Ramón Gómez de la Serna

Malang Palencia

Malang Palencia

Ramón Gómez de la Serna minangka panulis Spanyol sing produktif lan inovatif, dianggep minangka salah sawijining eksponen literatur sing paling penting ing dunia sing nganggo basa Spanyol. Ditondoi kanthi gaya sing unik lan ora sopan; dheweke nggawe jinis "las greguerías" sing utang. Kanthi teks spontan kaya ngono, panulis ngasilake pirang-pirang buku, sing dianggep minangka pambuka kanggo surealisme; ing antarane sing misuwur: Greguerías (1917) lan Total saka greguerías (1955).

Sanajan greguerías menehi pangenalan, dheweke uga Dheweke misuwur nalika nerbitake 18 novel - ditondoi kanthi ngemot katrangan fiktif sajrone urip—. Sing pertama yaiku La randha ireng putih (1917), sawijining crita sing dikabarake manawa ana rincian babagan hubungane karo Carmen de Burgos. Wis diasingake ing Buenos Aires, dheweke nerbitake salah sawijining karya otobiografi sing paling penting: Automoribundia (1948).

Ringkesan biografi Gómez de la Serna

Dina Selasa tanggal 3 Juli 1888 - ing kutha Rejas, Madrid - lair Ramón Javier José y Eulogio. Wong tuwané yaiku pengacara Javier Gómez de la Serna lan Josefa Puig Coronado. Minangka asil saka Perang Spanyol-Amerika (1898), kulawargane mutusake pindhah menyang Palencia. Ing provinsi kasebut, dheweke miwiti pasinaon ing sekolah Piarist San Isidoro.

Telung taun mengko, bapake dipilih dadi wakil Liberal. Sabanjure, Dheweke bali menyang Madrid, ing kana Ramón nglatih latihan ing Instituto Cardenal Cisneros. Ing taun 1902, nalika umur 14 taun, dheweke miwiti nerbitake El Post, Jurnal Pertahanan Hak Siswa, majalah kanthi ilustrasi lan macem-macem teks tulisan tangan.

Karya sastra wiwitan

Sawise ngrampungake sekolah menengah, dheweke mlebu ing Fakultas Hukum - sanajan ora duwe karemenan kanggo karir kasebut. Ing taun 1905, lan thanks kanggo pembiayaan bapakne, dheweke nerbitake bukune sing kapisan: Mbukak geni. Sajrone taun 1908, dheweke nerusake ilmu hukum ing Universitas Oviedo. Kajaba iku, kanthi semangat nulis, dheweke nerbitake karya kaping pindho ing taun kasebut: Morbidities.

Revista Prometeo

Nalika isih enom minangka panulis, Gómez de la Serna mlebu jurnalisme; ing kana dheweke nduduhake keasliane, ditondoi kanthi kritik tumrap masarakat. Nggawe review Prometheus, ing ngendi dheweke nulis kanthi jeneng samaran "Tristán". Publikasi sing digawe ing media kasebut luwih milih kabijakan bapakne. Dheweke banget ngritik tulisane, dheweke dianggep: "… iconoclast, anarkis huruf, pitenah".

Penciptaan «las greguerías»

Iki minangka karya sastra sing khas, asil saka orisinalitas, intelijen lan tekad. Dheweke kanthi resmi nerbitake buku kasebut ing taun 1910 lan nggambarake minangka "kiasan plus humor." Dheweke, ing awake dhewe, minangka ekspresi aporistik cendhak sing mbabarake kahanan sing biyasa nggunakake sindiran lan humor. Kanggo nindakake iki, dheweke nggunakake kasunyatan sing ora biasa, teks lucu utawa game konseptual.

Pati saka Gómez de la Serna

Kutipan saka Ramón Gómez de la Serna

Kutipan saka Ramón Gómez de la Serna

Sajrone urip, penulis nggawe portofolio sastra sing kuat sing ngemot novel, karangan, biografi lan lakon. Teks-teks kasebut dadi conto kanggo generasi sabanjure. Kritikus nganggep dheweke minangka salah sawijining panulis Spanyol sing misuwur. Sawise konflik bersenjata ing taun 1936, Gómez de la Serna pindhah menyang Argentina, ing kana dheweke urip nganti tilar donya tanggal 12 Januari 1963.

Sawetara buku anggitane Ramón Gómez de la Serna

Randa ireng putih (1917)

Punika a narasi psikologis disetel ing Madrid. Nduwe loro karakter utama: Rodrigo hedonis lan randha Cristina. Ing sawijining dina, wong lanang kasebut nekani acara massa lan prihatin karo wanita enigmatis sing bakal ngaku. Sawise ngrayu wanita kasebut, dheweke dibales maneh, lan sawetara wektu mengko dheweke wiwit dadi pacangan. Saka ing kana, Rodrigo nyoba ngunjungi Cristina ing apartemen saben awan.

Wong wadon -produk saka tatu kang sadurungé Matrimonio- wis dadi makhluk peteng. Rodrigo ngerti, lan amarga dheweke ketemu sawise ketemu, dheweke mula keweden. Kaya ngono negarane, yaiku wong kasebut diserang spekulasi ing sebab randha kekasihe. Kabeh mau nggawe swasana curiga yen mental distabilisasi dheweke, ngisi rasa ora aman lan mamang.

The Incongruent (1922)

Ing narasi iki sawetara anekdot saka urip Gustavo diwenehi, individu sing kena pengaruh sing diarani ala ing abad iki: "incongruity”. Iki minangka bocah enom sing lair prematur lan pangembangan fisik ditandhani kanthi ana fitur hebat. Sing paling umum ana yaiku owah-owahan sing terus-terusan, nyatane, saben dina ngalami macem-macem crita. Iki menehi kesan yen kabeh iku ngimpi, kasunyatan sing ora masuk akal ing endi katresnan terus-terusan digoleki.

Julio Cortázar, panulis Hopscotch

Julio Cortazar

Karya iki unik lan dianggep minangka prekursor saka genre surealis, amarga diterbitake sadurunge manifesto pertama lan karya Kafka. Yaiku teks sing digawe kanthi kapinteran; Kwalitase kalebu modernitas, puisi, humor, kemajuan lan paradoks. Narasi kasebut nduwe teks pambuka dening Julio Cortázar sing didedikake kanggo penulis, ing endi dheweke negesake: "Tangisan pertama sing nyingkir ing literatur fiksi umum."

Sale The Incongruent
The Incongruent
Ora ana review

Wanita Amber (1927)

Iki minangka novel cekak sing digawe ing Naples, adhedhasar pengalaman penulis ing kutha Italia kasebut. Teks kasebut dicritakake ing wong katelu lan nyritakake Lorenzo, wong saka Palencia sing lelungan menyang kutha Neapolitan lan ketemu karo Lucia. Langsung disenengi, kalorone urip tanpa wates emosi sajrone romansa. Nanging, kulawarga Lucía nolak hubungan kasebut, amarga salah sawijining leluhure tiwas amarga wong Spanyol.

Ksatria jamur abu-abu (1928)

Iki minangka narasi ing format serial dibintangi Leonardo, wong profesional sing profesional. Wong iki minangka asil saka kriminal, urip kanthi cepet, ngubengi macem-macem kutha ing Eropa. Ing salah sawijining perjalanan kasebut, dheweke tekan Paris, mlebu ing bazaar lan nemu topi bowler abu-abu; kesengsem karo dheweke, dheweke tuku. Nalika sampeyan metu saka toko, sampeyan bakal weruh manawa ana wong liya ndeleng sampeyan beda-beda, kayadene wong sing sugih.

Wiwit iku, Leonardo mutusake kanggo njupuk kauntungan saka topi bowler lan nekani rapat masarakat kanggo nindakake apus-apus. Kanggo dheweke, obyek sederhana iki wis dadi pesona begja sing ngidini dheweke nindakake tumindak salah ing level sing luwih dhuwur.

Automoribundia (1948)

Iki minangka karya otobiografi sing digawe penulis ing publik ing Argentina kanthi umur 70 taun. Kritikus wektu kasebut nganggep karya sing paling relevan. Teks kasebut nggambarake periode 60 taun urip (antarane taun 1888 lan 1948). Meh 800 kaca ngemot foto lan desain sing digawe dening wong Spanyol. Iki minangka dongeng nalika isih enom, urip dadi panulis lan kepiye dheweke dadi tuwa tanpa prelu dirasakake.

Ing pambuka, panulis ujar: "Aku mung ngusulake nalika ngrampungake otobiografi kanggo menehi tangisan jiwa, ngerteni manawa aku urip lan aku bakal mati, tangi gema kanggo ngerti aku duwe swara. Nurani saya luwih lega lan tenang sawise nulis buku iki, ing sajrone nindakake kabeh tanggung jawab sajroning uripku ”.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.