih mbebayani. Kasunyatane, nalika nindakake tugas iki, Samuel ngakoni yen wis cedhak dicekel dening Gestapo ing pirang-pirang kesempatan.

Sawise unit sing dipasang dipasang, panulis kudu cepet-cepet minggat karo Suzanne. Dheweke ngidul, luwih khusus menyang villa de Roussillon. Nalika musim panas taun 1942.

Sajrone rong taun sabanjure, kalorone - Beckett lan Dechevaux - pura-pura dadi warga masarakat kasebut. Nanging, kanthi cara diam-diam banget, dheweke menehi dhiri kanggo ndhelikake senjata kanggo njaga kolaborasi karo Resistensi.; Salajengipun, Samuel nulungi para gerilya ing kegiyatan liyane.

Tumindak sing wani banget ora katon muspra ing pamrentah Prancis, mula Beckett Banjur dianugerahi Croix de Guerre 1939-1945 lan Médaille de la Résistance. Sanajan kasunyatane, saka 80 kanca kasebut mung 30 wong sing isih urip, lan ngalami bebaya pati ing pirang-pirang acara, Beckett ora nganggep awake pantes kanggo penghargaan kasebut.. Dheweke dhewe nggambarake tumindak kasebut minangka "prekara pramuka lanang".

Kutipan Samuel Beckett

Kutipan Samuel Beckett

Ing periode kasebut - antarane 1941-1945 - sing ditulis Beckett Watt, novel sing diterbitake 8 taun mengko (1953). Mengko mengko sedhela bali menyang Dublin, ing kana - antarane kerja karo Palang Merah lan kumpul karo kulawarga- nyerat karya liyane sing misuwur, yaiku drama teater Tape Pungkasan Krapp. Akeh ahli sing ujar yen kasebut minangka teks otobiografi.

40-an lan 50-an lan efek budaya Beckett

Yen ana ciri khas karya sastra Irlandia ing taun XNUMX-an lan taun XNUMX-an, kuwi produktivitas. Dheweke nerbitake akeh teks ing macem-macem jinis - crita, novel, karangan, drama. Wiwit wektu iki, kanggo nyebut sawetara potongan, critakake "Suite", novel kasebut Mercier lan Camier, lan lakon Ngenteni Godot.

Publikasi saka Ngenteni Godot

Artikel iki diwiwiti rong puluh taun sawise "tangi sastra" diwiwiti ing majalah kasebut transisi Ngenteni Godot (1952) —Salah referensi dhasar teater absurd lan sing ditandhani sadurunge lan sawise kariré—, ditulis kanthi pengaruh penting saka perang, amarga isih ilang bapakne lan ora setuju liyane.

Beckett: manungsa sing luput

Ternyata, kabeh jenius ditandhani kanthi keluwihan lan prilaku sing ngluwihi norma sing wis ditemtokake. Beckett ora uwal saka iki. Arak-arak lan kecurangane wis misuwur. Nyatane sampeyansalah sawijining hubungan romantis sing kondhang fue la sing katahan karo Barbara Bray. Nalika semana dheweke kerja ing BBC ing London. Dheweke dadi wanita sing apik banget karo surat sing dikhususake kanggo nyunting lan nerjemahake.

Bisa diarani, amarga polah tingkah kalorone, yen daya tarik kasebut cepet lan ora bisa dicegah. Babagan hubungan iki, James Knowlson nulis: "Katon yen Beckett langsung kepincut karo dheweke, padha karo dheweke kanggo dheweke. Pertemuane penting banget kanggo kalorone, amarga dadi wiwitan hubungan sing sejajar karo Suzanne, sing bakal umure ”.

Lan tenan, sanajan ana Suzanne, Beckett lan Bray tetep njaga ikatan. Nanging, pentinge Suzanne ing urip Beckett ora umum - panulis sing padha ngumumake luwih saka siji kesempatan -; Sanajan ora suwe, ing taun 1961, pasangan kasebut omah-omah. Kesatuane meh pingsan telung puluh taun mengko.

"Aku utang kabeh marang Suzanne," bisa ditemokake ing biografi; Ukara sing kuwat iki dikandhani nalika sedane wis cedhak.

Samuel Beckett lan Suzanne Dechevaux

Samuel Beckett lan Suzanne Dechevaux

Nobel, lelungan, pangenalan lan keberangkatan

Wektu isih urip Beckett sawise bebrayan ditindakake antarane lelungan lan pangenalan. Ing antarane kabeh makarya, kayata,Nggolek Godot ana siji makili akeh kabeh penghargaan, kalebu Bebungah Nobel kanggo Sastra ing taun 1969. Ana prekara sing ora aneh banget ing pribadine penulis yaiku reaksi sawise ngerti yen dheweke wis menang hadiah sing hebat: dheweke misah saka donya lan ora menehi ngerti babagan dheweke. Dadi, Beckett ora cocog karo konvensi kasebut.

Sawise 28 taun omah-omah, premis sing sadurunge setuju kanggo nggabungake omah kawujud: "Nganti sampeyan mati, sampeyan pisah." Suzanne dheweke sing pertama mati. Pati kasebut kedadeyan tilar donya dina Senen tanggal 17 Juli 1989. Beckett, nalika semana, dheweke mangkat ing pungkasan dtaun sing padha, Jumuah, 22 Desember. Panganggit umure wis 83 taun.

Sisa saka pasangan kasebut ngaso ing Pemakaman Montparnasse ing Paris.

Komentar babagan karya Becket

  • "Beckett ngrusak akeh konvensi sing adhedhasar fiksi lan teater kontemporer adhedhasar; antara liya, didedikake kanggo ngrusak tembung kasebut minangka sarana ekspresi seni lan nggawe puisi gambar, apik lan narasi ”Antonia Rodríguez-Gago.
  • "Kabeh karya Beckett nggambarake tragis kahanan manungsa ing jagad iki tanpa Gusti Allah, tanpa ukum lan tanpa teges. Keaslian visi sampeyan, kecemerlangan basa sing jelas (ing basa Prancis lan Inggris) nyebabake pengarang enom ing saindenging jagad" Ensiklopedia Sastra Dunia ing Abad kaping 20.
  • "Beckett nolak prinsip Joycean yen ngerti luwih akeh yaiku metode pangerten kreatif lan kontrol jagad. Saka ing kana Pakaryané maju kanthi dhasar unsur dhasar, kegagalan, pangasingan lan kapitunan; wong sing ora ngerti lan suwek ”, James Knowlson.
  • Regarding Ngenteni Godot: "Dheweke nindakake mokal teoritis: drama sing ora ana kedadeyan, nanging penampil tetep dipasang ing kursi kasebut. Apa maneh, amarga tumindak nomer loro, prakteke ora liya yaiku niru tumindak sing pertama, Beckett wis nulis drama, kaping pindho, ora ana kedadeyan ", Vivian Mercier.

Dienggo dening Samuel Beckett

Teater

  • Eleutheria (ditulis 1947; diterbitake 1995)
  • Ngenteni Godot (1952)
  • Tumindak tanpa tembung (1956)
  • Pungkasan game (1957)
  • Kaset pungkasan (1958)
  • Kasar kanggo Teater I (pungkasan 50an)
  • Kasar kanggo Teater II (pungkasan 50an)
  • Sugeng dino (1960)
  • Play (1963)
  • Ayo lan lunga (1965)
  • ambegan (dirilis ing taun 1969)
  • Ora aku (1972)
  • Wektu iku (1975)
  • Tapak sikil (1975)
  • Sepotong Monolog (1980)
  • Rockaby (1981)
  • Ohio Impromptu (1981)
  • Musibah (1982)
  • Wonten pundi (1983)

Novelas

  • Ngimpi Adil kanggo Wanita Middling (1932; diterbitake 1992)
  • Murphy (1938)
  • Watt (1945)
  • Mercier lan Camier (1946)
  • Molloy (1951)
  • Malone mati (1951)
  • Sing ora duwe jeneng (1953)
  • Kepiye carane (1961)

Novel cekak

  • Sing Diusir (1946)
  • Calmative (1946)
  • Pungkasan (1946)
  • Ones The Lost (1971)
  • Perusahaan (1979)
  • Aku Bakal Katon Dikandhani (1981)
  • Paling ala Ho (1984)

Dongeng

  • Luwih Prick Daripada Nyepak (1934)
  • Crita lan Teks kanggo Apa-apa (1954)
  • Katresnan kawitan (1973)
  • Fizzles (1976)
  • Stirrings Isih (1988)

Puisi

  • Whoroscope (1930)
  • Balung Echo lan Precipitates liyane (1935)
  • Puisi Dikumpulake ing Inggris (1961)
  • Puisi Dikumpulake ing Inggris lan Prancis (1977)
  • Apa tembunge (1989)

Karangan, koloki

  • Buktine (1931)
  • Telung Dialog (1958)
  • Nolak (1983)

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.