Ringkesan Urip minangka impen

Pedro Calderón de la Barca.

Pedro Calderón de la Barca.

Urip iku Impen Iki dianggep minangka bagéyan teater Calderon sing paling representatif. Pakaryan iki diwiwiti ing Madrid ing taun 1635. Sajrone wektu kasebut, stagings ing ibukutha Spanyol ana ing lapangan persegi panjang sing mbukak (ambane 15 - 17 meter lan 30 - 40 meter), diubengi omah kanthi balkon.

Kajaba iku, karya iki minangka conto klasik drama barok, didominasi dening tema filsafat lan musyawarah babagan urip. Kajaba iku, ing jinis perwakilan kasebut, skenario nggambarake kontras saka pamikiran antagonis, uga prevalensi peradaban tinimbang kekuwatan (ketidaktahuan).

Babagan panganggit, Pedro Calderón de la Barca

Jeneng lengkap yaiku Pedro Calderon de la Barca lan Barreda González de Henao Ruiz de Blasco y Riaño. Dheweke pisanan ndeleng cahya ing Madrid, tanggal 17 Januari 1600. Dheweke dadi nomer telu saka enem bocah (loro mati nalika isih enom) saka perkawinan antara Diego Calderón lan Ana María de Henao, kalorone kalebu kulawarga bangsawan. Dheweke sinau serat, teologi, Latin lan Yunani ing Imperial College of the Jesusuits ing Madrid.

Ing umur 14 taun, dheweke mlebu ing Universitas Alcalá, nanging kudu ninggalake pasinaon amarga ana masalah kulawarga. Mengko Dheweke bisa nerusake latihan pendhidhikan ing Universitas Salamanca, ing pundi dheweke entuk gelar sarjana Hukum Canon lan Sipil (1619). Ing taun 1621, dhèwèké mlebu militèr kanggo nggawa utang kulawarga lan mbantu sedulur-seduluré.

Militer, pendeta lan penulis sandiwara

Sanajan sawetara sumber nuduhake Wana sing mbingungake (1622) minangka koma sing bisa ditemtokake kaping pisanan, yaiku komedi Katresnan, kaurmatan lan kekuwatan (1623) minangka judhul sing nggawe dheweke ngerti. Wiwit iku, dheweke bisa nggabungake karir militer karo kreasi dramatis. Nyatane, dheweke dijenengi Knight of the Order of Santiago lan diakoni amarga kerjane dadi tentara ing Fuenterrabía (1638) lan Catalonia (1640).

Uga, Dheweke ditahbisake dadi pendeta (1651), pandhita saka Reyes Nuevos de Toledo (1653) lan pandhita raja. (1663). Uga - amarga kreasi seni sing beda-beda, sugih lan produktif - ing taun 1640-an, dheweke dadi pemain sandiwara sing paling dihormati nalika semana.

Pakaryane, kanthi ringkes

Sawetara sumber kaya Ruiza et menyang (2004) saka portal Biografi lan Urip, negesake manawa Pedro Calderón de la Barca ngetrapake kreasi sadurunge seda (Mei 1681). Pakaryanipun nyakup "satus sepuluh komedi lan wolung puluh sakramenta, puji, hors d'oeuvres lan karya-karya suntingan liyane."

Karakteristik teater Calderonia

La Komposisi teater kalderonia wis ana ing jaman barok. Ditondoi kanthi tingkat kesempurnaan teknis sing apik banget, uga gaya sing tenang, kanthi jumlah karakter suda lan poros plot sing jelas ing saliyane protagonis. Sigismund sing suwek saka Urip iku Impen bisa uga paling umum ing antarane kabeh karakter utamane.

Ringkesan saka Urip iku Impen

Urip iku Impen.

Urip iku Impen.

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Urip iku Impen

Karya iki makili adaptasi karo agama Kristen ajaran Buddha sing turu. Nanging, moral mesthi wae nggambarake dogma Kristen: ephemerality gesang kadonyan —Ngimpi impen wae— dibandhingake karo urip ing akhirat.

Tema-tema kasebut diwenehi campuran filsafat lan banyolan serius saka Calderón de la Barca. Kajaba iku, sajrone perwakilan sawetara karakter katon beda-beda kanthi tujuwan kanggo nambah kahanan sing durung mesthi penonton babagan kedadeyan sing nyata lan endi sing kurang apik.

Wong tahanan

Basilio, raja ing Polandia, nampa liwat horoskop tandha yen putrane Sigismund bakal dadi tiran. Amarga alasan iki, dheweke ngunci dheweke ing penjara menara. Ing kana, putra mahkota ngipat-ipati nasib nalika dipenjara, ujar manawa dheweke ora nindakake tindak pidana. Amarga alasan iki, dheweke kebak rancor lan pengin mejahi rong dugaan telik sing wis nyedhak.

Dheweke pancen dudu mata-mata, dheweke yaiku Muscovite Rosaura - sing nyamar - lan Clarín, pelayane. Wong-wong sing wis tekan pedesaan kanthi mlaku amarga jaran wanita kasebut kanthi misterius bisa lolos. Mengko Sigismund rumangsa welas asih karo Rosaura lan nampa panjaluk pangaksama.

Penjaga

Clotaldo, penjaga menara, mlebu omah kanggo ngukum wong njaba amarga kontak karo tahanan kasebut bisa dihukum mati. Nanging waspada kasebut ragu-ragu kanggo nglakokake mandhat kerajaan nalika Rosaura nuduhake pedhang sing ana gandhengane karo jaman biyen Clotaldo. Dheweke menehi dheweke menyang kekasihe Violette kanthi janji bakal ngakoni putrane ing pedhang kasebut.

Ganggu kemungkinan mateni putrane dhewe (Rosaura transvestite), Clotaldo nggawa tahanan menyang sang prabu kanggo njaluk belas kasihan. Kangge, raja seneng amarga tekane ponakanane Astolfo (Adipati saka Mosovia) lan Estrella kanggo ngrampungake rencana suksesi. Sing terakhir curiga banget karo medali sing digawa adipati nganggo citra wanita.

Tes

Ing wayahe kasunyatan, Raja Basilio enggal ngandharake marang para pendatang anyar lan menyang pengadilan anane putra alami. Padha, raja sangsi prediksi awal babagan karakter tirani keturunane. Mula, dheweke mutusake nggawe eksprimen sadurunge diarepake kabeh rakyate: turu Sigismund, tutugake asale asline lan jumenengake dhampar sedina.

Pakurmatan Rosaura

Basilio negesake manawa kontak karo Sigismund ora kena diukum maneh. Ing wektu kasebut, Clotaldo pengin ngumumake awake dhewe minangka bapak saka pedhang pedhang, nanging Rosaura (isih nyamar) ujar manawa dheweke teka nemoni Astolfo kanggo males ukum. Banjur, Rosaura ngandhakake manawa dheweke wanita lan mlaku adoh karo abdine. Banjur - wis ganti klambi - dheweke pura-pura dadi ponakan Clotaldo.

Monarch sedina

Sigismund sing ngantuk digawa menyang kamar tidur kerajaan lan nganggo klambi raja. Nalika tangi turu, dheweke bingung banget lan meh ora wanuh karo wali menara sing pengin mateni dheweke. Mengko, putra mahkota dianggep kasar karo para pelayan (dheweke malah mbuwang siji ing jendhela) lan Astolfo.

Raja ngerti tumindak nakal ing putrane, mula, dheweke dadi tahanan kuciwa amarga dheweke ora gelem nampa ramalan babagan pewarise. Oalah, Nalika Basilio nyoba ngrangkul Sigismund, dheweke nolak dheweke lan negesake hak sing ora bisa dibantah kanggo mrentah. Nalika semana, Basilio ngandhani manawa "mung impen."

Bali menyang menara

Sigismund gumun karo kaendahane Rosaura lan nyoba ngrayu dheweke nganggo ukara sing nyenengake. Sanajan dheweke nolak dheweke, pangeran ngirim kabeh abdi ing papan kasebut kanggo nggawa dheweke kanthi paksa. Penganiayaan kasebut pungkasane diendhegake dening Clotaldo lan ana pertarungan yen malah Astolfo ora bisa mandheg. Mung raja sing bisa mungkasi kontes kasebut.

Basilio mrentah putrane supaya turu maneh. Sawise ana ing menara, Clarín uga dilebokake amarga dheweke ngerti banget babagan perkara kasebut. Sanalika, Clotaldo nerangake karo Sigismund manawa dina ing tahta minangka ilusi. Saka wektu kasebut, pangeran ora mbedakake ngimpi kanthi nyata lan kasunyatan, mula dheweke ngerti yen kudu tumindak sing luwih akal.

Dhampar sing dibantah

Rosaura lan Estrella pindhah saka Astolfo nalika nemokake trik tresnane amarga potret (sing pertama) sing digantung ing gulu patih. Saliyane, akeh masarakat teka ing menara kasebut kanggo mbebasake Clarín (dheweke salah percaya manawa dheweke minangka raja). Liyane, Nalika Sigismund katon, wong akeh ujar pengin njaluk pengganti sing sejatine ing tahta lan dheweke siyap kanggo nglawan dheweke.

Frasa dening Pedro Calderon de la Barca.

Frasa dening Pedro Calderon de la Barca.

Pangeran mahkota bisa ngontrol awake lan tumindak sing bener (isih tanpa ngerti yen dheweke ngimpi utawa ora), malah Clotaldo mundur saka wong. Kangge, Ing istana Clarín, dheweke ngandhani Astolfo lan Estrella babagan kedadeyan kasebut. Pendhudhuk dibagi antarane wong-wong sing tetep setya karo Basilio nglawan pendhukung Sigismund.

Résolusi

Ing wayahe perang, Rosaura katon ing adegan kanggo ngemis Sigismund kanggo mbantu dheweke mateni Astolfo (lan banjur ngijolake pakurmatane). Sawise gelut diwiwiti, Clarín tiwas amarga ana bedhil lan Basilio ngerti manawa dheweke ora bisa ngadhepi putrane dhewe. Amarga iku, dheweke nyerah ing sikilmu. Nanging ramalan kasebut ora kawujud kanthi cara samesthine.

Sigismund dudu wong sing galak, dheweke nyedhaki bapake lan ngunggahake. Pungkasane, putra kasebut diproklamasekake minangka penerus sah sing ditampa dening para pemukim lan pengadilan.. Kajaba iku, raja anyar nggawe kabeh wong seneng: dheweke mulihake kehormatan Rosaura kanthi nikah karo Astolfo lan dheweke dhewe njaluk tangane Estrella, sing nampa.

Urip iku Impen

Ing tumindak pungkasan, Sigismund nggambarake sebab-sebab transformasi sing kaget: dheweke sinau dadi raja sing saleh liwat ngimpi. Mula, yen ana manungsa ing bumi minangka khayalan, dheweke pengin njupuk kauntungan saka kelip-kelip kasebut yaiku urip sing bakal ditindakake kanthi adil.

Fragmen

"Nanging, apa bener utawa impen,

nglakoni sing apik yaiku sing penting.

Yen bener, amarga iku;

yen ora, kanggo menang kanca

kanggo nalika tangi turu ”.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Gustavo Woltmann ngandika

    Artikel sing apik banget, nggambarake babagan karya sing wis ngluwihi jaman saiki lan saiki saya kaget lan seneng banget.
    - Gustavo Woltmann.

bool (bener)