Leopoldo Panero. Pengetan kelairan. Sawetara geguritan

Leopoldo Panero Dheweke lair ing Astorga, León, tanggal 27 Agustus 1909. Dheweke sinau ing Valladolid lan ing kana sumunar kanggo bakat puisi, ing endi dheweke nyoba nganggo ayat bebas, Dadaismelan surealisme.
Irah-irahan kayata Kamar kosong, Ayat al Guadarrama, Ditulis saben wektu o Lagu pribadi. Lan sing paling dieling-eling yaiku Candida. Antarane liyane, dheweke menang Hadiah Nasional Sastra ing taun 1949. Iki minangka pilihan sawetara puisi. Kanggo ngelingi utawa nemokake.

Leopoldo Panero - Puisi

Ing mesem sampeyan

Esem sampeyan wiwit,
kaya swarane udan ing windows.
Sorene kedher ing dhasar seger,
lan mambu manis munggah saka bumi,
ambune padha karo eseme,
wis ngalih esemmu kaya willow
kanthi aura wulan April; sikat udan
malang malang,
lan esemmu ilang ing njero,
lan ing njero wis dirusak lan dibatalake,
lan menyang nyawa, aku butuh,
saka nyawa iku nggawa kula,
gumun, ing sisihmu.
Esemmu wis sumebar ing antarane lambeku,
lan mambu ing njero bumi murni,
wis entheng, wis seger sore
ing kana sunar srengenge maneh, lan iris,
dipindhah rada liwat udhara,
kaya esemmu sing entek
ninggalake kaendahane ing antarane wit ...

Mili saka Spanyol

Aku ngombe ing cahya, lan saka njero
tresnaku sing panas banget, tanah dhewekan
sing pasrah karo sikilku kaya ombak
saka kaendahan ing urip. Aku mlebu jiwaku;

Aku nyelehake mripat menyang pusat omah
welas asih sing tanpa watesan immolates dhewe
padha karo ibu. Lan shimmer
bayangan planet rapat kita.

Konco segara sing bening, stepa tuwuh,
lan tebing coklat, lan isih ana iline
ing ngisor jurang dadakan

sing mandhegake ati lan peteng,
minangka titisan wektu sing wis rampung
sing menyang Gusti Allah muncul ing dalan.

Putraku

Saka pantai lawasku, saka kapercayan sing dak rasakake,
menyang cahya pertama sing dijupuk jiwa murni,
Aku lunga karo kowe, anakku, ing dalan sing alon
katresnan iki sing tuwuh ing awakku kaya gila sing alus.

Aku lunga karo kowe, anakku, edan ngantuk
saka daging, tembung saka ambane sepi,
musik sing ngalahake wong, aku ora ngerti ing endi, ing angin,
Aku ora ngerti saka ngendi, anakku, saka pesisirku sing peteng.

Aku lunga, sampeyan njupuk kula, mripatku dadi ora sopan,
sampeyan meksa aku rada (meh aku krasa adhem);
Sampeyan ngajak aku menyang bayang-bayang sing mudhun ing sikilku,

Sampeyan nyeret kula ... Lan amarga ora nggatekke aku percaya,
Aku wis nilar katresnanmu tanpa ninggali apa-apa,
banget sepi, aku ora ngerti ngendi, anakku.

Tangan wuta

Nglirwakake uripku
disabetake dening cahya lintang,
kaya wong wuta sing ndawakake,
nalika mlaku, tangan ing iyub-iyub,
kabeh aku, Kristus,
kabeh atiku, tanpa nyuda, kabeh,
virginal lan ing, liyane
ing urip mbesuk, kaya wit
dheweke ngaso ing getah, sing menehi nutrisi,
lan ndadekake mekar lan ijo.
Kabeh atiku, ember wong,
tanpa guna tanpa tresnamu, tanpa Sampeyan kosong,
ing wayah wengi dheweke nggoleki sampeyan,
Aku rumangsa nggoleki sampeyan, kaya wong wuta,
sing ngluwihi nalika mlaku kanthi tangan kebak
jembar lan bungah.

Prakara transparan

Maneh kaya ing impen, atiku bakal kabut
wis urip ... Oh prakara transparan!
Maneh nalika semana aku ngrasakake Gusti Allah ing weteng.
Nanging ing dadaku saiki wis ngelak sing dadi sumber.

Esuk-esuk lampu gunung murup
kecemplung gullies biru saka relente ...
Maneh pojok Spanyol iki kaya impen,
mambu salju iki sing dakeling-eling!

Ya prakara murni lan transparan, ing endi tahanan,
kaya kembang ing frost, kita tetep
ing sawijining dina, ana ing wewayangan alas sing kenthel

Asal-Usul batang sing kita jupuk nalika urip!
Oh spring manis sing mbukak liwat balungku
maneh kaya ngimpi ...! Lan maneh kita tangi maneh.

Sonnet

Dhuh, gondhong lawas gogrog,
katresnan kuwat lair sethithik mbaka sithik,
ngilangi. Ati, wong bodho miskin,
nangis dhewe kanthi swara sedhot,

saka bagasi lawas sing nggawe kothak sing ora apik
fana Gusti, aku ndemek ing oak ing balung
dibatalake ing antarane tanganku, lan aku njaluk tulung marang kowe
ing umur tuwa suci sing retak

kasektene mulya. Saben cabang, ing simpul tali,
Minangka sadulur saka SAP lan kabeh bebarengan
padha menehi iyub-iyub seneng, gisik apik.

Gusti, kapak kasebut nyebut log bisu,
jotosan dening jotosan, lan kapenuhan pitakonan
manah manungsa ing pundi sampeyan muni.

Ing katenangan ati kanthi swiwi ...

Ing katenangan ati swiwine iki
cakrawala Castile dumateng,
lan mabur awan tanpa dharat
polos biru alus.

Mung cahya lan tampilan sing isih ana
bebrayan bareng gumun
saka lemah kuning sing panas
lan greenery saka ek sing tentrem.

Ngomong nganggo basa rejekine
saka bocah cilik, sedulurku,
lan rungokake kasepen sing jeneng sampeyan!

Pandonga kanggo dirungokake saka banyu murni,
bisik wangi musim panas
lan swiwi popar ing papan teduh.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.