Robert Louis Stevenson lair. 4 geguritan pinilih

Robert Louis Stevenson

Robert Louis Stevenson Aku lair dina kaya dina iki wiwit 1850 en Edinburgh. Yaiku novelis, penulis esai lan pujangga, lan sawetara karya wis dadi klasik sastra ora mung bocah lan nom-noman, nanging kabeh umur. Panganggit judhul petualangan universal kayata Pulau Harta, Panah Ireng, Pangeran Ballantree o Dr. Jeckyll lan Pak Hyde, dheweke pancen urip kanthi petualang. Nanging, saiki, aku pengin ngelingi dheweke ing jamane facet lirik sing paling ora dingerteni kanthi 4 puisi dipilih saka penggaweane.

Robert Louis Stevenson

Putrane insinyur, uga sinau babagan profesi iki lan Tengen mengko ing Edinburgh. Nanging wis mesthi dirasakake kepincut karo sastra lan mutusake kanggo ngaturake awake dhewe. Dheweke nindakake kanthi apik nganti pirang-pirang taun dheweke dadi salah sawijining panulis paling penting ing jamane.

Popularitas utamane adhedhasar plot fantasi lan novel petualangan. Nanging dheweke uga ngolah puisi kanggo bocah-bocah (Taman ayat kanggo bocah) lan wong diwasa. Iki minangka 4 puisi sing dipilih saka karya lirik.

4 geguritan

Ayunan

Apa sampeyan seneng bisa ayunan?
lan munggah, mudhun ...?
Minangka salah sawijining perkara sing paling nyenengake
sing bisa ditindakake bocah!

Menehi momentum aku dominasi kebon
lan aku weruh ing kana adoh
kali lan gunung, sapi lan, pungkasane,
apa ana kutha-kutha kasebut.

Aku mudhun sawise lan nalika mudhun aku bisa ndeleng
suket ing lemah,
Aku liwat udara, aku meksa maneh
Lan aku munggah, lan aku mudhun, lan aku mabur!

Sawijining dina kita tresna-tinresnan

Antarane grumbul woh wohan beri lan pulau-pulau alang-alang, kaya sajrone jagad sing mung awang-awang, langit sing kuwalik, prau sing dak tresnani meluncur. Padhang kaya awan, mripat sing sumunar mili lan langit sing jembar lan langgeng sumunar.

Nalika kamulyan kasebut tilar donya ing wayah surup emas, rembulan katon surem, lan kebak kembang ing omah kita bali. Padhang mripatmu bengi iku, kita wis urip, tresnaku, aku wis tresna.

Saiki es mbungkus kali kita, kanthi keputihan salju nutupi pulau kita, lan ing jejere geni mangsa Joan lan Darby doze lan ngimpi. Nanging, ing impen, kali mau mili lan prau katresnan isih ngleyang.

Rungokake swarane dayung sing ngethok banyune. Lan ing wayah sore, nalika lamunan ngimpi ing kresek geni, ing kuping para kekasih lawas, kali tresnane nyanyi ing alang-alang.

Dhuh, tresnaku, ayo padha tresna marang sing biyen amarga ing sawijining dina kita seneng, lan ing sawijining dina kita padha tresna-tinresnan.

***

Awakku dadi guo

Awakku, sing dadi penjara sandi,
Iki uga taman lan kratonku:
Dheweke pancen hebat, mula aku mesthi ana ing kana,
sedina muput, saka sisih siji menyang sisih liyane, alon-alon;
lan nalika wengi wiwit surup
ing kasur, ngantuk,
nalika kabeh bangunan rame,
kaya bocah liar,
nalika surup, dheweke bakal nyasarake saka lakune,
(sawise ngumbara, dina panas
ing lereng gunung, lan menek)
dheweke isih turu ing gununge;
Dheweke dhuwur banget, langsing, lengkap,
sing ana, ing lapangan udara sing langgeng,
imajinasi saya rame kaya layangan.

***

Tanpa karep, kita mlebu wengi

Tanpa karep, kita mlebu wengi
ninggalake perjamuan rame, mangkat nalika budhal
geter ing memori manungsa,
entheng, manis, rapuh kaya musik.
Fitur pasuryan, nada swara,
sentuhan tangan sing dikasihi, kabeh, siji demi siji,
bakal padha sirna lan sirna ing bumi:
nalika, ing aula, wong akeh padha surak kanggo juru basa sing anyar.
Nanging ana wong sing butuh wektu luwih suwe
lan, mesem, ing atimu lawas eling
kanggo sing wis suwe lali.
Lan sesuk, dheweke uga bakal pensiun menyang sisih sandiworo liyane.
Dadi wektu, sing bakal dadi anyar kanggo wong liya, lali karo aku lan terus.

***


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.