Robert Louis Stevenson. Pengetan sedane. Buku-bukune abadi

 

Apa wis kawujud saiki 123 taun sawise matine Panulis Skotlandia Robert Louis Stevenson ing Pulo Samoa. Tuberkulosis njupuk dheweke ing umur 44 taun, nanging dheweke urip kanthi kuat lan akeh petualangan kaya sing diceritakake ing novel-novel. Wis lan bakal tetep salah sawijining penulis sing paling populer lan dikagumi saka donya.

Pulau Harta, Panah Ireng, Kasus Aneh saka Dr. Jekyll lan Pak Hyde, utawa salah sawijining kekurangane yaiku Pangéran Ballantrae… Irah-irahan sing kabeh wis kita waca utawa deleng ing adaptasi film, dongeng lan critane wis abadi. Aku mriksa sawetara wong minangka penghargaan sing andhap asor kanggo bisa dadi penulis petualangan paling apik ing jagad Anglo-Saxon.

Pulo Treasure

Diterbitake ing London taun 1883. Long John Silver, Jim Hawkins, Kapten Flint, Billy Bones, Anjing Ireng, Ben Gunn, Knight Trelawney, Kapten Smollet saka Hispaniola… Jeneng tetep dielingi ing memori maca. Salah sawijining kenangan pertama novel iki sing penting yaiku nalika maca salah sawijining fragmen, dialog karo Ben Gunn, ing tes pemahaman maca kanggo sawetara tes psikologis sing diwenehake ing sekolah.

Mengko akeh liyane sing gabung karo aku sawise maca edhisi bocah, diwasa, Inggris, lan wis nate dideleng ing pirang-pirang adaptasi utawa kartun. Pendekatan sing paling cedhak karo papane, patang minggu aku ing Bristol nalika musim panas nyoba mbedhek endi penginapan. Laksamana Benbow o Spyglass, John Silver's Tavern. Crita ngulandara abadi.

Crita Skotlandia

Limang crita sing ditemtokake ing Skotlandia digawe ing volume iki.

  • Maling badan fokus ing jaman pangembangan Anatomi minangka ilmu, nalika ruang kelas butuh mayit, lan para penjahat sing ora sopan ngrampok kuburan.
  • Janet bengkok Iki crita babagan ilmu sihir lan kepemilikan, lan nyritakake babagan pelecehan sing ditindakake dening pandhita paroki ing kutha Skotlandia, sing ditrapake ing takhayul lawas.
  • En Wong-wong Blissful tumindak kasebut disetel ing pesisir lor Skotlandia, lan ngandhani yen golek harta karun galleon Spanyol sing rusak.
  • Lumbung wabah Bakal nggawa kita menyang ruang paling ngisor ing papan dununge makhluk ala sing ora dingerteni.
  • Paviliun Tautan ing kana ana pedagang sing dioyak karo Carbonari Italia sing nuntut dhuwit akeh kanggo dheweke ngungsi ing omah gedhong sing dikepung.

Wong sing ireng

Crita cekak iki dianggep minangka salah sawijining karya agung, nanging ora dingerteni amarga kangelan nerjemahake amarga ditulis nganggo dialek Skotlandia. Peteng banget karo lingkungan pedesaan sing ngerti banget Stevenson lan ing endi papane sing nggegirisi kasebut penyihir nyoba.

Panah ireng

Wiwitane diterbitake minangka buletin saindhenging taun 1883. Setel ing Inggris abad pertengahan njupuk Panggonan sak Perang Loro Mawar sing nyedhiyakake omah Lancaster lan York kanggo makutha negara kasebut. Nyritakake babagan Kontol Dick, sing, sawise mlayu saka pembunuh bapake, nemokake papan perlindungan ing antarane para pelaku hukum perusahaan panah ireng, sing bakal nulungi dheweke nalika mbales dendam.

Kasus Aneh saka Dr. Jekyll lan Pak Hyde

Iki novel cekak minangka karya hebat liyane lan ing endi Stevenson ngrampungake topik sing nyengkuyung dheweke sajrone urip: dualitas alam manungsa. Dheweke nyelehake dheweke ing jantung London Victoria lan minangka serangkaian kesaksian saka macem-macem saksi sing tujuane kanggo mbukak misteri. Jekyll lan Hyde minangka entitas sing dipisahake dadi loro. Hyde minangka kepribadian Jekyll sing hebat lan nglambangake kejahatan sing nyiksa awake dhewe, sing sawise dirilis, dheweke ora bisa ngontrol. Lan kanggo aku, Jekyll lan Hyde bakal mesthi duwe wajah monster bioskop kasebut Spencer tracy.

Setan ing botol lan crita liyane

Kompilasi iki saka limang crita uga kalebu Awak ngrampok; Markheim, sing minangka panelitian psikologis babagan perjuangan antarane sing apik lan sing ala; Olala Iki minangka crita romantis kanthi tema lycanthropy ing latar mburi; Pantai Falesá Iki crita petualangan kanthi tampilan introspektif lan Setan ing botol nggawe dongeng alegori ing Laut Kidul.

Pangéran Ballantrae

Buku liyane sing paling padhang. Dheweke wiwit nulis ing taun 1887 ing sawijining kutha ing tapel wates antarane Amerika Serikat lan Kanada, lan rampung rong taun mengko ing Waikiki, pulau sing cerah ing Segara Kidul. Novel iki, dipengaruhi dening urip bebrayan Stevenson, kalebu macem-macem kahanan, lanskap, taun lan negara.

Crita saka putra loro saka Lord Durrisdeer, kanggo wong-wong sing ngadhepi nasib, politik lan katresnan, duwe adaptasi film sing paling misuwur ing film taun 1953 dibintangi Errol Flynn, mitos liyane babagan petualangan paling apik ing layar amba.

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.