Rudyard Kipling. 153 taun kelairane. Rong geguritan

Pungkasan 1865 nalika teka ing jagad Joseph Rudyard Kipling en Bombay (India), salah sawijining panulis sing nggawe sejarah ing literatur kanthi huruf gedhe. Aku ngomong ora nindakake apa-apa ing artikel iki adaptasi film bukune sing paling kondhang, Buku alas. Dina iki, kanggo ngrayakake sing anyar pengetan kelairane (wis 153 taun), Aku kelingan ing sisih puisi karo sajak geguritan: sing kondhang Si y Aja nyerah, saliyane sawetara ayat saka dheweke Epitaf perang. Yaiku Bebungah Nobel Kasusastran ing taun 1907.

Kipling, sing paling misuwur amarga karya sastra prosa sing penting, uga dianggep minangka puisi nasional Inggris Raya. Dheweke nulis telung buku puisi: Segara pitu, Balada barak y Lima bangsa. Puisi sing paling universal, Si, kalebu ing kumpulan geguritan Peri lan hadiah, wiwit taun 1911. Aku uga nambah sawetara ayat sing kalebu ing bukune Epitaf perang, inspirasi saka Perang Dunia Pertama ing kana putrane Yohanes seda.

Si

Yen sampeyan bisa njaga sirah nalika ana ing sekitar sampeyan
kelangan sampeyan lan amarga iku padha nyalahke,
yen sampeyan bisa dipercaya dhewe yen kabeh wong mangu-mangu,
nanging sampeyan uga ngakoni keraguane;
yen sampeyan bisa ngenteni tanpa bosen ngenteni,
utawa diapusi, aja mbayar ngapusi,
utawa sengit, aja nganti menehi gething,
lan -Ya- aja katon apik banget, utawa ora wicaksana.

Yen sampeyan bisa ngimpi - lan ora ngimpi dadi guru,
yen sampeyan bisa mikir - lan ora nggawe ide dadi target,
yen sampeyan bisa ketemu Triumph lan Bencana
lan nganggep loro faker kasebut kanthi cara sing padha;
yen sampeyan bisa ngakoni kasunyatan sing sampeyan ucapake
diapusi rascals sing ngapusi wong bodho.
Utawa deleng prekara sing sampeyan lakoni, rusak,
banjur mudhun lan bangun maneh nganggo alat lawas.

Yen sampeyan bisa ngatasi kabeh kamenangan
lan risikone bisa ngalami begja,
lan ilang, lan miwiti maneh saka wiwitan
lan aja ujar apa-apa bab sing wis ilang;
yen sampeyan bisa nyuda jantung lan saraf lan tendon sampeyan
kanggo muter giliran sampeyan suwene sawise ngentekake.
Lan nolak yen sampeyan ora duwe apa-apa
kajaba Wasiat sing ngandhani: "Nolak."

Yen sampeyan bisa ngomong karo akeh lan njaga kaluhuran,
utawa mlaku bebarengan karo raja lan ora kelangan akal,
yen mungsuh lan kanca ora bisa nglarani sampeyan,
Yen kabeh gumantung karo sampeyan, nanging ora kakehan;
yen sampeyan bisa ngisi menit sing ora iso lali
karo sewidak detik sing ngliwati.
Paduka kagungan Bumi lan kabeh wong sing urip ing kana,
lan - apa maneh -, sampeyan bakal Man, nak.

Aja nyerah

Yen ana kedadeyan sing salah,
nalika aku nawakake dalan mung bukit,
yen sampeyan duwe sithik, nanging akeh sing kudu dibayar,
lan sampeyan kudu mesem malah kudu nangis,
nalika lara ngatasi sampeyan lan sampeyan ora bisa nandhang sangsara maneh,
Ngaso mbok manawa sampeyan kudu nanging aja nyerah.

Konco bayangan mangu-mangu
wis perak lan peteng,
kamenangan bisa uga muncul,
dudu kegagalan sing sampeyan wedi,
lan ora nggatekke sampeyan ora nggagas mbayangake,
bisa uga dadi kabecikan sing sampeyan idham-idhamake lan sampeyan ngadili adoh banget, gelut,
Ya, ora perduli sampeyan kudu nandhang susah ing perjuangan kasebut.

Yen kabeh luwih elek, luwih akeh sing kudu negesake!
Yen takdir ngalahake sampeyan ing perang,
yen kabeh ing dalan sampeyan munggah,
yen esemmu kepenak banget,
yen ana pegawe banget lan panen ala,
yen aliran sampeyan ditentang dening dike,
Wenehi gencatan senjata, nanging aja nyerah!
«Amarga ing urip iki ora ana sing final,
priksa manawa: kabeh liwati, kabeh teka lan kabeh bali ».

Epitaf perang

Sing manut

Saben dina, sanajan ora ana kuping sing ngrungokake,
pandongaku munggah.
Saben dina, sanajan ora ana geni sing mudhun,
Aku kurban.
Sanajan peteng ora sirna ing aku,
sanajan dheweke ora nemoni kekuwatan sing kurang,
Sanajan para Dewa ora menehi hadiah, sanajan kabeh,
Sanajan kabeh, aku ngladeni para Dewa.

Ing sih

Pati wiwit biyen seneng karo aku, ngerti yen aku ora bisa nahan
ngenteni dheweke saben dina. Ninggalake atasanku lan teka
singsot liwat lapangan, lan, sawise diresiki,
"Barismu bakal entek," jarene, "nanging paling ora aku wis nyimpen
Jeneng ".


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)