Pulo ing sangisore segara dening Isabel Allende

Pulo ing sangisore segara.

Pulo ing sangisore segara.

Diterbitake ing taun 2009, Pulo ing sangisore segara yaiku novel dening Panulis Chili-Amerika Isabel Allende. Iki nyritakake babagan perjuangan kamardikan budak Zarité - sing diarani Teté - ing Haiti ing abad kaping 1810. Buku iki udakara patang puluh taun wiwit jaman kekejeman lan bocah cilik sing diwedeni nganti XNUMX, nalika jaman dandan pungkasan ing New Orleans.

Wasiat besi digawe kanthi dhukungan saka batur liyane kanggo irama drum lan voodoo Afrika. Mula timbul wanita sing mantep ngeculake beban jaman biyen lan golek katresnan sanajan nandhang sangsara. Miturut K. Samaikya (2015) saka Universitas Acharya Nagarjuna (India), "Pulo ing sangisore segara minangka crita paling dramatis ing abad kaping pitulas. Lan minangka narasi babagan siji-sijine pemberontakan budak sing sukses ing kabeh jagad ”.

Babagan Isabel Allende

Lair lan kulawarga

Isabel Allende Llona lair ing Lima, Peru, tanggal 2 Agustus 1942. Dheweke paling tuwa saka telung sadulur. perkawinan antara Tomás Allende (sedulur pertama Salvador Allende, presiden Chili wiwit taun 1970 nganti 1973) lan Francisca Llona. Bapakne makarya dadi sekretaris kedutaan Besar Chili ing Lima nalika lair. Sawise pegatan pasangan kasebut ing taun 1945, Llona bali menyang Chili karo anak telu.

Pasinaon

Ibune bakal nikah maneh karo Ramón Huidobro Rodríguez ing taun 1953, diplomat sing ditugasake wiwit taun kasebut ing Bolivia. Ing kana, Isabel enom sinau ing sekolah Amerika ing La Paz. Banjur, dheweke ngrampungake sinau ing lembaga swasta Inggris ing Libanon. Sawise bali menyang Chili ing taun 1959, dheweke omah-omah karo Miguel Frías, lan dheweke duwe anak loro sajrone uni 25 taun, Paula (1963-1992) lan Nicolás (1967).

Publikasi pisanan

Antarane 1959-1965, Isabel Allende minangka bagean saka Organisasi Pangan lan Pertanian PBB (FAO). Wiwit taun 1967, dheweke nulis artikel kanggo majalah kasebut Paula. eing taun 1974, dheweke nggawe terbitan kaping pisanan ing majalah bocah-bocah mampato, Eyang Panchita. Ing taun sing padha uga ngluncurake Lauchas lan lauchones, clurut lan clurut (Crita bocah).

Buwang ing Venezuela

Ing taun 1975, Isabel Allende dipeksa lunga menyang pembuangan karo kulawargane ing Venezuela amarga pengerasan diktator Pinochet. Ing Caracas, dheweke kerja ing koran kasebut El Nacional lan ing sekolah menengah, nganti diterbitake novel pertamane Omah Roh (1982). Minangka titik wiwitan legenda editorial sing nggawe dheweke dadi penulis sing paling akeh maca ing antarane pamicara Spanyol nganti saiki.

Panulis laris ora tanpa kritik sing ora nyenengake

Nganti saiki, Isabel Allende wis adol luwih saka 71 yuta buku, diterjemahake menyang 42 basa. Sanajan sukses komersial akeh banget - utamane ing Amerika Serikat -, Wis akeh sing ngrusak gaya sastrane. Pulo ing sangisore segara durung istiméwa. Babagan, Publishers Weekly (2009) ngritik novel kasebut, amarga "… ngandhakake sawijining pangarang sing nyinaoni akeh tumpukan tanpa sinau sejatine."

Dadi, Janis Elizabeth (Pemegang Buku, 2020) ngilangi minangka "kurang masak" lan "nimpa" pirang-pirang adegan seksual Pulo ing sangisore segara. Uga negesake manawa Allende "nolak moderat lan empati sing penting kanggo masalah kasebut" (perbudakan). Nanging, Booklist diprediksi nalika diluncurake: "Panjaluk novel apik lan imersif babagan keberanian pria lan wanita sing mbebayani kanggo kebebasan bakal akeh."

Ringkesan Pulo ing ngisor segara

Wiwitane crita ana ing Saint - Domingue Island (Hispaniola) ing taun 1770-an. Ing kana, Zarite cilik lan ceking (katelah Tete) ditampilake. Dheweke minangka putri saka budak Afrika sing durung nate ditemokake lan salah sawijining pelaut putih sing nggawa ibune ing jagad anyar. Liwat masa kanak-kanak sing keras lan wedi, dheweke nemu rasa lega ing tengah swara drum lan voodoo roti dipraktekke karo batur tukon liyane.

Tete dituku dening Violette - courtesy mulatto sing ambisius - atas jenenge Toulouse Valmorain, ahli waris Prancis sing ana rong puluh prekara kebon gula. Pemilik tanah kasebut gumantung karo budak kasebut, sanajan tujuane asli kanggo tuku dheweke kanggo pacare, Eugenia García del Solar. Sawise urip bebrayan, kesehatan Eugenia wiwit saya parah lan dheweke ngalami sawetara keguguran berturut-turut sing nggawa dheweke kegila-gila.

Kekejaman lan pangarep-arep

Sawetara taun sadurunge seda, Eugenia bisa nglairake anak sing isih urip, Maurice, sing dipasrahake marang Zarite amarga dididik. Ing wektu kasebut, Tete sing rickety saiki malih dadi bocah enom sing voluptu, dikarepake dening Valmorain. Tuan sing nyalahake pungkasane ngrudopekke babu tanpa preduli hubungan ibu-putra sing sayang dikembangake karo anak mbarepe. Tete meteng karo bocah sing bakal dijupuk nalika lair.

Isabel Allende.

Isabel Allende.

Valmorain masrahake bayi kasebut menyang Violette, sing saiki nikah karo Kapten Étienne Relais. Tete nemu panglipur lan katresnan ing babu sing lagi wae tekan kebon, Gambo. Nanging pemerkosaan Toulouse terus, mula nalika Gambo lolos gabung karo budak sing mbrontak, dheweke ora bisa ngetutake dheweke amarga dheweke hamil maneh. Sanajan, wektu iki, dheweke ngidini dheweke tetep tinggal karo bocah wadon kasebut, sing diarani Rosette.

Revolusi budak lan perang sipil

Rosette nampa pendhidhikan prawan lan ora bisa dipisahake saka Maurice, sanajan Valmorain ora setuju. Sawise kraman budak sing dipimpin dening Toussaint Louverture pecah, Gambo ngelingake Zarite sing ditresnani yen perkebunan Valmorain bakal dibakar. Nanging dheweke nolak nolak Maurice, luwih becik ngelingake pamilik tanah Prancis kanggo menehi kabebasan lan putrine.

Kulawarga Valmorain pindhah menyang Le Cap, kalebu Zarite lan Rosette. Sawise diinstal, Tete wiwit nampa instruksi resmi saka Zacharie, juru jabatan kursi pamrentah. Mengko Valmorains dipeksa mbuwang maneh sawise pecah perang sing bakal rampung karo pembentukan Republik Ireng saka Haiti.

New Orleans

Ing Louisiana, Valmorain nggawe perkebunan anyar lan omah-omah karo Hortense Guizot, wanita despotis lan serakah. Pengusaha anyar ora butuh wektu suwe konflik karo Maurice, Zarite lan Rosette, mula dheweke ora ragu-ragu nglarani pelayane sing ireng. Masalah sing paling gedhe yaiku Tete lan putrine isih dianggep budak.

Valmorain isih ora netepi janjine sanajan wis mlebu kebebasan para pelayan ireng. Maurice nolak kahanan sing asor lan dikirim sinau ing sekolah asrama ing Boston, ing ngendi dheweke gabung karo pambusakan. Sawise sawetara taun, Zarite bisa ngasilake kebebasan sing ditunggu-tunggu dheweke lan putrine kanthi pitulung pandhita.

Reuni seneng maneh Zarite

Tete ketemu maneh ing New Orleans karo Violette lan Jean Relais, sing nomer loro sejatine putrane pertama sing dipisahake karo Valmorain. Kajaba iku, dheweke wiwit kerja dadi wanita bebas ing toko Violette (nikah nalika semana karo Sancho García del Solar). Kebahagiaan Zarite saya saya mundhak nalika digayuh karo Zacharie. Kalorone padha tresna lan minangka asil saka semangat sing nuwuhake bocah wadon.

Bali Maurice

Sanalika Maurice bali menyang New Orleans, dheweke komunikasi karo bapake (lara) sing arep nikahi Rosette. Valmorain nesu lan muspra nentang perkawinan antarane sedulur tiri, amarga Zarite lan Zacharie konspirasi kanggo nggawe pesta kasebut. Rosette banjur hamil, nanging dheweke dipenjara "amarga nyalahake wanita kulit putih" (Hortense Guizot) ing ngarep umum.

Kesehatan Rosette saya parah ing pakunjaran. Dheweke pungkasane dirilis amarga mediasi Valmorain sekarat lan sregep rukun karo putrane. Pungkasane, Rosette tilar donya nglairake bayi sing jenenge Justin. Maurice, lara ati, mutusake arep ngubengi jagad iki. Sadurunge mangkat, dheweke masrahake putrane putra menyang Zarite lan Zacharie, sing bakal ngarep karo ngarep-arep lan kulawarga anyar.

Pulo ing sangisore segara

Tinjauan saka Tinjauan Buku New York Times negesake novel sing nyenengake banget, "Diselehake ing kerangka genesis republik ireng pertama ing donya." Tinjauan kasebut uga nyebutake "realisme gaib sing disempurnakake", sing rinci banget, gawe ketagihan tumrap sing maca. Kanggo tujuan kasebut, Isabel Allende nggunakake narator kabeh babagan meh kabeh wong katelu, kanthi sawetara segmen wong pisanan saka karakter utama.

Akibate, deskripsi sing ora ana gegayutane babagan perbudakan sing ora manusiawi sing diterbitake dening protagonis dhewe bisa ngganggu para pamaca sing rentan. Nanging, sawetara perangan ndawakake iperlu teks amarga ora ngluwihi asil plot uga ora menehi kontribusi ing jerone paraga.

Kutipan dening Isabel Allende.

¿Es Pulo ing sangisore segara novel sejarah?

Jawaban kanggo pitakonan iki nemokake ukara lan detractors positif kanthi proporsi sing padha, kahanan khas umume karya Isabel Allende. Tinjauan saka Jurnal Perpustakaan (2009) ngomong babagan "... crita sing akeh petualangan, karakter sing jelas lan deskripsi urip sing akeh banget lan rinci ing Karibia nalika semana". Saliyane, portal kasebut Nyimpulake (2020) nerangake:

"Yen crita nyata Allende ora lengkap lan kikuk, crita fiksi kasebut ora mung dimuat kanthi detil periode sing gedhe banget, nanging uga kanthi bener politik didaktis lan anaronistik, nglanggar aturan kardinal saka novelis sing kudu dituduhake tinimbang dikandhani ”. Ing kasus apa wae, medium sing padha kesimpulan: "Pulo ing sangisore segara iku elegan, obah lan diresiki kanthi rasa rugi sejatine ”.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Luciano dadi luwih ngandika

    … 'Apa segara isabel allende? slds

  2.   kembang ngandika

    kenapa diarani pulau ing ngisor segara?