Ringkesan La Celestina

Ferdinand de Rojas.

Ferdinand de Rojas.

Celestine Iki dianggep minangka salah sawijining karya sastra Spanyol sing paling penting amarga relevan karo sejarah. Isine nggambarake rincian penting babagan transisi seni lan budaya ing pungkasan abad kaping XNUMX lan wiwitan abad kaping XNUMX. Uga dadi revolusi kanggo literatur amarga ana inovasi nggunakake basa lan owah-owahan gaya.

Ing sisih liyane, Celestine wis ditemokake dening para sarjana sastra sing kalebu ing genre tragis. Nanging, Pancen angel diklasifikasikake ing karya kasebut kanthi genre tartamtu, amarga pati lan tragedi minangka elemen penting ing pembangunan kasebut. Kajaba iku, penulis artikel iki menehi sawetara pitakon sing wis rampung atusan abad kepungkur durung rampung.

Panganggit saka Celestine

Fernando de Rojas wis diakoni minangka panulis saka Celestine. Nanging, akeh sumber sing ngandhakake manawa panulis Spanyol iki mung ngrampungake teks sing disiyapake dening panulis sing ora dingerteni. Babagan identitas panulis anonim —Sapa tumindak pisanan tetep dadi struktur definitif potongan kasebut— sejarawan nunjuk Menéndez lan Pelayo.

Sintesis biografi Fernando de Rojas

Dheweke lair ing La Puebla de Montalbán, Toledo, Spanyol, ing taun 1470, dadi kulawarga wong Yahudi sing wis dikonversi sing diganggu karo Inkuisisi. Dheweke entuk gelar Sarjana Hukum saka Universitas Salamanca. Ing kana, para siswa diwajibake sinau telung taun ing Fakultas Seni. Bisa uga, dheweke nampa ilmu filsafat Yunani lan klasik Latin.

Ing Talavera, Rojas praktek dadi pengacara lan pirang-pirang taun dadi walikota sadurunge tilar donya ing taun 1541. Sanajan dheweke mung ngerti duwe buku tunggal sing diwenehake -Celestine- iki minangka karya dhasar kanggo huruf Spanyol. Panulis dhewe ngakoni ing sawijining surat yen dheweke nulis tumindak pertama lan, amarga dheweke seneng banget, dheweke mutusake ngrampungake.

Versi saka Celestine

The Celestine.

The Celestine.

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Ora ditemokake produk

Versi pisanan sing dingerteni, Komedi Calisto lan Melibea (diterbitake kanthi anonim ing Burgos), tanggal 1499 lan kasusun saka 16 tumindak. Ing taun 1502 diterbitake kanthi jeneng kasebut Tragicomedy dening Calisto lan Melibea. Sanajan main drama, dawane - versi paling anyar kasusun saka 21 tumindak - dadi ora bisa diluncurake ing panggung.

Mesthi Celestine ditulis kanggo diwaca dening para elit intelektual jaman saiki utawa kanthi keras kanggo para pamireng sing duwe budaya. Mula, naskah kasebut liwat akeh tangan sadurunge tekan printer, sing nambah ringkesan sadurunge kanggo saben tumindak. Nyatane, wiwit muncul versi pertama nganti pungkasan abad kaping 109, XNUMX edhisi karya kasebut dingerteni.

Resumen

Tumindak kapisan

Calisto tresna banget karo Melibea sanalika dheweke ndeleng dheweke pisanan ing kebonane (dheweke mlebu ing papan kasebut lan ngoyak elang). Dheweke njaluk, bocah wadon nolak dheweke. Ing omah, Callisto nyritakake kedadeyan kasebut marang para abdi, ing antarane, Sempronio nawakake njaluk tulung saka tukang sihir (Celestina) sing misuwur. Nanging, sing terakhir lan abdi kasebut bersekongkol kanggo protagonis.

Trik

Pesulap kasebut nampa sawetara koin emas ing omah Callisto kanggo mantra sing kudune. Pármeno, karyawan Calisto liyane, ngelingake babagan apus-apus marang bendarane, sing nekat banget. Mula, Sempronio nambah pangarepan supaya entuk bathi maksimal saka muspra lan komunikasi menyang Celestina. Sabanjure, tukang sihir menyang omah Melibea.

Sawise teka, dheweke ketemu karo Lucrecia (pembantu wanita) lan Alisa (ibune Melibea). Sing terakhir mikir yen Celestina kasedhiya kanggo tujuan komersial. Nalika Melibea ngerti maksud sejatine wanita tuwa kasebut, dheweke nesu. Nanging Celestina bisa mbujuk wanita enom kasebut lan ninggalake papan kasebut kanthi tali iki, sing bakal digunakake kanggo ngrampungake pesona.

Tipu lan aliansi

Eing omah Calisto, Celestina "mbuktekake" regane kanthi nuduhake ikat kepala Melibea. Sawise master enom tenang, wanita tuwa kasebut pensiun karo Pármeno. Pelayan kasebut ngelingake Celestina babagan janji sing diwenehake: ngirim Areúsa (salah sawijining murid) marang dheweke. Ing omah Celestina, kesepakatan kasebut wis rampung.

Sawise bengi turu karo Areúsa, Pármeno diadhepi karo Sempronio sanalika bali menyang domain Celestino. Sawise ijolan pendapat, loro abdi kasebut milih sekutu kanggo nggayuh rencana tartamtu. Mengko Pelayane Calisto teka ing omah Celestina kanggo bareng mangan karo Elicia (murid liyane saka wanita tuwa) lan Areúsa.

Liyane ngapusi

Celestina ditimbali menyang omah Melibea liwat Lucrecia. Banjur, bocah wadon kasebut ngakoni marang wanita tuwa sing tresnane kanggo Callisto lan njaluk dheweke ngatur tanggal rahasia karo wong enom kasebut. Nanging, Alisa ora kepenak babagan hubungane putrine lan Celestina amarga reputasi ala wanita tuwa kasebut. Nanging wanita enom kasebut mutusake ngapusi lan mbela tukang sihir kasebut.

Kutipan saka Fernando de Rojas.

Kutipan saka Fernando de Rojas.

Nalika Celestina nyritakake babagan kencan sing wis ditemtokake ing tengah wengi karo Melibea, Calisto menehi rantai emas minangka tandha rasa matur nuwun. Yen wis tekan wektu sing wis disepakati, bocah-bocah lanang padha rapat, ngobrol sawetara banjur setuju kanggo rapat kaping pindho. Sawise mulih, Melibea kaget karo bapake, sanajan dheweke bisa nggawe alesan kanggo dheweke.

Rakus

Sempronio lan Pármeno tekan omahé Celestina kanggo njaluk penghasilan. Nanging wong wadon tuwa kasebut nolak, akibate, dheweke dipateni. Ing tumindak sabanjure, Callisto ngerti saka Sosia lan Tristán (loro bature liyane) babagan tiwas Sempronio lan Pármeno. Dheweke diukum mati ing alun-alun umum kanggo males ukum kanggo tindak pidana sing ditindakake.

Dendam lan intrik

Calisto tekane telat (dikawal karo Sosia lan Tristán) menyang kencan kaping pindho karo Melibea, mula, para mudha duwe wektu sithik bareng. Kangge, Areúsa lan Elicia nimbali Centurio kanggo mbantu dheweke males ukum saka tutor lan kekasihe. Saliyane, Pleberio lan Alisa (wong tuwa Melibea) ngomong babagan omah-omah karo dheweke kanthi nyaman.

Pungkasan tragis

Areúsa entuk informasi tambahan kanggo nglakokake rencana amarga Sosia sing ora curiga. Revenge bakal rampung sajrone rapat sabanjure antara Calisto lan Melibea. Ing kasunyatan, para abdi Callisto bisa lolos saka Traso (pembunuh sing dipekerjakake dening Centurio). Sayange, nalika Callisto metu kanggo ndeleng apa sing kedadeyan, dheweke kesusu, tiba ing andha lan seda.

Melibea sing ora sedhih menek menyang pucuk menara kanggo ngisin-isini awake dhewe, njaluk ngapura, lan ngakoni marang bapake babagan pertemuane karo Callisto. Ngadhepi kahanan sing nekat, Pleberio mung bisa ndeleng saka kadohan carane putrine bunuh diri sawise mlumpat menyang kekosongan. Pungkasane, bapak wanita enom kasebut nyritakake kedadeyan kasebut marang garwane lan pungkasane nangis kanthi ora tenang.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)