Ringkesan ringkes "Sejarah tangga" dening Antonio Buero Vallejo

Gambar placeholder Antonio Buero Vallejo

Ing karya saka Gambar placeholder Antonio Buero Vallejo, «Sejarah tangga», telung generasi sing manggen ing bangunan sing padha dipentasake kanggo makili frustasi sosial lan eksistensial ing urip Spanyol ing paruh pertama abad kaping-XNUMX. Tangga, papan sing tertutup lan simbolis, lan wektu sing ora bisa dielingake luwih seneng struktur siklik lan bola-bali sing negesake kegagalan paraga.

Tumindak siji

Tumindak kaping pisanan ditindakake ing sawijining dina ing taun 1919. Carmina lan Fernando, loro wong enom sing manggon ing sawijining gedhung andhap asor, ketemu nalika kebangkrutan utawa "casinillo" tangga kasebut.

Tumindak loro

Tumindak nomer loro kedadeyan sepuluh taun mengko. Urbano njaluk Carmina kanggo nampa dheweke dadi bojone. Elvira lan Fernando wis omah-omah.

Tumindak telu

Tumindak nomer telu iki ditindakake ing taun 1949, nalika main dirilis. Fernando, putra Elvira lan Fernando, lan Carmina, putri Urbano lan Carmina, tresna banget, nanging wong tuwane nglarang hubungan iki amarga rasa pait lan frustasi amarga kegagalan dhewe.

Sinopsis «Crita saka tangga»

«Sejarah tangga» yaiku lakon (1947 lan 1948) dening Antonio Buero Vallejo, amarga dheweke nampa Hadiah Lope de Vega. Premiere iki diwiwiti ing Teater Spanyol ing Madrid tanggal 14 Oktober 1949. Ing kana, masarakat Spanyol, kanthi kabeh apike, dianalisis liwat lingkungan tangga.

Tema utama Sejarah tangga

Crita babagan tangga teparo crita babagan sawetara wong sing mlarat lan turun-tumurun, tetep njaga status kasebut, sanajan pengin metu. Nanging, dheweke ora nemokake cara kanggo ngatasi kahanan lan kahanan kasebut nyebabake nesu, meri, ngapusi, nesu ... ing antarane tangga teparo ing tangga. Apamaneh yen ana sing tampil.

Mangkene, Antonio Vallejo nuduhake manawa frustrasi, pengin mbedakake karo wong liya, lan perjuangan ing kelas ngisor tanpa entuk hadiah iku ngrusak wong, nggawe dheweke pait lan nggawe kabeh perkara ala ing manungsa tuwuh.

Sawetara crita pinunjul sing bisa uga nggambarake sejatine masarakat, kayata Fernando, sing nalika remaja ngimpi manawa dheweke bakal dadi arsitek sing hebat lan sugih; nanging, nalika pirang-pirang taun, dheweke isih tetep manggon ing omah kasebut lan isih mlarat.

Ing sawetara cara, panulis nuduhake manawa pendhidhikan lan cara ngrawat bocah-bocah mengaruhi dheweke supaya pola sing padha kanggo nyegah metu saka kemlaratan kasebut diulangi.

Paraga ing Crita tangga

Kaya sing bisa dideleng saka ing sadurunge, Historia de una escala ora mung fokus ing sawijining jaman, nanging kalebu telung generasi saka telung kulawarga sing beda-beda lan kepiye cara evolusi kanthi beda. Dadi, ana akeh karakter, nanging masing-masing cocog karo generasi. Ing kasus iki, kita ngomong babagan:

Crita generasi pertama tangga

Ing karakter kasebut yaiku:

  • Don Manuel: Dheweke karakter sing sugih sing manggon ing papan kasebut, nanging ora beda karo wong liya, dheweke pengin nulungi tangga teparo kanthi dhuwit sing duweni. "Mripat tengen" yaiku putrine Elvira, sing dadi masalah yaiku bocah wadon sing duwe katrampilan sing, nalika urip ing bandha, ora ngerti apa sing penting banget.
  • Doña Kindness (Asuncion): Dheweke minangka ibune Fernando, wanita sing nindakake kabecikan supaya putrane bisa urip kepenak. Akeh sing nganggep dheweke sugih, nanging nyatane dheweke paling mlarat ing papan kasebut.
  • Bale: Dheweke minangka ibu saka telung anak, Trini, Urbano lan Rosa. Bojone yaiku Pak Juan lan dheweke minangka wanita otoriter sing seneng ngontrol anak-anake.
  • Gregorio: Dheweke minangka bapak saka Carmina lan Pepe, nanging dheweke tilar donya lan nggawe kulawarga kasebut ing kahanan sing sedhih.
  • Loma: Dheweke minangka garwane Gregorio, randha lan sedhih amarga kelangan bojone. Sanajan duwe anak loro, sing paling disenengi yaiku bocah wadon.

Generasi nomer loro

Ing generasi kaping pindho, pirang-pirang taun kepungkur lan bocah-bocah sing katon sepisanan wis gedhe. Saiki dheweke wis diwasa enom sing wiwit urip kanthi mandhiri. Dadi, kita duwe:

  • Fernando: Katresnan karo Carmina. Nanging, kepengin dadi wong liya, lan ora milih ati, dheweke entuk dhuwit, mula banjur omah-omah karo Elvira. Mula, sawise sawetara wektu, dheweke dadi gumunggung, males ... lan ilang ilusi kanggo urip. Dheweke uga duwe anak loro, Fernando lan Manolín.
  • Carmine: Carmina diwiwiti minangka bocah wadon sing isin lan ora pengin ana sing dipercaya. Dheweke tresna karo Fernando, nanging pungkasane dheweke omah-omah karo Urbano. Dheweke duwe anak wadon jenenge.
  • Elvira: Elvira tansaya gedhe antarane kekarepan lan dhuwit, mula dheweke ora nate kekurangan apa-apa. Nanging, dheweke meri karo apa sing diduweni Carmina.
  • Urban: Dipercaya manawa dheweke bener ing kabeh perkara lan dheweke bisa ngungguli wong liya amarga dheweke luwih ngerti. Dheweke ora sopan, nanging kerja keras banget, realistis lan kapan wae dheweke bisa nyoba.
  • Pepe: Adhine Carmina. Dheweke minangka wong sing, nalika urip, dheweke dadi luwih sumelang lan ngombe. Pungkasane, sanajan dheweke wis omah-omah karo Rosa, dheweke dadi wanita lan alkohol.
  • Rosa: Dheweke adhine Urbano. Dheweke omah-omah karo Pepe lan garwane ndadekake dheweke urip sengsara, lan dheweke mati sajrone urip.
  • Trini: Dheweke tetep jomblo sanajan ayu lan apik kanggo wong liya.

Generasi katelu Crita saka tangga

Pungkasan, generasi kaping telu nyedhiyakake kita telung karakter, sing wis katon sadurunge:

  • Fernando: Putrane Elvira lan Fernando, mirip banget karo bapake ing babagan atraktif, kabur, gigolo, lsp. Dheweke seneng nggawe rencana kanggo masa depan lan tresna karo putrine Carmina, Carmina.
  • Manolin: Dheweke yaiku sedulur Fernando lan dheweke mesthi dadi kekasih kulawarga, mula saben entuk kesempatan, dheweke bakal repot karo Fernando.
  • Carmine: Dheweke minangka putri Carmina lan Urbano, kanthi cara mirip banget karo ibune nalika isih enom. Dheweke uga tresna karo Fernando, nanging kulawargane ora pengin dheweke kekancan karo dheweke.

Struktur crita

Tangga, unsur utama Crita tangga

Crita tangga duwe struktur sing meh padha karo novel, ing endi sampeyan duwe bagean pambuka, simpul tali, utawa konflik; lan bagean saka asil kanthi cara, kayane duwe pungkasan sing bakal mbaleni urutan sing padha bola-bali kanggo karakter.

Khusus, ing crita iki sampeyan bakal nemokake ing ngisor iki:

Pambuka

Mesthi wae generasi pertama ing sejarah, wiwit purwakanthi paraga dicritakake, bocah-bocah sing katon lan sing bakal dadi protagonis sawise bubar wektu.

Mudo

Simpul, utawa konflik, minangka bagean sing paling digatekake ing novel amarga ing endi inti intine kedadeyan. Lan, ing kasus iki, simpul kasebut dhewe minangka generasi kaping pindho ing ngendi sampeyan ndeleng kepiye carane urip, frustasi, nesu, ngapusi, lsp.

Asile

Pungkasan, pungkasan, sing pancen mbukak lan ngetutake pola sing padha supaya kabeh bisa dibaleni, Minangka generasi kaping telu, ing endi katon bocah bakal nggawe kesalahan sing padha karo wong tuwa. Lan iki uga nyengkuyung apa sing ditindakake.

Makna tangga

Salah sawijining elemen kunci Sejarah tangga yaiku tangga dhewe. Babagan a unsur sing ora bisa dipasang, sing ana abadi karo pirang-pirang taun, lan generasi, generasi sabanjure tetep dadi link persatuan kabeh tangga teparo ing papan kasebut.

Nanging, iki uga nuduhake lakune wektu, wiwit wiwitan ana tangga sing anyar lan mengkilat katon, lan lumaku wektu, lan sing paling penting terus ing segara kemlaratan lan ora bisa tampil, yaiku dikonsumsi, dadi luwih tuwa, luwih entek.

Kanthi cara iki, andha dhewe dadi siji watak maneh sing ana ing kabeh generasi lan mikir, bisu, urip para karakter liyane.

Pethikan dening Antonio Buero Vallejo

  • Yen tresnamu ora kurang, aku bakal nindakake akeh prekara.
  • Seneng banget yen sampeyan isih kelingan.
  • Aja kesusu ... Akeh sing kudu dirembug babagan iku ... Meneng uga perlu.
  • Aku tresna sampeyan karo kasusahan lan kasusahan; nandhang sangsara karo sampeyan lan ora nggawa sampeyan menyang kabungahan sing salah.
  • Dheweke wis ngidini dheweke bisa ngalahake urip. Telung puluh taun kepungkur lan mudhun tangga iki ... dadi luwih cilik lan ora sopan saben dina. Nanging kita ora bakal nglilani kita bakal dikalahake dening lingkungan iki. Ora! Amarga kita bakal lunga saka kene. Kita bakal saling ndhukung. Sampeyan bakal ngrewangi aku, ninggalake omah sengsara iki selawase, gelut terus-terusan, selat iki. Sampeyan bakal nulungi aku, bener? Tulung aku ya. Kandhani! (Frasa saka buku «Sejarah tangga»).

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Carlos Alonso Perez ngandika

    Aitami mangsuli meee