Rubén Darío lan Jorge Guillén. Kaloro hebat sing duwe ulang taun.

Rubén Darío lan Jorge Guillén yaiku loro hebat puisi universal ing basa Spanyol lan kalorone nuduhake dina lair, sing saiki. Susah ora nate maca. Referensi modernisme lan Generasi '27Kalorone penting kanggo nggawe puisi anyar. Kanggo ngelingi dheweke ing kana dheweke lunga sawetara ayat kanthi bentuk sonnets lan geguritan cekak.

Ruben Dario

Dheweke mbaptis dadi Felix Rubén García Sarmiento en Nikaragua ing taun 1867, nanging dheweke misuwur ing jagad iki kanthi jeneng samaran: Rubén Darío. Dadi referensi maksimal modernisme ing basa Spanyol, umume karo gaweyane Biru…, sanajan uga duwe pengaruh saka panulis Prancis. Minangka judhul dhasar sing ana Caltrops, Lagu epik kanggo kamulyan Chili, Sajak, khusus kanggo Bécquer, Lagu musim gugur ing musim semi o Lagu urip lan pangarep-arep.

Margarita

Apa sampeyan kelingan sampeyan kepengin dadi Margarita
Gautier? Tetep ing pikiranku raimu aneh,
nalika nedha bengi bareng, ing tanggal kapisan,
Ing wengi sing seneng banget ora bakal bali maneh

Lambemu abang saka ungu
padha nyedhot sampanye saka baccarat sing apik;
driji ngeculake kembang aster putih,
"Ya ... ora ... ya ... ora ..." lan sampeyan ngerti yen dheweke wis muji sampeyan!

Banjur, oh kembang Hysteria! sampeyan nangis lan ngguyu;
ambungan lan tangis sampeyan ing cangkem;
ngguyu, wewangian, keluhan, iku duwekku.

Lan ing wayah sore sing sedhih banget,
Pati, sing cemburu, kanggo ndeleng apa sampeyan tresna marang aku,
Kaya kembang aster, sampeyan bakal menehi defoliasi!

Sonnet

Don Ramon sing apik iki duwe jenggot wedhus,
sing mesem minangka kembang paraga,
katon kaya dewa tuwa, umuk lan angel dipahami,
supaya dheweke nyenengake nalika adhem patung kasebut.

Tembaga mripate kelip-kelip
lan menehi semangat abang sawise cabang zaitun.
Aku duwe perasaan sing dakrasakake lan aku urip
ing sisihane urip sing luwih kuat lan angel.

Don Ramón del Valle-Inclán sing hebat iki kuwatir karo aku,
lan liwat zodiak saka ayat-ayatku saiki
iku ilang saka aku ing wahyu puisi sing sumringah,

utawa nyebabake aku gagal ing gelas.
Aku wis ndeleng dheweke nyuwoti panah saka dhadhane
pitung dosa agawe diluncurake.

Jorge Guillen

Lair ing Valladolid Ing taun 1893, nalika isih enom dheweke lulus Filsafat lan Huruf lan lelungan liwat Eropa. Udakara iki dheweke wiwit nulis karya sing bakal diterbitake kaping pirang-pirang nalika nambah geguritan: Chant. Dheweke uga nerbitake puisi pertama sing nggawe dheweke dikenal ing sawetara majalah sastra.

Dheweke kerja dadi pamaca Spanyol ing Sorbonne, dipenjara nalika Perang Sipil lan sawise iku banjur mbuwang menyang Amerika Serikat dadi profesor ing macem-macem universitas, Harvard antawisipun. Guillén kalebu Generasi 27 lan menang sawetara penghargaan, kalebu ing Cervantes, sing sampeyan tampa 1976.

Mesing

Putih, jambon ... Blues meh veined,
ditarik, mental.
Poin cahya laten menehi sinyal
saka bayangan rahasia.
Nanging warnane, ora setya karo pepeteng,
nggabungake akeh.
Lying ing mangsa panas omah,
wujudé murup.
Kejelasan sing jelas antara profil,
kalem tenan
sing ngethok lan mateni karo pinggire
mbingungake ala.
Wuda iku daginge. Bukti sampeyan
ngrampungake nalika istirahat.
Monotoni sing adil: nggumunake
dhuwur saka ngarsane.
Cepet langsung, tanpa swasana,
saka awak wadon!
Ora ayu: ora swara utawa kembang. Tujuan?
Oh mutlak saiki!

Mesthi wae

Aku ndeleng maneh, nganti pirang-pirang taun,
Lan akeh perspektif sing saya jero
Sing saka tapel wates lagi wae urip
Gambar sing ora jelas ing pangilonku.

Nanging swift isih mabur
Udakara menara, lan ing kana
Jaman cilikanku isih tetep.
Kebon anggur lawasku wis dadi anggur sing enak.

Kasugihan sing ala utawa sejahtera ora dakramal.
Saiki aku isih mikir saiki
Lan sanajan aku ngerti apa sing aku ngerti, semangatku ora regane.

Sadurunge mripate, nalika semana, mbesuk
Iki nggawe saya tipis,
Luwih angel, luwih rapuh, luwih langka.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.