Pablo Nuñez: "Aja nganti ana wong mandheg nyoba nerbitake"

Fotografi: Pablo Nuñez. Profil Facebook.

Pablo Nuñez, panulis Lugo saka novel sejarah, penulis judhul kaya Putri Kaisar, Maling Sejarah o Game ratuwenehi aku iki Interview ing kana dheweke crita babagan kabeh babagan bukune, pengaruh, proyek, lan penerbitan lan adegan sosial sing kita lakoni. Matur suwun sanget wektu ngginakaken lan kabecikan sampeyan.

Pablo Nuñez - Wawancara

  • WARTA KAPUSTAKAN: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

PABLO NUÑEZ: Ya, amarga aku isih tetep dadi bandha: Corsair irengdening Emilio Salgari. Antarane wong tuwa sing wis ana ing omah, aku wis nggatekake nalika isih cilik, sadurunge durung ngerti maca.

Babagan pisanan sing dakkirim yaiku puisi ing Galicia, lan aku tetep nindakake amarga Aku seneng puisi. Nanging crita kaping pisanan ... Sampeyan bakal kaget, nanging kasunyatane sejatine Putri Kaisar, novel pertamaku, lan dheweke meh telung puluh taun.

  • AL: Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

PN: Perang lan tentrem, saka Tolstoy, amarga ngetik aku ing baris maca sing beda saka sing dakkarepake nalika semana. Aku semangat (terus nindakake) novel petualangan kasebut. Kanthi Perang lan tentrem Aku nemokake katresnan sastrawan nomer loro, sing ana ing acara lan papan kasebut sing banjur nulis Sejarah.

Kajaba iku, kanthi tambahan, Aku seneng nganalisis kaping pisanan ing alur, pangowahan saka tataraning aksara lan kepiye panganggit nggawe dialog ... Cekakipun, apa nang bukukajaba seneng banget maca.

  • AL: Sapa sing dadi penulis favoritmu? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

PN: Amarga asale - aku saka Lugo - akeh maca ing basa Galicia. Rosalia, Castelao, Manuel María, sing aku seneng ketemu. Utawa Emilia Pardo Bazan, sing kayane panulis luar biasa.

Uga Verne, Salgari, Dumas, Twain... Lan mPaling cedhak: Tom Clancy, Bernard Cornwell, Umberto Echo, lan loro wong Spanyol sing dadi kanca persahabatan sing gedhe: Manel Loureiro lan Juan Gómez-Jurado. Ketemu kalorone minangka salah sawijining hadiah paling apik sing ditawakake.

Kaya sing sampeyan ngerteni, ora mungkin aku tetep karo siji penulis. Lan aku gagal.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

PN: Loro. Nyonya Arwen de Gusti dering, amarga Tolkien ndhelikake akeh petunjuk ing dheweke, sanajan "ndhelikake" dheweke minangka karakter sekunder. Genius barang.

Y Jack Ryandening Clancy. Ryan wis nyekel tanganku ing novel pangripta, lan ing layar film lan televisi. Saiki uga ing seri.

  • AL: Apa hobi nalika nulis utawa maca?

PN: Aku seneng sakcedhake sawetara obyek sing ana gandhengane karo sing dak tulis, pedhang, koin, peta utawa foto setelan sing nggawe karakter sing dakgawe bakal ngulandara.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

PN: Kanggo nulising house. Aku wis nyoba ing papan liya lan aku ngerti manawa ana sing meh entuk ing endi wae. Aku durung bisa.

Leo kathah ing desaku, papan perlindunganku, ing pinggir kali Miño, lan aku seneng maca ing pantai. Aku duwe wektu, pas karo pasinaon lan nggunakake wektu kasebut nganti mlebu latihan, banjur njupuk buku saka tas ransel lan maca sawetara wektu ing tembok. Sejatine aku kangen ... Sampeyan menehi ide.

  • AL: Saka endi semangat kanggo Romawi lan Kelt ing novel sampeyan?

PN: Kula asale Lugo (lan aku ora nolak, kaya sing kita ucapake ing kene). Kutha kutha saya dakpuji suwene 2.000 taun dening a tembok Romawi sing unik ing jagad iki lan Situs Warisan Dunia. Ana akeh ditemokake arkeologi, sing isih bakal ditemokake lan rahasia lan misteri sing ana ing sekitare.

Nanging kadang-kadang kita lali sadurunge teka Roma, wis ana peradaban lan budaya sadurunge legiun ngetrapake ukum. Galicia minangka conto sing apik kanggo iki. Kita diubengi castros, ditemokake saka jaman mbiyen, lan sing urip karo serigala wanita Roma gedhe.

Aku kepincut golek informasi banjur nulis babagan hubungan sing dianut rong budaya kasebut. Ing kana aku nemokake wiji kanggo Putri Kaisar.

La hubungan antarane Galicia lan wilayah liyane ing Eropa Kulon kayata Ireland, Inggris, Skotlandia, Wales o Brittany es menarik banget lan kita gabung karo akeh hubungan, sejarah, budaya, musik kita dhewe ... Lan akeh akeh legenda. Saka kana Game ratu, sing unik "Celtic."

Uga ing Lugo, kita ngrayakake, kanggo tampil pajeg lan nyawijikake masarakat sing nggawe bandhulan lan asal usul, partai, Lucus kobong (goleki internet utawa jaringan sosial), sing narik luwih saka setengah yuta wong ing sawetara edisi.

cunt wong saka saindenging jagad, saka pirang-pirang pojok Spanyol, nganti Irlandia, Prancis utawa Italia ... Meh kabeh negara ing Eropa kanthi perwakilan saka Portugal, nanging saben taun kita kaget karo para pengunjung saka Amerika Latin, Honduras, México, Argentina, Taiwanese utawa malah australia. Utawa saka China, amarga tembok kita kembar nganggo Tembok Agung lan Lugo karo kutha Quinhuangdao. Pandemi iki nyegah kita, nanging kita bakal bali maneh.

Kanthi kabeh sing dakkandhani, lan apa sing dakkandhakake, mesthine sampeyan luwih ngerti babagan semangat.

  • AL: Genre favorit sampeyan kajaba sejarah?

PN: Ing thriller. Lan ing kana kita duwe jenius sejatine ing Juan. Anehe yaiku dheweke dudu wong Amerika, bener?

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

PN: Bubar rampung Lawange, dening Loureiro, novel. Aku karo Taman penyihir, dening Clara Tahoces, lan Raja putih.

Aku nulis, nanging luwih alon saka apa sing dakkarepake. Kerugian kulawarga sing ala sing angel daklakoni. Ing sabanjure Aku bali kanggo mbalekake wong Rum, sing wis crita yen dheweke kangen aku.

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

PN: Rumit banget. Nanging ora amarga akeh pengarang, mesthi ana, lan muga-muga bisa dadi luwih akeh amarga tegese anak bisa maca. Tanpa, sampeyan ora bisa nulis.

Aku pitutur marang kowe siji pengalaman pribadi. Kaya sing wis dakkandhani, bab pisanan sing dakkirim yaiku Putri Kaisar, Aku kirim menyang Penghargaan Planet, tanpa slogan lan tanpa jeneng samaran, lan dheweke menehi aku ing pungkasan. Antarane luwih saka limang atus naskah saka saindenging jagad. Pramila aku ujar manawa ora ana sing mokal ora ana sing mandheg nyoba ngirim. Bakat pungkasane nemokake lawang utawa jendhela, nanging dheweke bisa nemokake.

Sing angel yaiku ing kahanan saiki. Kita pulih saka krisis sadurunge lan saiki kegilaan iki. Yen mengaruhi kita kabeh, penerbit uga nandhang sangsara, toko buku, distributor, printer ... Kabeh publikasi lan rantai komersial buku kasebut ngalami krisis kaping kalih, malah luwih ora kaduga lan kejem, nanging manawa, manawa kita bisa metu. Sumangga.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan, utawa sampeyan bakal bisa njaga sing positif kanggo novel mbesuk?

PN: Ya wis. Kulawarga lan lingkungan, aku mbayangake kepiye kabeh, kanca lan kolega nandhang ora mung krisis ekonomi, nanging uga krisis kesehatan, karo wong sing lara, lan sayangé, korban korban.

Ing kasusku, Aku kudu ngungsi crita-crita sing wis dakrancang. Sisa-sisa wektu saiki sing bisa daktulis positif, nanging ya sing paling penting kanggo aku ing bidang sastra. Kuwi kontak karo para maos Iki minangka perkara sing paling apik sing nate kelakon wiwit aku nerbitake, lan ing jagad pasca-koval anyar iki, pesen sampeyan, dhukungan sampeyan dihargai luwih saka sadurunge. Matur suwun, lan mesthine sampeyan uga bisa ngandel karo aku.

@PabloNunezGlez


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.