Christina Rossetti. Pengetan seda. geguritan

Christina Georgina Rossetti Dheweke tilar donya ing dina kaya saiki taun 1894 ing London. Iku salah siji saka pujangga Inggris gedhe, senajan fame luwih dijupuk dening sadulure, uga pujangga lan pelukis Dante Gabriel Rossetti. Nanging Christina uga ngadeg metu ing patut dhewe ing puisi Victoria lan gerakan Pra-Raphaelite. Iki minangka pilihan geguritan ing memori utawa kanggo nemokake iku.

Christina Rossetti - Geguritan

Kaendahan iku muspra

Dene mawar abrit
dene kembang bakung iku putih banget,
Apa wong wadon arep ngluhurake fitur
mung kanggo nggawa kesenengan?
Dheweke ora manis kaya mawar
lily luwih dhuwur lan pucet,
lan yen dheweke kaya abang utawa putih
iku mung siji saka sawetara.

Yen dheweke reddens ing mangsa panas katresnan
utawa ing mangsa adhem dadi garing,
yen mamerake kaendahane
utawa ndhelik ing mburi isin palsu,
dheweke nganggo sutra putih utawa abang,
lan katon bengkong utawa kaya kayu lurus,
wektu tansah menang lomba
sing ndhelikake kita ing ngisor kain kafan.

Banjur padha njerit

Iku misale jek kaya bab gampang kadhangkala
ngrasakake nyanyi ing sawijining dina,
nanging dina sabanjuré
kita ora bisa ngomong.
Sing tulus meneng
nalika kasepen mapan;
liyane dina kita bakal loro sing sing lan ngomong
meneng, ngitung wektu
kanggo nyerang ing wayahe:
siap kanggo swara,
wekasane wis cedhak.
Apa kita ora bisa nyanyi utawa ngekspresiake awake dhewe?
Kanthi meneng, ayo padha ndedonga,
lan meditasi lagu katresnan kita
nalika kita ngenteni.

Lagu

Nalika aku mati tresnaku
Ojo nyanyi lagu sedih kanggo aku
Aja nandur mawar ing nisanku
utawa cemara surem:
Dadi suket ijo ing kula
karo tetes lan ebun, teles aku.
Lan yen sampeyan layu, elinga;
Lan yen sampeyan layu, lali.

Aku ora kudu ndeleng bayangan maneh,
Aku ora bakal ngrasakake udan maneh,
Aku ora bakal krungu maneh nightingale
nyanyi lara.
Lan ngimpi ing wayah surup iku
sing ora nyetel utawa nyuda,
Seneng mungkin aku kelingan karo kowe
Lan mbok menawa aku bakal lali karo kowe.

Mung kepastian

Vanity saka Vanities, ngandika pandhita,
Kabeh barang iku muspra.
Mripat lan kuping ora bisa diisi
Kanthi gambar lan swara.
Kaya ebun pisanan, utawa ambegan
Pucat lan dadakan saka angin
Utawa suket sing dijupuk saka gunung,
Semono uga manungsa,
Ngambang antarane pangarep-arep lan wedi:
Sepira cilik kabungahanmu,
Kok cilik, kok surem!
Nganti kabeh rampung
Ing bledug alon saka lali.
Dina iki padha karo wingi
Sesuk siji saka wong-wong mau kudu;
Lan ora ana barang anyar ing sangisore srengenge;
Nganti jaman kuna lumaku
Hawthorn lawas bakal tuwuh ing batang sing kesel,
Lan esuk bakal adhem, lan surup bakal dadi abu-abu.

Dening segara

Kenging punapa segara tansah sungkawa?
Saka swarga ndadekake dheweke nangis
nglanggar watesing pasisir;
kabeh kali ing bumi ora bisa ngebaki;
segara isih ngombé, insatiable.

Mere mukjijat saka sih-rahmat
padha ndhelik ing amben sing ora dikarepke:
anemone, uyah, dispassionate
kembang kelopak; cukup urip
kanggo jotosan lan multiply lan makmur.

Siput sing éndah kanthi kurva, titik utawa spiral,
makhluk urip sing ditempelake kaya mata Argos,
kabeh podo ayu, nanging kabeh podo karo,
padha lair tanpa kasusahan, padha mati tanpa lara,
banjur padha liwat.

Elingi

Elingi aku nalika aku lunga
adoh, menyang tanah sing sepi;
nalika tanganku ora bisa nyekel maneh,
ora malah aku, ragu-ragu kanggo ninggalake, isih pengin tetep.
Elingi aku nalika saben dina ora ana maneh,
ing ngendi sampeyan ngungkapake masa depan sing direncanakake:
mung ngelingake aku, sampeyan ngerti banget,
nalika wis kasep kanggo panglipur, pandonga.
Lan sanajan sampeyan kudu lali aku sedhela
kanggo ngelingi mengko, aja nyesel:
kanggo pepeteng lan korupsi ninggalake
sisa-sisa pikiran sing dakkarepake:
luwih becik kowe lali aku lan mesem
yen sampeyan kudu ngelingi aku ing susah.

Sumber: The Gothic Mirror


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.