Pujangga Sastra gedhe

Dina Puisi Internasional

Dina iki, 21 Maret, Dina Puisi Internasional, kita pengin nggawe referensi khusus kanggo sing pujangga gedhe sastra klasik lan kontemporer. Thanks kanggo penulis iki, dina iki kita duwe akeh buku puisi kanggo ngilangi awake dhewe ora mung kanggo mikirake kaendahan cariyos cekak lan kuat amarga puisi nanging uga kanggo nyoba niru dheweke nalika pengin nggawe sing apik lan angel banget kaya genre sastra iki.

Kayane sajak Gustavo Adolfo Bécquer, Neruda, Darío utawa Benedetti, bener? Dheweke ujar manawa ana wong sing bisa nindakake apa sing katon sepisanan, mula amarga dheweke pancen nindakake kanthi apik, sanajan iki minangka perkara sing paling rumit ing donya ... Lan yen geguritane isih slamet, sawise pirang-pirang taun kepungkur, sawetara wong mati, amarga dheweke kualitas paling dhuwur.

Bécquer lan sajaké

Pujangga Sastra Gedhe 2

Digdaya dheweke nilar kita luwih awal, ing umur 34 taun, nanging sadurunge dheweke ditinggal warisan budaya lan sastra ora mung kualitas sing Kujang, nanging uga campuran saka kepiye ayu lan tragis sing dicritakake ing puisi.

Pujangga Sevillian kadhang kala mbaleni ukara Lamartine (Pujangga Prancis), sing ujar kaya ngono «Lpuisi sing paling apik ditulis yaiku sing ora ditulis ». Mungkin dheweke bener, amarga ana perasaan lan emosi sing sejatine lan ing wektu sing padha ora bisa ditranskripsikake dadi tembung lan jeneng, nanging sejatine, miturut pendapatku sing andhap asor, kanggo Bécquer sing minangka kue, utawa paling ora kayane kaya ngono.

Digdaya yaiku pujangga sing, bareng karo sing hebat Rosalia de Castro, urip maneh, padha tangi maneh, serangan pungkasan sing isih ana ing Romantisisme Spanyol. Puisi romantik uga tragis, luwih dingerteni lan dihargai sawise tilar donya tinimbang urip (kedadeyan sing asring kedadeyan, sayangé, akeh panulis jaman mbiyen).

Nanging amarga dina iki minangka Dina Puisi lan dhasar kudu ngomong babagan iki, aku menehi sampeyan salah sawijining geguritan sing paling misuwur lan uga paling apik dening Gustavo Adolfo Bécquer:

Apa puisi?

Apa sing diarani puisi? -kowe ngomong nalika pucuk
ing muridku murid biru sampeyan.
Apa sing diarani puisi? Apa sampeyan takon marang aku?
Sampeyan puisi.

Pablo Neruda, dipuji dening hebat liyane: GG Márquez

Pujangga Sastra gedhe

 

Gabriel García Márquez ujar manawa Neruda minangka pujangga paling gedhe nalika sastra lair. XX, lan dheweke bisa nambah utawa ora, nanging ora ana sing mangu-mangu babagan kualitas karyane.

Urip sing ora gampang Neruda bisa uga nulis sawetara tulisan sing luwih serius lan dramatis. geguritane manis, langsung menyang ati lan rasane. Lan sanajan ana utas sedhih ing ayat-ayat kasebut, sing paling dominan yaiku katresnan murni, sing tanpa pamrih malah duwe risiko kabeh dicolong saka sampeyan ... Lan yen ora, terus maca ayat-ayat iki sing dak salin sampeyan sawise Sonnet 22:

«Kaping pirang-pirang, tresna, aku tresna marang sampeyan tanpa ndeleng sampeyan lan bisa uga tanpa memori,
tanpa ngenali mripatmu, tanpa ndeleng sampeyan, centaury,
ing wilayah sing nalisir, nalika awan awan:
sampeyan mung aroma sereal sing dak tresnani.

Mungkin aku weruh sampeyan, dakkira sampeyan liwat ngunggahake gelas
ing Angola, ing padhang rembulan wulan Juni,
utawa sampeyan pinggul gitar kasebut
yen aku main ing peteng lan swarane kaya segara gedhe banget.

Aku tresna sampeyan tanpa ngerti, lan aku nggolek memori sampeyan.
Aku mlebu omah kosong nggawa senter kanggo nyolong potret sampeyan.
Nanging aku wis ngerti apa sejatine. Dumadakan

nalika sampeyan lunga karo aku, aku ndemek sampeyan lan uripku mandheg:
ing ngarepku, sampeyan lagi, mrentah, lan para ratu.
Kaya kobongan ing alas, geni dadi kerajaan sampeyan.

Benedetti, wong tuwa sing dak tresnani

Pujangga sastra gedhe3

Kanggo sing apik iki Panulis UruguayKita duwe kesempatan kanggo "nduwe" dheweke luwih suwe maneh, lan malah ngrungokake swarane sing maca sawetara puisi dhewe (akeh sing bisa ditemokake ing YouTube).

Panganggit saka luwih saka 80 buku, akeh-akehe diterjemahake menyang luwih saka 20 basa, meh 7 taun kepungkur dheweke pamitan karo kita. Dheweke percaya marang katresnan, kabecikan manungsa, lan kesederhanaan, kaya puisi dhewe, sederhana lan bisa dingerteni sapa wae. Dheweke ujar manawa dheweke nggawe puisi kanthi resik, sederhana lan tanpa akeh ornamen supaya bisa nggayuh kabeh wong, supaya kabeh wong bisa ngerti lan, ing wektu sing padha, ngirimake. Dheweke seneng karo masarakat umum, masarakat biasa, lan saliyane tresna, akeh geguritane nuduhake perasaan lan emosi sing ditularake urip lan pati, kaya ngono. Nyatane, salah sawijining bukune (sing dakwenehake karo aku) judhulé "Katresnan, wanita lan urip."

Saka buku iki, aku nyalin potongan ing ngisor iki, salah sawijining geguritan sing paling utama:

«Taktikku yaiku
ndeleng sampeyan
sinau kabarmu
tresna sampeyan kaya sampeyan

taktikku yaiku
ngomong karo sampeyan
lan ngrungokake sampeyan
bangun nganggo tembung
jembatan sing ora bisa dirusak

taktikku yaiku
tetep ing memori sampeyan
Aku ora ngerti kepiye uga aku ora ngerti
karo alesan apa
nanging tetep ing sampeyan

taktikku yaiku
terus terang
lan ngerti manawa sampeyan jujur
lan manawa awake dhewe ora adol
latihan
dadi ing antarane kalorone
ora ana sandiworo
utawa jurang

strategi kula yaiku
tinimbang
luwih jero lan luwih akeh
prasaja

strategi kula yaiku
sing dina liyane
Aku ora ngerti kepiye uga aku ora ngerti
karo alesan apa
sampeyan akhire butuh aku ».

Lan akeh penulis liyane ...

Lan aku ora pengin mungkasi artikel iki tanpa mandheg menehi jeneng pujangga gedhe liyane puisi sing apik banget diwenehake:

  • William Shakespeare.
  • Charles Bukowski.
  • Federico García Lorca.
  • Juan Ramon Jiménez.
  • Antonio Machado.
  • Walt Whitman.
  • Jorge Luis Borges.
  • Gabriela Mistral.
  • Rafael Alberti.
  • Miguel Hernandez.
  • Julio Cortazar.
  • Lope de Vega.
  • Charles Baudelaire.
  • Fernando Pessoa.
  • Garcilaso de la Vega.

Lan akeh liyane pujangga anonim manawa ora dingerteni utawa urip, dheweke nulis kamulyan sing hebat digawe puisi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Graffo ngandika

    Benedetti iku wong lanang sejati, sanajan ironis sing paling dakwaca yaiku Bukowski, "wong tuwa sing ora sopan."

  2.   CARLOS ALBERTO FERREYRA ngandika

    INGKANG NGANGGO RASA KANGGO
    Jiwa /
    Goyang URIP KITA /
    NINGGALKE KONSISTEN KANG NANGSA
    LAN SUMUMAN ING BASA KANGGO TRESNA
    GIGI KUNCI ING PISING