Rosa Chacel. Pengetan sedane. Geguritan sing dipilih

Rosa Chacel Dheweke pujangga, penulis esai, lan novelis. Lair ing Valladolid ing taun 1898, tilar donya dina kaya saiki ing taun 1994 ing Madrid, papan dununge. Digandhengake karo Generasi 27Dheweke kolaborasi karo sawetara majalah lan gabung karo pertemuan literatur penting ing jaman kasebut kayata Athenaeum. Saka karyane sing jembar, kasusun saka novel, esai, crita cekak lan puisi, novel kasebut misuwur Lingkungan Maravillas. Dheweke menang Penghargaan Sastra Nasional Spanyol ing 1987, antara liya. Iki siji pilihan geguritan. Kanggo ngelingi utawa nemokake.

Rosa Chacel - Puisi Dipilih

Para pelaut

Yaiku wong-wong sing urip ing jagad iki:
ojo nuruti mripatmu,
mripatmu sing angel, dipelihara kanthi kenceng,
tiba ing sikile kaya nangis ora kuwat.

Dheweke sing urip ing lali cairan,
mung ngrungokake ati ibu sing nggegirisi,
pulsa tenang utawa badai
kaya misteri utawa lagune lingkungan sing nyenengake.

Kupu wengi

Sapa sing bisa nyekel sampeyan dewi peteng
sapa sing wani ngelus-elus awakmu
utawa ambegan hawa wengi
liwat rambut coklat ing rai? ...

Ah, sapa sing bakal ngiket sampeyan nalika sampeyan kliwat
ing bathuk kaya napas lan geger
kamar goyang dening pesawat sampeyan
lan sing bisa tanpa mati! ngrasakake sampeyan
geter lambene mandheg
utawa ngguyu dipengini, ora ditemokake,
nalika jubah sampeyan nabrak tembok? ...

Napa teka omah gedhong manungsa
yen sampeyan dudu kagungane daging utawa duweke
swara uga sampeyan bisa ngerti tembok?

Napa nggawa wengi wuto sing dawa
sing ora pas karo wates watesan ...

Saka ambegan bayangan sing ora dikandhakake
yen alas cenderung ing lereng
-batu pecah, lumut sing ora bisa diramal-,

saka kayu utawa wit anggur,
saka swara bisu sing meneng
mripat teka saka swiwine alon.

Menehi datura lagune wengi
sing ngluwihi kompas sing diambah ivy
munggah menyang dhuwur wit
nalika ula kasebut nyeret deringe
lan swarane alus digremet ing tenggorokan
ing antarane silt sing ngasilake lily putih
nonton wengi banget ...

Ing gunung wulu, ing pantai
ing endi ombak putih mbuwang
kasepen digawe ing pesawat ...

Napa sampeyan nggawa menyang kamar turu,
menyang jendhela sing mbukak, yakin, teror? ...

Ratu Artemis

Lungguh, kaya jagad iki, kanthi bobote dhewe,
tentrem lereng rok sampeyan,
kasepen lan wewayangan guwa segara
ing jejere sikilmu sing turu.
Eyelashes sampeyan menehi kamar turu ing endi sing jero
nalika ngangkat abot kaya langsir, alon-alon
kayata selendang penganten utawa tirai pemakaman ...
kanggo apa sing tetep didhelikake saka wektu?
Endi dalan sing ditemokake lambemu,
menyang jurang karnal sing ana ing tenggorokanmu,
Apa kasur kekal sing diwiwiti ing cangkem?

Anggur saka awu, alkohol sing pait iku dihirup
nalika gelas kasebut ditampilake, kanthi ngaso, ambegan.
Rong uap ngunggahake wewangian rahasia,
lagi dipikir lan diukur sadurunge bingung.
Amarga katresnan kangen kuburan ing daging;
pengin turu sedane sajroning panas, tanpa lali,
kanggo lullaby sing ulet sing murmur getih
nalika kalanggengan ngalahake ing urip, insomniac.

Sampeyan, pemilik lan penduduk retak ...

Sampeyan, sing duwe lan pedhot,
emula saka ular-ular Argentina.
Sampeyan, sing nyingkirake kekaisaran slogan
lan sampeyan mlayu metu saka sunar srengenge.

Sampeyan, apa, kaya tenun emas
sing grinds ing sudhut peteng, surem,
wit anggur sampeyan ora menehi gizi, yen tumpukan mudhun
lan ya, getihe sampeyan remet, sippy.

Sampeyan lunga, tanpa noda dhewe, ing antarane wong-wong sing ora murni
menyang papan sing ana tilase mulya,
dara ngisep sing enom.

Aku, nalika getih, peteng
menek tembokku ngancam,
Aku mlaku ing memedi sing kobong ing turu.

Aku nemokake wit zaitun lan acanthus ...

Aku nemokake wit zaitun lan acanthus
yen tanpa ngerti sampeyan nandur, aku nemokake turu
watu dahi sampeyan suwek,
lan burung hantu sing setya, kidung suci.

Kawula abadi, mangan lagu
saka wungu lan turu sadurunge,
kreta edhan, budhal
jam paitmu kanthi sedhih.

Muse abang sing nesu lan kasar,
dewa epik sing tenang lan murni
sing ngimpi saiki lungguh.

Saka potongan kasebut aku nyipta patung sampeyan.
Persahabatan kita taun-taun kepungkur:
langit lan padesanku ngomong babagan sampeyan.

Musik sing peteng, gemeter ...

Musik sing peteng lan geter
perang salib lan trills,
napas ala, gaib,
saka lily ireng lan eburoy mawar.

Kaca beku, ora wani
salin pasuryan nasib sing ora bisa dirayu.
Simpul ing wayah sore meneng
lan mangu-mangu ing orbit eri kasebut.

Aku ngerti iku diarani katresnan. Aku ora lali,
utawa, legiun seraphic,
padha ngowahi kaca sejarah.

Tenun lawon sampeyan ing laurel emas,
nalika sampeyan ngrungokake ati,
lan ngombe nektar memori sampeyan sing sejati.

sumber: Kanggo setengah swara


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.