Rabindranath Tagore. 77 taun tanpa pujangga India sing misuwur.

Dina iki dheweke kawujud 77 taun keliwat Rabindranath Tagore, pujangga India paling misuwur. Mesthi ing pirang-pirang omah ana edhisi karya sing dipilih. Ing mine paling misuwur, yaiku Editorial Aguilar (Perpustakaan Hadiah Nobel), kanthi versi Zenobia Camprubi, garwane pujangga Juan Ramón Jiménez.

Edisi sing khas banget, kanthi tempel fleksibel biru, ngunggahake huruf lan tulang punggung emas, narik kawigaten wiwit cilik. Minangka salah sawijining alesan njupuk buku lan maca geguritan Tagore sanajan dheweke ora ngerti. Dina iki aku nylametake 4 geguritan tresnane kanggo ngelingi panulis iki sing menang Hadiah Nobel ing taun 1913.

Rabindranath Tagore

Lair ing Calcutta ing 1861, saliyane dadi pujangga, Tagore uga filsuf lan pelukis. Sing paling enom saka patbelas sedulur, dheweke kalebu kulawarga sugih ing kana ana swasana intelektual sing hebat. Dheweke lunga menyang Inggris nalika yuswa pitulas taun kanggo ngrampungake pendhidhikan, nanging bali menyang India sadurunge rampung sinau.

Tagore nulis crita, karangan, crita cekak, buku lelungan lan lakon. Nanging tanpa mangu-mangu, popularitas dheweke misuwur amarga kaendahan geguritan, lan uga musik. Yaiku bek kamardikan India lan ing taun 1913, dheweke dianugerahi Hadiah Nobel ing Sastra kanggo ngakoni kabeh karir lan uga kanggo keterlibatan politik lan sosial. Lan ing taun 1915 dheweke dijenengi Caballero dening King George V. Ing taun kepungkur, dheweke uga kepengin nglukis.

Antarane sorotan produksi sing jembar Lagu wayah esuk, inspirasi saka sawetara pengalaman mistis sing dialami; Gerakan nasional, karangan politik babagan jabatane sing milih kamardikan negarane; Kurban lirik, sing paling misuwur; Tukang pos King, dolanan. Utawa buku-buku puisi Gardener, Wulan Anyar o Sing buronan. 

4 geguritan

Dheweke matur alon-alon: «tresnaku, deloken mripatku ...

Ngandika alon-alon: «Katresnanku, deloken mripatku.
"Aku nesu, ora nguntungke, lan kandha:" lungaa. " Nanging ora ilang.
Dheweke marani aku lan nyekel tanganku ... Aku matur: "Ninggalake aku."
Nanging ora ilang.

Dheweke nyelehake pipi ing kuping. Aku narik adoh
Aku mandeng dheweke lan ngomong, "Apa kowe ora isin?"
Lan ora obah. Lambene nyikat pipi. Aku ndredheg,
lan aku takon, "Kepiye sampeyan wani ngomong?" Nanging dheweke ora isin.

Dheweke nyemetake kembang ing rambutku. Aku matur marang dheweke: "Ora ana gunane!"
Nanging ora bakal mundur. Dheweke nyopot garland saka gulu, banjur lunga.
Aku nangis lan nangis, lan aku takon atiku:
"Napa, kenapa dheweke ora bali?"

***

Kayane tresnaku, sadurunge sadurunge urip ...

Katonku, tresnaku, sadurunge sadurunge urip
sampeyan ngadeg ing sangisore grojogan impen sing nyenengake,
ngisi getih sampeyan kanthi turbulensi cair.
Utawa, dalan sampeyan bisa liwat kebon para dewa,
lan akeh kembang mlathi, lili lan kacang ijo sing nyenengake
tiba ing tangan sampeyan kanthi tumpukan, lan mlebu ing atimu,
ana keributan ing kana.
Geguyu sampeyan minangka lagune, tembunge wis ngelem
ing njerit melodi; pengangkatan mambu kembang
aja nganggo; Kayane sunar rembulan
Saka jendhela lambemu, nalika rembulan ndhelik
ing atimu. Aku ora pengin alesan liyane; Aku lali alesane.
Aku mung ngerti yen ngguyu sampeyan dadi rame urip mbrontak.

***

Nyuwun pangapunten kula dinten iki, tresnaku ...

Nyuwun ngapura kula dina iki, kanthi ora sabar, tresnaku.
Iki minangka udan kaping pisanan ing musim panas, lan alas ing kali iki
Dheweke seneng banget, lan wit kadam lagi mekar,
Dheweke nggodha angin sing liwat nganggo gelas anggur aroma.
Delengen, kanggo kabeh sudhut langit ana bledhek
Mirit nyawang, lan angin munggah liwat rambute.
Nyuwun ngapunten dinten menawi kula pasrah dhumateng sampeyan, tresnaku. Apa saka saben
dina iku didhelikake sajroning samar udan; kabeh
padamelan mandheg ing desa; padang rumput yaiku
ditinggal Lan tekane udan ditemokake ing sampeyan
mata peteng musik, lan Juli, ing ngarep lawang, ngenteni, karo
melati rambutmu ing rok biru.

***

Aku njupuk tangan sampeyan, lan atiku, nggoleki sampeyan ...

Aku njupuk tangan sampeyan, lan atiku, nggoleki sampeyan,
sing mesthi ngindhari aku sawise ngomong lan meneng,
klelep ing peteng mripatmu.
Nanging aku ngerti aku kudu wareg ing katresnan iki,
karo apa sing ana ing angin gedhe lan mlayu, amarga kita wis nemokake
sedhela ing prapatan.
Apa aku kuat banget supaya aku bisa ngeterake sampeyan liwat iki
akeh jagad, liwat labirin iki?
Apa aku duwe panganan kanggo nyengkuyung sampeyan liwat dalan sing gedhe banget,
lengkungan pati?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.