Ramón del Valle-Inclán, biografi lan karya

Ramon del Valle-Inclan.

Ramon del Valle-Inclan.

Ramón José Simón Valle y Peña minangka pemain drama, pujangga lan novelis Spanyol sing produktif. Dheweke dianggep salah sawijining tokoh neuralgis ing literatur Spanyol abad kaping 98, dheweke dadi bagean saka arus sing diarani Modernisme lan minangka salah sawijining pangarang Generasi sing paling representatif taun XNUMX. Sajrone pirang-pirang periode, dheweke uga kerja dadi wartawan, cekak panulis crita lan esai.

Kasunyatane, pelatihan universitase ana ing babagan ukum - karir sing ora nate ngrasakake kepenak banget.. Akibate, dheweke mandheg sekolah sawise seda bapake ing wiwitan taun 1890an. Iki bakal dadi titik wiwitan eksistensi bohemia, fokus ing literatur lan diisi karo perjalanan sing kalebu akeh anekdot kayata kunjungan menyang ngarep Prancis nalika Great Perang. Utawa ilang lengen nalika gelut.

Biografi

Biografi Valle-Inclán pantes digawe film.

Lair, bocah lan remaja

Jeneng lengkap, Ramón José Simón Valle y Peña, mung katon ing sertifikat baptis. Dheweke lair dadi kulawarga bangsawan tanggal 28 Oktober 1866, ing Villanueva de Arosa (Provinsi Pontevedra). Dheweke minangka anak nomer loro saka perkawinan nomer loro saka Ramón del Valle Bermúdez karo Dolores de la Peña y Montenegro, kaloro ahli waris saka macem-macem properti sing nyuda amarga sampah bapakne.

Little Ramón ditugasake dadi kepala sekolah Carlos Pérez Noal, ulama Puebla del Deán. Ing taun 1877, dheweke mlebu ing Institut Santiago de Compostela minangka siswa bebas.Ing kana, dheweke sinau sekolah menengah nganti umur 19 taun tanpa nuduhake minat. Nanging, sajrone semana pengaruhe Jesús Muruáis cocog banget kanggo latihan sastra mengko.

Pemuda, pengaruh lan pasinaon

Ing wulan September 1885 - nalika ngetrapake bapake - dheweke miwiti studi hukum ing Universitas Santiago bebarengan karo seduluré Carlos.. Ing Compostela, rasa apike kanggo sinau katon jelas, ora kaya kebiasaan meneng liyane kayata game kebetulan lan klumpukan sosial ing ngendi dheweke nggawe kekancan karo para intelektual Galicia sing janjeni, ing antarane yaiku Vázquez de Mella, Enrique Labarta, González Besada lan Camilo Bargiela.

Karep kanggo basa Italia lan pagar

Dheweke uga sinau pager lan Italia amarga hubungane cedhak karo Florentine Attilio Pontarani. Ing taun 1877, dheweke dibebasake saka dinas militer. Setahun sabanjure, dheweke mlebu ing Sekolah Seni lan Kerajinan sajrone kursus Gambar lan Gambar Hiasan, dadi salah sawijining siswa sing paling populer.

Tulisan awal

Nalika semana dheweke nerbitake tulisan pisanan ing majalah kasebut Warung karo irungnya saka Santiago de Compostela lan wiwit dadi luwih aktif melu jurnalisme ing wilayah kasebut. Kunjungan saka José Zorrilla sing dikonsepake menyang Universitas Santiago dadi bocah cilik Ramone "bug" saka karya sastra saiki ... mung sawetara wektu. Ing taun 1890 bapakne tilar donya lan dheweke bebas saka kewajiban kulawarga.

Bali menyang Pontevedra lan pindhah menyang Madrid

Sawise limang taun sinau cekak, durung rampung, dheweke bali menyang Pontevedra sadurunge manggon rong taun ing Madrid (kanthi kunjungan singkat menyang Italia). Ing ibukutha Spanyol, dheweke dadi misuwur ing pakumpulan kafe ing Puerta del Sol amarga kepribadian lan keahliane sing luar biasa.

Ing wektu kasebut, dheweke durung bisa nggawe reputasi sing solid dadi panulis. Kanthi upaya tenanan, dheweke bisa melu sawetara kolaborasi jurnalistik ing pungkasan taun 1891 kanggo koran kayata Balon y Pencerahan Iberia, ing kana, dheweke mlebu kaping pisanan kanthi jeneng "Ramón del Valle-Inclán". Jeneng jeneng seni dijupuk saka Francisco del Valle-Inclán, salah sawijining leluhure bapak.

Lelungan menyang Meksiko

Nanging penghasilan sing dipikolehi ora cukup kanggo njamin stabilitas ekonomi sing awet. Amarga alasan iki, Valle-Inclán mutusake arep lelungan menyang Meksiko kanggo golek kesempatan anyar. Dheweke mlebu ing Veracruz tanggal 8 April 1892; seminggu mengko, dheweke mapan ing Kutha Mexico lan wiwit kerja dadi penerjemah kanggo basa Italia lan Prancis kanggo koran kayata Pos Spanyol, El Universal y Veracruz independen.

Minangka periode petualangan lan tuwuhing penting ing tengah-tengah penganiayaan lan sensor sing dileksanakake dening Presiden Porfirio Díaz. Saka kekancan karo Sóstenes Rocha, dheweke entuk gambaran lengkap babagan politik Meksiko lan diilhami dening akeh crita sing banjur dikepungake ing Wanita. Valle-Inclán nutup pamitan kaping pisanan ing negara Aztec ing pungkasan taun 1892, nalika dheweke budhal menyang Kuba.

Publikasi pisanan

Sajrone musim semi taun 1893, Valle-Inclán histrionik, jenggot lan wulu bali menyang Pontevedra. Ing kana, dheweke nggawe kekancan sing akrab banget karo Jesús Muruáis lan René Ghil. Ing taun 1894 dheweke nerbitake bukune sing pertama, Wanita (Nenem crita katresnan). Saiki, Ramón enom wis nganggep profesine dadi panulis. Wiwit wektu iku, kabeh urip ana ing babagan literatur lan seni.

Frasa dening Ramón del Valle-Inclán.

Frasa dening Ramón del Valle-Inclán.

Bali menyang Madrid lan publikasi liyane

Ing taun 1895, dheweke bali menyang Madrid; Dheweke kerja dadi pejabat umum ing Menteri Instruksi Publik lan Seni Rupa. Dheweke dadi misuwur ing pirang-pirang kafe Madrid nalika semana amarga aksen utamane, kemampuane kanggo dominasi obrolan, ngrusak reputasi lan karakter eksplosif, sing nggawe dheweke diskusi karo para pribadi kayata Pío Baroja utawa Miguel de Unamuno.

Sajrone taun 1897 bukune sing nomer loro dirilis, Epitalamio (Kisah katresnan), gagal editorial lengkap. Keputusan kasebut luar biasa banget saengga Valle-Inclán kanthi serius nemokake pilihan kanggo ngganti profesi lan dadi interpreter. Ing taun 1898 lan 1899, dheweke main macem-macem jinis ing karya teater Komedi kéwan dening Jacinto Benavente lan ing Raja-raja ing pembuangan dening Alejandro Sawa.

Ketemu karo Rubén Darío lan kasusahane ing pungkasan abad kasebut

Sajrone musim semi taun 1899, kesulitan ekonomi wis jelas, dheweke malah luwe. Sanajan mangkono, Valle-Inclán isih kontroversial ing sawetara panemu (kayata, kanggo kamardikan Kuba). Kanggo slamet, dheweke kudu ngandelake kanca sing paling cedhak, Rubén Darío minangka salah sawijining kanca sing paling tanpa syarat.

Ing mangsa panas taun iku ana kedadeyan penting ing Café de la Montaña, ing endi cilaka ing endhas lan lengen sawise padu karo panulis Manuel Bueno. Akibate Ramón ora nggatekake cilaka, akibate nyebabake gangren sing agresif banget lan amputasi saka perangan kiwa.

Sekali-sekala nerjemahake terjemahan lan adaptasi kanggo Negara Spanyol (Pasuryan dewa saka Arniches, umpamane) kanggo golek dhuwit. Ing taun 1901, dheweke sengaja nembak sikil nalika lelungan menyang La Mancha. Convalescing, dheweke diilhami nggawe Sonata Autumn, diterbitake ing taun 1902 minangka pambuka saka Kenangan Marquis saka Bradomín, ing saben minggu Dina Senen sing ora adil.

Kadewasan lan bebrayan

Wiwit iku, dheweke nggunakake strategi editorial adhedhasar kemajuan ing rilis pers nganti pungkasan dina sadurunge ngluncurake bukune.. Ing taun candhake, dheweke nerbitake Sonata musim panas (1903), Sonata musim semi (1904) lan Sonata mangsa (1905), sing terakhir darmabakti kanggo calon garwane, aktris Josefa María Ángela Blanco Tejerina. Nalika semana dheweke wis diakoni minangka wakil modernisme Spanyol sing misuwur.

Marquis saka Bradomín akhire ditayangkan ing Teater Putri (1906), nambah rasa gumun ing antarane masarakat lan pers. Ing taun 1907, dheweke nampilake komedi barbar pertama ing Barcelona, Elang Blazon. Dheweke uga ngluncurake pirang-pirang buku: Aroma legenda, Ayat kanggo muji pertapa suci, The Marquis of Bradomín - Rembugan romantis y Asmara srigala.

Dheweke nikah karo Josefa Blanco ing wulan Agustus 1907, lan dheweke duwe enem anak: María de la Concepción (1907), Joaquín María (1919 - tilar donya sawetara wulan sawise lair), Carlos Luis Baltasar (1917), María de la Encarnación Beatriz Baltasara (1919), Jaime Baltasar Clemente (1922) lan Ana María Antonia Baltasara (1924). Sanajan pasangan kasebut nyoba urip ing Galicia, dheweke isih limalas taun suwene ing Madrid.

Ramón lan garwane miwiti tur enem wulan Spanyol-Amerika ing taun 1910 karo perusahaan teater Francisco Ortega García. liwat Argentina, Chili, Bolivia, Paraguay lan Uruguay. Kajaba iku, Valle-Inclán terus ngluncurake drama ing Spanyol, kayata Swara isyarat (1911), Rosalinda ing Maret. Rasa sentimental lan aneh (1913) lan Lampu sing apik banget. Olahraga spiritual (1915, volume kapisan Opera Omnia).

Partisipasi ing Perang Dunia I

Pati ing Nicaragua ing taun 1916 saka kanca gedhe Rubén Darío banget kena pengaruh Valle-Inclán. Ing taun sing padha, Perang Besar duwe salah sawijining poin paling dhuwur. Sanajan pendapat ing Madrid beda-beda, Valle-Inclán nggawe jabatane jelas ing < >. Kanthi teks iki, pamrentah Prancis ngajak dheweke ngunjungi prekara perang Alsace, Flanders, Vosges lan Verdun.

Dadi, Antarane 27 April lan 28 Juni 1916, Ramón Valle-Inclán dadi koresponden perang kanggo Ing Impartial, ing kana dheweke nerbitake seri tulisan Sesanti lintang tengah wengi (Oktober - Desember 2016) lan Ing wayah awan (Januari - Februari 1917). Kajaba iku, dheweke nyekel jabatan profesor Estetika Seni Rupa ing Sekolah Khusus Lukisan lan Ukiran Madrid ing taun 1916.

"Aneh", masalah kesehatan lan lelungan kaping pindho menyang Meksiko

Ing taun 1919 dheweke ngluncurake buku puisi nomer loro, Pipa Kif y Tragedi desa (buletin koran Srengenge). Sajrone taun 1920 Ramón nampilake teks puisi kaping telu, Penumpange, Tembung gaib y Lampu Bohemian, "aneh" pertama diterbitake ing antarane Juli lan Oktober (seri brosur telung belas) ing majalah kasebut España. Grotesque nomer loro, Tanduk Don Frijolera, muncul ing Pena antawis wulan April lan Agustus 1921.

Miturut Javier Serrano saka Universitas Santiago, "Grotesque tandha wayahe paling penting ing gaweyan seni Valle-Inclán, lan nggambarake langkah literatur Spanyol sing paling rumit lan sukses ing karya nganyari sastra Eropa ing abad kaping-XNUMX. Grotesque dikonfigurasi minangka sistem interpretasi realita sing rumit, sing fiksi kanthi resmi, kanggo ngilangi citra palsu sing ana dhewe ... ”.

Frasa dening Ramón del Valle-Inclán.

Frasa dening Ramón del Valle-Inclán.

Valle-Inclán dhewe nerangake manawa motivasi utamane nggawe grotesque yaiku "Nggolek sisih komik ing tragedi urip". Bisa uga, kondhisi kesehatane sing alus duwe pengaruh gedhe ing inti saka karya sastra iki, amarga dheweke butuh intervensi bedah kanggo ngekstrak tumor ing kandung kemih (iki bakal dadi kondhisi sing bakal ngancani dheweke nganti seda).

Ing wiwitan musim panas 1921, Ramón Valle-Inclán kesah menyang Meksiko, diundang dening Presiden Álvaro Obregón, amargi pahargyan satus kemerdekaan. Sawise agenda sing kebak kegiyatan budaya, dheweke tinggal rong minggu ing Havana lan loro liyane ing New York, sadurunge bali menyang tanah Galicia ing Desember 1922.

Pegatan, bangkrut lan karya pungkasan

Wiwit taun 1923, Valle-Inclán nampa sawetara pajeg ing macem-macem media cetak ing Spanyol lan Amerika Latin. Nalika semana dheweke wiwit nulis loro karya agung: Gendéra Tiran (edisi rampung ing taun 1926) lan seri Rodha Iberia (1926-1931). Ing taun 1928, dheweke mlebu kontrak mewah karo Perusahaan Publikasi-Ibero-American Publications (CIAP), sing menehi kenyamanan ekonomi kanggo sementara.

Nanging CIAP bangkrut ing taun 1931. Valle-Inclán prakteke ana ing dalan, meh ing kahanan mlarat. Pungkasane, dheweke setuju kerja dadi kurator umum Harta Seni Nasional (kanthi tugas winates). Sing luwih parah, ing pungkasan taun kasebut pratelan pegatan sing diajukake dening Josefina Blanco makmur (Dheweke mung njaga putri sing paling enom, Ramón njaga anak telu liyane).

Ing wiwitan taun 1933, kudu dioperasikake maneh ing Madrid. Sawetara wulan mengko, dheweke wiwit kerja dadi direktur Akademi Seni Rupa ing Roma, sanajan dheweke cepet semangat amarga kahanan bangunan institusi sing rusak lan ditambah karo prosedur birokrasi sing dibutuhake kanggo ngowahi kahanan kasebut.

Ing taun 1935, masalah kandung kemih saya parah. Mula, dheweke mutusake bali menyang Galicia kanggo perawatan, uga ngubengi para pengagum, kulawarga lan kanca. Dheweke nyoba nulis maneh (dheweke wis ora ngasilake barang anyar sajrone rong taun), nanging dheweke wis ringkih banget. Ramón Valle-Inclán tilar donya tanggal 5 Januari 1936, dheweke ninggali warisan gedhe banget sing nggawe dheweke pantes nampa upeti sing ora kaetung nganti saiki.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.