Pustakawan Auschwitz

Pustakawan Auschwitz (2012) minangka novel sejarah saka panulis lan jurnalis Spanyol Antonio González Iturbe. Iki nyritakake prestasi sing ditindakake Dita Adlerova, sing, nalika umure lagi 14 taun, dadi pahlawan budaya ing tengah kamp konsentrasi Auschwitz, Polandia.

Bocah wadon iki nawakake buku kanggo bocah-bocah blok 31 lan nggawe - kanthi arahan kepala sektor kasebut, Fredy Hirsch - papan kanggo mulang ing babagan rahasia. Mula, makili crita sing nyenengake babagan perlawanan manungsa kanggo ngatasi medeni Nazisme. Ora kaget, judhul iki wis diterjemahake menyang 31 basa lan wis menang macem-macem penghargaan nasional lan internasional.

Sobre el autor

Antonio González Iturbe lair ing Zaragoza, Spanyol, ing taun 1967. Dheweke nglampahi masa kanak-kanak lan remaja ing Barcelona, ​​ing kana dheweke sinau Ilmu Informasi. Sadurunge lulus taun 1991, Dheweke kerja ing macem-macem perdagangan: wiwit saka roti nganti kolaborator jurnalistik ing televisi lokal kanggo ndhukung awake dhewe lan ngrampungake sinau.

Sawise lulus, dheweke dadi editor lan editor editor majalah lan publikasi sing ana gandhengane karo bidang sastra lan seni. Uga, dheweke wis nindakake kerja penjangkauan budaya kanthi suplemen saben dina kayata La Vanguardia. Dina iki, dheweke dadi direktur majalah kasebut Kompas bukukajaba dadi guru ing Universitas Barcelona lan ing Universitas Otonomi Madrid.

Karir sastra

Papat novel, rong esai lan pitulas buku bocah (dipérang dadi rong seri) yaiku bagasi sastra Antonio González Iturbe. Iki minangka perjalanan sing diwiwiti Lurus bengkong (2004), novel pertamane, dheweke entuk pangenalan. Sanajan, tanpa mangu-mangu, karya sing paling misuwur lan nomer editorial sing paling apik yaiku Pustakawan Auschwitz.

Ringkesan saka Pustakawan Auschwitz

Ing kamp konsentrasi lan pemusnahan saka Auschwitz, wong Yahudi Jerman sing jenenge Fredy Hirsch, ditunjuk kanggo ngurus barak 31, ing kana ana bocah. Sanajan ora larang banget larangane para Nazi, Hirsch mesthi wae kagungan gegayuhan nggawe sekolah klandestin. Temenan, dudu tugas sing gampang, amarga teks studi, agama utawa politik dilarang kabeh.

Banjur, Dita Adlerova cilik teka ing kamp konsentrasi, sing nalika umur 14 taun, setuju nulungi dadi pustakawan. Kosok baline, urip saben dinane ing pager sing nggegirisi kasebut mesthi bakal dadi tragedi. Nalika plot kasebut maju, crita-crita elek lan sedhih dicritakake. Nanging ana uga ruang kanggo katresnan (contone, antarane prajurit Nazi lan wanita Yahudi enom).

Sale Pustakawan ...
Pustakawan ...
Ora ana review

Pustakawan

Dita miwiti kerja dadi pustakawan sajrone setaun. Sajrone wektu kasebut, dheweke ndhelikake (kadang ing njero klambine) mung wolung buku ing kana, ing antarané ana panulis kaya HG Wells utawa Freud. Mangkono, Adlerova ngatasi medeni liwat komitmen kebebasan. Bisa uga, pustakawan enom kasebut ora ngerti yen dheweke bakal bisa urip saka Auschwitz.

Sanajan mangkono, protagonis enom kasebut ngupayakake nglindhungi perpustakaan cilik tanpa mikir babagan awake dhewe. Banjur, dheweke pindhah menyang Bergen-Belsen - wektu sing padha mati amarga typhus diumumake Anne Frank- ing Jerman. Mengko Pati Hirsch kedadeyan lan Dita ketemu karo Dr. Mengele sing kondhang (misuwur eksperimen karo wong-wong Yahudi). Pungkasane, dheweke dibebasake ing pungkasan perang.

Pentinge karya

Sanajan wis suwe wiwit jatuhnya Nazi ing taun 1945, lan jagad iki owah banget wiwit semana, tragedi manungsa isih ana. Yaiku, la Shoah, ungkapan sing tegese "bencana", Ora mung nglambangake jumlah kematian sing luar biasa, nanging kamulyaning manungsa. Amarga sebab iki, literatur umume nggawe maneh apa sing kedadeyan kanggo njaga memori.

Ing kasunyatan, nalika njupuk crita sing kedadeyan ing kamp konsentrasi, Pustakawan Auschwitz yaiku ngirim pesen menyang masarakat: “elinga”. Mula, panulis negesake validitas masalah iki sing makili lara urip sanajan kanggo Eropa lan Kulon umume.

Tribut kanggo para korban lan buku

Babagan makna sing wis diwenehake kanggo novel iki, karakter paseksen kasebut luwih dihargai. Kanthi cara sing padha, wis dingerteni ing narasi sing realistis babagan kedadeyan ing kamp konsentrasi Nazi. Sanalika, buku iki minangka penghargaan kanggo para korban lan nyinaoni kekuwatan para wong sing nandhang Nazisme.

Kajaba iku, muncul unsur sing inspiratif banget —Loro kanggo panulis, uga kanggo pamiarsa—: Kekuwatane buku. Iki amarga, amarga tresnane Iturbe kanggo perpustakaan, amarga kanthi cara iki dheweke nemokake crita Dita Kraus (jeneng protagonis).

Analisis Pustakawan Auschwitz

Novel sejarah

Narasi sing ora sopan lan rinci kalebu sawetara bagean fiksi, nanging kabeh crita kasebut adhedhasar kedadeyan nyata.. Ing teks iki, protagonis nelukake pamaca kanthi wani lan bisa slamet. Saiki, Dita urip ing Israel, randha saka panulis Otto Kraus (sing dikawinake suwene 54 taun).

Ing sisih liyane, fiksi sing ana ing novel dikurangi dadi kombinasi temporal utawa karakter, nanging ora ana bagean sing diapusi utawa digedhekake. Nyatane, meh kabeh jeneng, tanggal, papan, lan referensi akurat. Sing terakhir dikonfirmasi dening Dita Kraus dhewe ing sawijining wawancara nalika ngerti rating paling larang sing diwenehake Amazon.

Tema novel kasebut

Ing novel sejarah babagan Perang Dunia II (utawa babagan perang sing wis suwe), tema tragedi manungsa asring dadi pusat plot kasebut. Nanging iki dudu kedadeyane Pustakawan Auschwitz. Luwih fokus kasebut tumuju ing tahapan demonstrasi keberanian sing ditindakake dening paraga sing diandharake.

Tema kejahatan manungsa iku transversal, nanging tema sing pengin diunggahake lan dikomunikasikake dening Iturbe yaiku liyane. Nanging, Ngadhepi kekejeman lan pati, sampeyan mung bisa ngluwihi kekarepan sing pinuji. Ing konteks iki, Fredy Hirsch minangka personifikasi keberanian nalika Dita nglambangake komitmen; kalorone nggambarake pangarep-arep.

Pangarep-arep lan kekarepan

Pustakawan Auschwitz minangka pinunjul tumrap kabecikan lan kualitas manungsa sing bisa muncul ing skenario paling ala. Amarga, kanggo nyatane sejatine, ora ana pungkasane perang sing nyenengake. Jinis penutupan kasebut mung bisa ditampilake ing film Hollywood; urip nyata ana liyane.

Sawise konflik kaya ngono, mung kari wong sing slamet, pengungsi, reruntuhan lan rasa sakit. Apa wae, para saksi bakal tetep bisa ngelingake generasi mbesuk supaya korban lan kedadeyan ora lali ... Cara paling apik kanggo ngurmati wong sing tiba.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.