Leon Felipe. Pilihan geguritan nalika ulang taune

Leon Felipe lair ing dina kaya saiki ing Zamora taun 1884. Saka kulawarga sing apik lan pengaruh, dheweke sinau Farmasi lan praktek kaya ngono pirang-pirang taun. Wis umur 30 nalika njupuk langkah kaping pisanan ing lirik. Mengko dheweke lunga menyang Meksiko lan ing kana dheweke seda. Dina iki aku milih 6 geguritan karyane kanggo maca ing memori sampeyan.

6 geguritan

Español

Spanyol saka eksodus wingi
lan Spanyol saka eksodus saiki:
sampeyan bakal nylametake awakmu kaya manungsa,
nanging ora kaya basa Spanyol.
Sampeyan ora duwe negara utawa suku. Ya bisa,
nyelehake oyot lan impen sampeyan
ing udan ekumenis saka srengenge.
Lan ngadeg ... Ngadega!
Sing bisa uga pria jaman saiki ...
yaiku wong sing bisa obah,
saka eksodus lan angin.

Kasep

Liwat dataran La Mancha
tokoh katon maneh
Don Quixote pass.

Lan saiki waja lan ora nganggo waja terus ireng,
lan wong lanang dadi meneng, tanpa tutup dodo lan tanpa punggung,
sarat karo pait,
yen ing kana dheweke nemokake kuburan
perang tresnane.
Diiseni rasa pait,
sing ana "rejekine"
ing pantai Barcino, madhep segara.

Liwat dataran La Mancha
tokoh katon maneh
Don Quixote pass.
Diiseni rasa pait,
satriya kasebut, dikalahake, bali menyang panggonane.

Kaping pirang-pirang, Don Quixote, ing dataran sing padha,
Ing pirang-pirang jam pundung aku ndeleng sampeyan liwat!
Lan kaping pirang-pirang aku nguwuh-uwuh marang sampeyan: Nggawe papan kanggo aku ing gunung sampeyan
lan gawanen aku menyang nggonmu;
gawe papan kanggo aku ing pelana,
satriya sing dikalahake, gawe papan kanggo aku ing gunung sampeyan
sing aku uga dimuat
saka pait
lan aku ora bisa gelut!

Let kula ing sisih mburi karo sampeyan,
ksatria kehormatan,
sijine kula ing mburi karo sampeyan,
lan jupuken aku karo kowe
Pangon.

Liwat dataran La Mancha
tokoh katon maneh
Don Quixote pass ...

Aku ngerti kabeh critane

Aku ora ngerti akeh perkara, bener.
Aku mung ngomong apa sing dakdeleng.
Lan aku wis ndeleng:
yen bandhulan manungsa digegirake karo crita,
yen tangisane kasusahane wong padha ngelem crita,
yen tangisane manungsa ditutupi crita,
yen balung manungsa dikubur kanthi crita,
lan wedi karo manungsa ...
wis nggawe kabeh crita.
Aku ora ngerti akeh perkara, bener,
nanging dheweke wis turu karo crita kabeh ...
Lan aku ngerti kabeh critane.

The pain

Aku ora teka nyanyi
Aku ora teka kanggo nembang, sampeyan bisa nggawa gitar.
Aku uga ora teka, uga ing kene ndandani file
kanggo kanonik nalika aku mati.
Aku teka kanggo ndeleng rai karo nangis sing mlaku menyang segara,
ing kali
lan awan ...
lan nangis sing ndhelik
Ing sumur,
ing wayah wengi
lan ing getih ...

Aku teka kanggo ndeleng rai kanthi tangis ing jagad iki.
Lan uga kanggo nyelehake setetes quicksilver, nangis,
malah setitik tangisku
ing rembulan agung pangilon iki tanpa wates, ing endi
[Deleng kula lan ngerteni sapa sing bakal teka.
Aku teka maneh ngrungokake ukara lawas iki ing peteng:
Sampeyan bakal entuk roti kanthi kringet
«Lan cahya kanthi rasa lara ing mripatmu».
Mripatmu dadi sumber tangis lan cahya.

Revolusi

Bakal mesthi ana salju sing mongkog
apa kanggo ndeleng gunung ermine
lan banyu asor sing bisa digunakake
ing empangan pabrik.

Lan bakal mesthi uga ana srengenge
—Ang srengenge algojo lan kanca—
supaya salju nangis dadi nangis
lan banyu kali ing mega.

Kaya sampeyan

Iki uripku
watu,
kaya sampeyan. Kaya sampeyan,
watu cilik;
kaya kowe,
watu entheng;
kaya kowe,
Aku nyanyi roda apa
sadawane dalan
lan sadawane trotoar;
kaya kowe,
cobblestone asor ing dalan gedhe;
kaya kowe,
yen ing dina ribut
sampeyan klelep
ing lumahing bumi
lan banjur
sampeyan kedhep
ing ngisor helm
lan ing sangisore rodha;
kaya sampeyan, sing durung ngladeni
dadi ora ana watu
saka pasar iwak,
ora ana watu saka pamirsa,
utawa watu saka kraton,
ora ana watu saka greja;
kaya kowe,
watu petualangan;
kaya kowe,
sing Mungkin sampeyan wis rampung
mung kanggo slendhang,
watu cilik
y
cahya ...


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)