Rupi Kaur yaiku feminisme, puisi lan Instagram

Rupee kaur

Photography: Muse Narasi

Wis pirang-pirang taun, jaringan sosial ngumumake apa sing wis dicurigai: cara anyar nggawe literatur lan nggayuh para pamaca kanthi cara sing luwih demokratis. Gerakan sing ditindakake dening jaringan kayata Facebook, Twitter utawa, utamane, Instagram ngasilake desain anyar, yaiku "Instapoet", suku sing pujangga Kanada Rupee kaur minangka ibu ratu sawise nggawe publikasi dadi rong buku sing laris. Kasunyatan sing ora mung negesake pembaharuan sastra, nanging uga baline puisi minangka genre "mainstream" sing wis pirang-pirang taun nangis.

Rupi Kaur (lan haid sing paling misuwur ing milenium)

Lair tanggal 5 Oktober 1992, bocah wadon saka kulawarga agama Sikh, ing negara bagian Punjab, ing India, nampa jeneng Rupi (dewi kaendahan) lan Kaur (mesthi murni). Loro jeneng sing kayane ngumumake bebasan manawa bocah wadon iki, sing pindah karo wong tuwane menyang Kanada nalika umur 4 taun, janji kanggo generasi wanita sing dikutuk lan puisi sing katon ing abad kepungkur minangka genre sing kurang komersial tinimbang liyane kayata novel.

Pos sing dituduhake dening rupi kaur (@rupikaur_) on

Amarga isih cilik, Rupi Kaur nulis lan nggambar, ngerteni kaloro seni minangka "sakabehane". Ing sekolah dheweke yaiku bocah wadon sing aneh, sing luwih seneng nglampahi wektu ing antarane nulis lan foto sing pengin ngowahi perspektif tartamtu lan nglucuti sawetara tabu universal. Ing taun 2009, Kaur wiwit maca ing Pusat Kesehatan Komunitas Punjab ing Malton, Ontario, lan ing 2013 kanggo nulis puisi ing jaringan sosial Tumblr. Bledosan kasebut bakal teka nalika wanita enom nggawe akun ing Instagram ing 2014 banjur kabeh diganti.

Geguritan Rupi Kaur dheweke nuduhake topik kayata feminisme, panganiaya, imigrasi utawa katresnan kanthi cara sing durung dingerteni sadurunge. Nuduhake sensitivitas tunggal sing nggunakake unsur universal kanggo nggawe konsep lan nyederhanakake konsep sing nyebabake sawetara konflik gedhe ing sejarah, Kaur wiwit nerbitake bagean puisi ing Instagram.

Nanging, kondhang dheweke bakal motret, foto ing endi wanita enom katon lagi ngglethak ing paturon nalika nilarake jejak getih biasa.

matur nuwun @instagram amarga wis menehi wangsulan sing tepat kanggo karya sing dakkritik. sampeyan mbusak foto wong wadon sing wis kebak lan menstruasi sing nyebutake ora cocog karo pedoman komunitas nalika pedoman sampeyan negesake manawa ora ana sing bisa ditampa. cah wadon wis kebak sandhangan. foto duweke. ora nyerang klompok tartamtu. uga spam. lan amarga ora nglanggar pedoman kasebut, aku bakal nulis maneh. aku ora bakal njaluk ngapura amarga ora menehi ego lan kebanggaan masarakat misoginis sing bakal nyedhiyakake awakku ing jeroan nanging ora gampang bocor. nalika kaca sampeyan diisi karo foto / akun sing ora kaetung, sing wanita (dadi akeh bocah ing ngisor umur) ditemtokake. diremehake lan dianggep kurang saka manungsa. Matur nuwun ⠀ ⠀ sampeyan bisa ndeleng seri lengkap ing rupikaur.com foto-foto sing ditembak dhewe lan aku lan @ prabhkaur1 (lan ora. getihe. ora nyata.) ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ wulan kanggo mbantu umat manungsa bisa uga bisa. rahimku dadi papan dununge gaib. sumber urip kanggo spesies kita. apa aku milih nggawe utawa ora. nanging sawetara banget katon kaya ngono. ing peradaban sing luwih tuwa getih iki dianggep suci. ing sawetara isih. nanging mayoritas wong. masyarakat. lan komunitas ngindhari proses alam iki. ana sing luwih kepenak karo pornografi wanita. seksualisasi wanita. panganiaya lan degradasi wanita tinimbang iki. dheweke ora bisa repot-repot nyebutake rasa njijiki babagan kabeh. nanging bakal nesu lan repot karo iki. kita haid lan dheweke ndeleng iku reget. ngupaya manungsa waé. lara momotan. kayadene proses iki kurang alami tinimbang ambegan. kaya-kaya dudu jembatan antarane jagad iki lan sing terakhir. kaya-kaya proses iki dudu katresnan. pegawean. urip. tanpa pamrih lan ayu tenan.

Kiriman sing dienggo bareng rupi kaur (@rupikaur_) ing

Foto kasebut, minangka bagean saka materi esai fotografi babagan prasangka babagan menstruasi, disensor dening Instagram, banjur dibalekake maneh marang penulis. Nganti saiki, foto kasebut diterbitake ing 2015 nduwe luwih saka 101 ewu suka, dadi senjata wiwitan kanggo kumpulan puisi sing bakal mbaka sithik ing jejaring sosial nganti dadi rong buku.

Rupi Kaur: emosional kaya banyu

Rupi Kaur susu lan madu

Ora suwe sadurunge nerbitake foto sing misuwur, Rupi Kaur wis nerbitake koleksi puisi ing taun 2014 Susu lan Madu liwat Amazon. Panulis dhewe uga ngrancang sampul lan desain sing nduwe geguritan ing buku kasebut, dipérang dadi patang bagean: "lara", "penyayang", "pecah" lan "tamba". Feminisme, rudo pekso utawa asor minangka tema utama buku sing kasuksesan dadi perhatian Penerbitan Andrews McMeel, sing nerbitake edisi kapindho ing pungkasan taun 2015. Asile yaiku setengah yuta salinan didol ing Amerika Serikat lan nomer 1 ing The New York Times.

Susu lan Madu bakal diterbitake sakcepete ing Spanyol ing Spanyol kanthi judhul Cara liya kanggo nggunakake tutuk dening Espasa.

Srengenge lan kembang dheweke dening Rupi Kaur

Sukses buku kasebut bakal entuk detik, diarani Srengenge lan Kembange, diterbitake ing wulan Oktober 2017 lan wis dadi salah sawijining favorit penulis iki. Didhisiki kampanye pariwara meteorik ing akun Instagram penulis dhewe, koleksi puisi kasebut ngatasi masalah kayata imigrasi utawa perang saliyane tema utama artis kasebut, sing wis mbagi karyane dadi limang bab: «wilting», «fall», " rooting "," munggah "lan" mekar ".

Emosi minangka banyu, kaya sing ditegesi ing salah sawijining puisi The Sun & Flowers, Rupi Kaur wis ngowahi aturan game kasebut kanthi nggawe jaringan sosial minangka visual minangka Instagram dadi showcase sing sampurna kanggo nguripake puisi sing dudu ngliwati wayah sing paling apik. Pengaruh pengarang kayata Alice Walker utawa pujangga Lebanon Kahlil Gibran, Kaur uga diilhami dening budaya Sikh, utamane ing waosan suci, kanggo maca crita eksotik lawas sing gegayutan karo tema universal tanpa lali karo titik magis lan tragis. Nulis minangka gamane Kaur, cara nyalurake episode kepungkur lan menehi conto kanggo liyane, kaya sing disaranake nalika wawancara koran El Mundo:

«Nalika aku miwiti, aku kudu ngandhani, ngilangi rasa sakit, amarga aku dudu bocah wadon sing misuwur banget ing sekolah; Aku wong introvert lan biyen dheweke main-main karo aku. Lan nulis mbantu aku. Iki minangka alat sing mbantu nulungi lara, sanajan lara. Kanggoku nulis duwe kekuwatan katalitik lan pembebasan sing gedhe. Iki mbantu aku tuwuh. Antarane liyane, aku wis ngerti yen urip iku oleh-oleh, ya. Dheweke bisa njupuk kabeh saka sampeyan lan sampeyan isih gelem nresnani dheweke.»

sawetara puisi cinta ing #thesunandherflowers langsung diilhami dening musik punjabi masarakat sing saya gedhe. musik iki nggawa katresnan kaya ngono. kangen. lan bekti. ing puisi khusus iki, aku menehi inspirasi kanthi nggambarake epik epik sing misuwur kanthi judhul 'sohni-mahiwal' kaya sing dicet dening seniman sikh sobha singh abad kaping 20. sobha singh ngasilake atusan karya sajrone dheweke ngrampungake kabeh babagan sejarah sikh nganti reimaginings sejarah nganti epik epik. aku kanthi yakin bisa ujar manawa umume kulawarga tangga lan / utawa sikh duwe pakaryan. kita duwe limang! lan saiki bali menyang crita 'sohni-mahiwal'. dongeng sing menehi inspirasi kanggo lukisan s 'sohni-mahiwal' minangka salah sawijining romansa tragis ing wilayah punjab. sohni yaiku bocah wadon enom sing tresna karo mahiwal. kulawargane ora setuju lan omah-omah karo wong liya. nanging sohni lan mahiwal tetep ketemu. kajaba mahiwal urip ing sabrang kali. dadi kanggo ndeleng dheweke saben wengi sohni nyebrang kali chenab legendaris kanthi nggunakake pot earthen panggang sing gedhe kanggo mbantu dheweke tetep kumambang. ing sawijining dina mbakyune sohni ngerti babagan rapat lan ngganti pot sohni karo pot sing durung dibakar. bengi iku nalika sohni mlaku liwat chenab kanggo ndeleng kekasihe pot sing durung rampung bubar lan dheweke klelep. nalika mahiwal krungu njerit dheweke kesusu nylametake sohni nanging wis kasep lan dheweke uga ngalami nasib sing padha. dikandhani manawa sohni lan mahiwal nyawiji maneh nalika tiwas. ~ aku mbayangake manawa ing puisi tartamtu saka #thesunandherflowers iki karakter tekan pantai kanggo ngakoni katresnan sing ora bisa diendhem maneh. aku mbayangno roh sohni lan mahiwal ana ing kene. graces banyu sing sapisan njupuk. salam kanggo kabeh kekasih sing nyedhaki nuduhake critane kanthi ati terbuka ♥ ️

Kiriman sing dienggo bareng rupi kaur (@rupikaur_) ing

Semangat Kaur dadi inspirasi kanggo pangarang anyar lan pengaruhe ing jagad surat. Tur kasebut, sing ngliputi Kanada lan Amerika Serikat lan wulan iki bakal mlebu ing Pameran Buku Kota Jaipur minangka halte pertama Tur India, negesake pengaruh wanita enom iki ing jaringan sosial, puisi lan, utamane, feminis ing endi sawetara panulis hebat milenium iki saya jero sajrone pirang-pirang taun iki.

Muga-muga tekane Rupi Kaur ora mung bakal nyuda sawetara saka piala gedhe ing jaman saiki, nanging uga ngasilake puisi menyang papan sing cocog lan ndeleng ing jaringan sosial cara sing sampurna kanggo mbabarake jagad anyar ( lan prelu) cara ekspresi.

Apa sampeyan wis maca babagan Rupi Kaur?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.