Rosa Montero, dianugerahi Hadiah Sastra Nasional 2017

Photography © Patricia A. Llaneza

Wingi, 13 November, dheweke diwenehake Penghargaan Sastra Nasional 2017 kanggo panulis Rose Montero. Saka Kasusastran SaikiKaping pisanan, matur suwun karo penulis babagan penghargaan iki sing pantes lan aku, para sing maca, menehi ringkesan 5 buku paling apik kanggo dheweke. Yen sampeyan durung maca apa wae, iki minangka kasempatan sampeyan. Pilih salah sawijining sing diwenehake ing kene, yen kita meh yakin yen sampeyan bakal seneng, apa wae pilihan sampeyan.

«Crita wanita» (Alfaguara, Januari 2012)

Ing tembung saka penulis dhewe, «Buku iki nggabungake, ing versi sing luwih akeh, biografi wanita sing aku terbitake ing suplemen Minggu El País. Aku ora yakin ing endi ngrangkep karya-karya kasebut: sanajan dhokumèntasi banget, dudu buku biografi akademik utawa artikel jurnalistik, nanging teks sing semangat banget, banget pribadi. Dheweke crita wanita unik sing nyoba dakkerteni. Ana sing loma lan ana sing ala, pengecut utawa gagah, tur ora kuwat utawa isinan; Kabeh mau pancen asli lan sawetara gumun amarga petualangan sing luar biasa. Nanging aku mikir, ora ketompo kepiye aneh, kita bakal bisa ngerti manawa ana awake dhewe. Lan kita kabeh bakal nutupi kabeh urip ing awake dhewe ».

"Kekasih lan mungsuh" (Alfaguara, Januari 2012)

Ing buku iki, bisa ditemokake seri crita. Crita sing nuduhake teks sing cocog karo peteng rasa seneng lan rasa sakit sing dadi pasangan: yaiku, katresnan lan kekurangan katresnan, kabutuhan lan panemune liyane. Iki minangka crita sing nyritakake babagan kepinginan daging lan semangat; saka pakulinan lan putus asa; saka rasa seneng lan neraka.

Crita kasebut, asring ngganggu, pait, kebak banyolan lan rasa katresnan sing asri, nggawe kaca pangilon babagan keintiman sing paling peteng lan paling jero, saka wilayah abyssal lan pijar sing ora gelem dijenengi.

"Sejarah raja transparan" (Alfaguara, Januari 2012)

Ing abad kaping rolas sing geger, Leola, petani remaja, mbukak sandhangan prajurit sing mati ing paprangan lan nganggo klambi wesi, kanggo nglindhungi awake dhewe kanthi nyamar. Mula, critane sing nyenengake lan nyenengake ing urip, kedadeyan eksistensial sing ora mung Leola nanging uga kita, amarga novel petualangan kanthi bahan-bahan fantastis iki sejatine nyritakake babagan sejarah saiki lan apa sejatine kita.

"Sejarah Raja Transparan" iku umume lelungan menyang Abad Pertengahan sing ora dingerteni manawa sampeyan mambu lan ngrasakake kulit, iku dongeng sing obah amarga kehebatan epik, minangka salah sawijining buku sing ora diwaca, nanging urip. Novel asli lan kuat, novel Rosa Montero duwe kekuwatan buku sing bisa dadi klasik.

"Gagasan sing konyol ora ketemu sampeyan maneh" (Seix Barral, 2013)

Nalika Rosa Montero maca koran sing apik Marie Curie Diwiwiti sawise garwane seda, lan sing kalebu ing pungkasan buku iki, dheweke rumangsa crita wanita sing apik banget sing ngadhepi waktune ngebaki ide lan emosi ing sirahe.

Gagasan sing ora lucu yen ora nate nemoni sampeyan maneh lahir saka tembung kasebut, saka angin puyuh sing pusing kasebut. Sawise karir luar biasa Curie, Rosa Montero nggawe narasi separo ing antarane memori pribadi lan memori kabeh wong, ing antarane analisis wektu kita lan evokasi intim. Iki minangka kaca sing nyritakake ngatasi rasa nyeri, hubungan antara pria lan wanita, kamulyaning jinis, pati sing apik lan urip sing apik, ilmu pengetahuan lan ora nggatekke, kekuatan literatur lan kawicaksanan saka wong-wong sing sinau bisa nikmati eksistensi kanthi lengkap. entheng.

Urip, gratis lan asli, buku sing ora bisa diklasifikasikake kalebu foto, kenangan, kekancan lan anekdot sing nyritakake rasa seneng primitif ngrungokake crita sing apik. Teks sing asli, nyenengake lan komplisit sing bakal narik kawigaten sampeyan saka kaca pisanan.

«Daging» (Alfaguara, 2016)

Wengi opera Kasepen dheweke nyewa gigolo kanggo ngancani dheweke ing acara kasebut supaya dheweke bisa nggawe pacar sing cemburu. Nanging prastawa kasar lan ora kaduga nyusahake kabeh lan menehi tandha wiwitan sesambetan sing ngganggu, vulkanik lan uga mbebayani. Dheweke umur sewidak taun; gigolo, telung puluh loro.

Saka banyolan, nanging uga saka nesu lan kuciwane wong-wong sing mbrontak marang kerusuhan jaman, crita urip Soledad gegandhengan karo crita para panulis kutukan ing pameran sing lagi diatur ing Perpustakaan Nasional.

Daging Iki minangka novel sing kandel lan ngagetne, novel sing paling bebas lan paling pribadi sing ditulis dening Rosa Montero.

Karya iki wis dadi juara, antara liya Penghargaan Novel Musim Semi, el Penghargaan Grinzane Cavour, el Penghargaan Apa sing bakal Dibaca kanggo Buku Terbaik ing Taun iki lan Penghargaan Kritikus Madrid.

Apa sampeyan butuh alesan liyane kanggo maca panulis hebat iki? Yen sinopsis iki durung nggawe sampeyan yakin, kita ora bakal ngerti apa sing bakal terjadi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.