Felix de Samaniego. Fabel sing dipilih nalika mengeti kelairan

Gambar ing Twitter saka Filológicas.

Iki diarani Felix María Serafín Sánchez de Samaniego lan lair ing Laguardia, Álava, ing dina kaya saiki 1745. Iki dianggep minangka salah sawijining karakter paling misuwur saka huruf Age of Enlightenment. Lan dheweke uga musisi, penulis esai lan penulis sandiwara.

Como pujangga kita ngerti dheweke dadi panulis dongeng fabel sing misuwur banget sing bisa ngirim ide sing terang lan reformis ing jamane. Dina iki Aku kelingan sawetara dongeng kasebut ing memori.

Fabel Samaniego

Yaiku diterbitake taun 1784 sanajan dheweke wis rampung ing taun 1777. Dheweke nglumpukake 157 komposisi, ing 9 buku lan didhisiki prolog. Dheweke nyusun kanggo Siswa College Vergara kanggo sing mbentuk. Kang pengaruh luwih jelas saka basa Prancis Fountain lan tujuwane nduweni watak daktaktik ing literatur ilustrasi sing ditindakake mulang seneng-seneng.

3 dongeng pinilih

Cicada lan semut

Nyanyi Cicada
ngentekake musim panas,
tanpa nggawe bekal
ana kanggo mangsa;
kadhemen meksa dheweke
supaya meneng wae
lan kanggo papan perlindungan
saka kamare sempit.
Aku kekurangan
rezeki larang regane:
ora mabur, ora ana cacing,
ora ana gandum, ora ana gandum.
Semut manggon
ana partisi ing tengah,
lan kanthi sewu ekspresi
perhatian lan pakurmatan
Dheweke kandha marang dheweke: «Doña Hormiga,
Ing lumbung sampeyan
persediaan ditinggalake
kanggo panganan,
ngutangi soko
karo apa urip ing mangsa iki
Cicada sedih iki,
seneng tenan ing wektu liyane,
ora nate ngerti karusakane,
dheweke ora nate ngerti carane wedi.

Aja ragu-ragu ngutangi aku;
sing aku janji kanthi setya
mbayar sampeyan kanthi bathi,
miturut jeneng sing dakkarepake. "
Semut sing Serakah
wangsulane kanthi kendel,
ndhelikake ing buri
tombol menyang lumbung:
«Aku nyilihake bathi kanggo bathi
karo proyek ageng!
Kandhani, bocah wadon males,
Apa sing wis sampeyan lakoni nalika cuaca apik? »
«Aku, ujare Cicada,
kanggo kabeh penumpang
dheweke nembang seneng,
tanpa mandheg sedhela. "
"Halo! Dadi kowe nembang
nalika aku dayung?
Saiki aku mangan
nari, sanajan awakmu. "

Bocah lan wedhus

Wong enom sing angon sapi,
dheweke bengok-bengok saka pucuk bukit:
"Mangga! Asu ajag teka, petani."
Iki, ninggali penggaweane,
teka langsung,
lan dheweke mung bisa guyon.
Dheweke mbengok maneh, lan dheweke wedi yen kacilakan;
kaping pindho moyoki. Apik sih!

Nanging apa sing kedadeyan kaping telune?
Sejatine teka kéwan luwe.
Banjur Zagal kuciwa,
lan ora ketompo carane dheweke nendhang, nangis lan njerit,
wong sing diukum ora obah,
lan serigala ngonsumsi bungkus kasebut.

Kaping pirang-pirang ngapusi,
nglawan wong sing ngapusi gawe piala paling gedhe!

Suster

Dheweke nganggo sirahe
kendi susu menyang pasar
karo alacrity sing,
hawa sing sederhana, kesenengan sing,
apa sing diomongake marang kabeh wong sing ngerti
"Aku seneng karo nasibku!"
Amarga aku ora krasa
perusahaan luwih akeh tinimbang sing sampeyan pikirake,
seneng banget dheweke menehi dheweke
gagasan kepuasan sing resik,
Susu sing seneng mlaku dhewe,
lan omong-omongan kaya mengkene:
«Susu iki didol,
kanthi adil, bakal menehi dhuwit akeh,
lan karo game iki
Aku pengin tuku kranjang endhog,
kanggo entuk satus pitik, yen ing mangsa panas
Sekitar aku nembang piio, Pio.
Saka jumlah sing diraih
saka akeh pitik aku bakal tuku babi;
karo acorn, bran,
Gobis, kastanye bakal tuwuh lemu tanpa kawicaksanan,
aku bisa entuk
delengen wetenge nyusup.

Aku bakal nggawa menyang pasar
Aku mesthi bakal oleh dhuwit saka dheweke;
Aku bakal tuku awis
sapi sing kuwat lan pedhet,
kanggo mlumpat lan mbukak kabeh kampanye,
menyang gunung cedhak kabin. "
Kanthi pamikiran iki
alienated, dheweke mlumpat supaya
yen ing kabisanan kasar
kendi tiba. Susu Susu!
Welas tenan! Pamitan susu, dhuwit,
endhog, pitik, piglet, sapi lan pedhet.
Oh fantasi edan!
Apa kraton pabrik ing angin!
Moderate kabungahan sampeyan,
ojo mlumpat bungah,
nalika aku seneng mikir babagan pamindhahan sampeyan,
muga-muga mecah lagune.
Aja ambisi
rejeki sing luwih apik utawa luwih sejahtera,
yen sampeyan bakal urip kuatir
tanpa ana sing bisa gawe marem sampeyan.
Aja ngarep-arep banget marang kabecikan;
deloken malah saiki ora aman.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)