Robert Burns. 222 taun tanpa pujangga Skotlandia sing paling misuwur. 4 geguritan

Dina iki uga ana pengetan penting liyane, yaiku pati, 222 taun kepungkur dina iki, saka pujangga Skotlandia sing paling misuwur, Robert Burns. Mesthi kita kabeh wis nate krungu (lan nyoba nyanyi) unen-unen universal sing diucapake dening para masarakat Sachon taun kepungkur Auld Lang Syne. Nanging ora bisa dietung geguritan lan lagu. Aku nyemak sithik uripe lan sawetara wong kanggo ngelingi geguritan gedhe iki.

Robert Burns

Robert Burns lair ing Skotlandia ing 1759 lan mung urip 37 taun. Nanging sanajan ora ana sithik, dheweke isih isih tetep puisi lan lagu-lagu sing wis ana, lan isih tetep, kekuwatan kanggo ngejut, nyenengake lan pindhah menyang inti. Dheweke pancen pujangga Skotlandia sing paling misuwur lan paling berpengaruh.

Kulawarga saka petani andhap asorDheweke paling tuwa saka pitung sadulur, lan bapake pengin saliyane kerja ing lapangan, anak-anake dididik lan sinau maca lan nulis. Kanthi 27 taun Robert dheweke entuk ketenaran kanthi nerbitake koleksi puisi kaping pisanan, Puisi Utamane ing Dialek Skotlandia, sing nyebabake elit intelektual Edinburgh.

Iku tenanan scottish lan dheweke tansah njaga tresnane marang asal usul petani. Kerjane asring ngrampungake masalah sing nyebabake kelas ngisor lan dheweke pengin negesake kesetaraan sosial.

Geguritan lan tembang

Biasane diklasifikasikake dadi telung kategori utama: filosofis, romantis lan guyonan, nanging uga digabungake ing luwih saka siji geguritan. Antarane yaiku: Katresnan lan kebebasan, Tam o'Shanter, Maryam Highland, Anjing Kaloro, Kuciwo sing Asih, Kanggo Maria ing Swarga o Rawuh liwat Rye.

Auld Lang Syne

(Kanggo jaman biyen)

Apa kekancan lawas kudu dilalekake
lan ora nate kelingan?
Apa kekancan lawas kudu dilalekake
lan jaman biyen?

Wis jaman biyen kancaku

kanggo jaman mbiyen:

kita bakal duwe gelas sing apik

kanggo jaman biyen.

Kita sakloron mlayu mudhun
lan njupuk kembang aster sing apik,
nanging kita wis salah nalika lara
wiwit jaman biyen.

Kanggo jaman biyen, kancaku ...

Kita sakloron wis ngeterake stream
wiwit awan nganti nedha bengi,
nanging segara amba saya rame ing antarane kita
wiwit jaman biyen.

Kanggo jaman biyen, kancaku ...

Lan iki tangan, kancaku sing setya,
lan wenehi tangan sampeyan siji,
lan ayo ngombe bir sing enak
kanggo jaman biyen!

***

Luh

Atiku lara banget, lan eluhe tumetes;
Suwe-suwe saya suwe saya bungah:
lali lan tanpa kanca aku tahan sewu gunung,
tanpa ana swara manis muni ing kupingku.

Nresnani sampeyan iku kesenenganku, lan banget nyengsarakke daya tarikmu;
tresna sampeyan, iku kasangsaran kawula, lan kasusahan iki dakandhani;
nanging ati sing lara sing saiki getihen ing dhadha
rasane kaya aliran tanpa kendel sing bakal enggal dibatalake.

oh, yen aku - yen bisa ngelus rasa seneng, aku bisa—
mudhun ing stream enom, ing kraton ijo lemes;
amarga ing kana dheweke ngumbara ing antarane melodi permanen
luh sing garing saka mripatmu.

***

Mawar abang lan abang

Dhuh tresnaku kaya kembang mawar abang
sing mekar ing wulan Juni.
Tresnaku kaya melodi
ditafsir kanthi manis.

Semono uga sampeyan, kekasihku sing daktresnani
jero banget tresnaku
yen aku bakal terus nresnani sliramu
Nganti segara wis asat

Nganti segara wis garing tresnaku
lan watu kasebut ilang nganti srengenge
Aku bakal terus tresna sampeyan, tresnaku,
angger urip tetep urip.

Lan aku pamit karo kowe, siji-sijine tresnaku,
Aku pamit sedhela
nanging aku bakal bali, tresnaku
sanadyan adohé ewonan mil

***

Luse

Oh! Arep menyang endi, titah nyusup?
 [...]
Kok wani nyelehake sikilmu kaya ngene
babagan wanita elegan sing apik!
Goleki nedha bengi ing papan liya
ing sawetara awak miskin.
Lunga menyang candhi rawa.
Ing kana sampeyan bisa nyusup, ngapusi, lan muter
karo kanca-kanca, nyerang sapi,
ing akeh lan bangsa;
ing endi ora ana tanduk utawa sisir balung
menyang perkebunan sing kandel.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.