Dina Puisi Internasional. 6 geguritan kanggo ngrayakake.

Photography: Pantai Agrelo. Bueu Ría de Pontevedra. (c) Mariola Díaz-Cano.

Dina iki, 21 Maret, ing Dina Puisi Internasional. Wayahe luwih apik kanggo ngrayakake karo primavera mentas diluncurake, sanajan isih adhem. Kita sing luwih prosaik lan prosaik uga duwe ati cilik puisi sing ditayangke saka wektu ke wektu utawa kudu bisa ngalahake. Dadi, aku rada goyang lan milih iki 6 geguritan ing antarane akeh banget sing ana lan nyopot saka aku.

putra klasik lan saka macem-macem jaman. Saka tanah air kita sing ora bisa rusak Quevedo, Garcilaso, Gutierre de Cetina y Rosalia de Castro. Lan saka Inggris Rudyard Kipling lan Robert Burns. Mesthi sampeyan ngerti, nanging bisa diwaca tanpa istirahat. Dadi ya, muga-muga kita ora tau kekurangan geguritan.

Bisa nutup mripatku

Tutup mripatku sing pungkasan
bayangan, yen dina putih bakal nggawa aku;
lan bisa ngeculake nyawa kawula iki
jam, kanthi semangat sing apik banget:
nanging dudu bagean liya ing gisik
bakal ninggalake memori, ing endi kobong;
nglangi ngerti kobarku banyu adhem,
Lan ora ngajeni hukum sing abot.
Nyawa, sing dadi allah kunjara,
vena, apa banyolan sing diwenehake,
marrows, sing wis ngobong kamulyan;
dheweke bakal ninggalake awak sampeyan, dudu perawatan sampeyan;
Bakal dadi awu, nanging bakal ana artine;
bledug bakal dadi, liyane bledug ing katresnan.
  • Garcilaso de la Vega

Sonnet V

Sikap sampeyan ditulis ing jiwaku,
lan sepira aku pengin nulis babagan sampeyan;
sampeyan nulis dhewe, dakwaca
dadi dhewe, malah sampeyan uga tetep tetep ing prekara iki.

Ing bab iki aku lan bakal mesthi ana;
sanajan ora cocog karo aku sepira anggonku ndeleng sampeyan,
apik banget sing aku ora ngerteni,
wis njupuk kapercayan kanggo budget.

Aku dudu lair kajaba kanggo tresna sampeyan;
nyawa kawula sampun ngukur sampeyan;
saking pakulinan jiwa dhewe aku tresna sampeyan.

Nalika aku duwe aku ngakoni, aku utang sampeyan;
Aku lair kanggo sampeyan, kanggo sampeyan aku duwe urip,
kanggo sampeyan, aku kudu mati, lan kanggo kowe, aku bakal mati.

  • Gutierre de Cetina

Mripat sing bening lan tenang (Madrigal)

Mripat sing bening lan tenang
yen sampeyan dipuji kanthi tampilan sing manis,
Napa, yen sampeyan ndeleng kula, apa sampeyan nesu?
Yen luwih alim,
sampeyan katon luwih ayu kanggo wong sing ndeleng sampeyan,
aja nyawang aku kanthi nesu,
amarga sampeyan katon ora ayu.
Oh, nyiksa banget!
Mripat sing bening lan tenang
amarga sampeyan ndeleng sampeyan, paling ora priksa aku.

  • Rosalia de Castro

Dheweke ujar manawa tanduran ora bisa ngomong, utawa banyu mancur, utawa manuk

Dheweke ujar manawa tanduran ora bisa ngomong, utawa banyu mancur, utawa manuk,
Dheweke ora gelombang karo desas-desus, utawa kanthi padhang lintang,
Dheweke ujar, nanging ora bener, amarga mesthi nalika aku liwati,
Aku padha nggrundel lan matur:
—Mana wanita edan ngalamun
Kanthi spring urip lan lapangan sing langgeng,
Lan ora suwe, enggal wae, rambutmu dadi abu-abu,
Lan dheweke weruh, gemeter, adhem, Frost nutupi Meadow.

"Ing sirahku ana abu-abu, ana ing pekarangan ana es.
Nanging aku terus ngalamun, turu sing ora sehat,
Kanthi spring urip sing langgeng sing bisa dipateni
Lan kesegaran abadi ing lapangan lan jiwa,
Sanajan ana sing garing lan sanajan ana sing diobong.

Bintang lan banyu mancur lan kembang, aja nggrundel babagan impenku,
Tanpa wong-wong mau, kepiye carane ngujo sampeyan utawa kepiye urip tanpa dheweke?

  • Rudyard Kipling

Ya…

Yen sampeyan bisa njaga sirah nalika ana ing sekitar sampeyan
kelangan sampeyan lan dheweke nyalahake sampeyan;
Yen sampeyan bisa dipercaya nalika kabeh wong mangu-mangu,
nanging sampeyan uga ngakoni keraguane;
Yen sampeyan bisa ngenteni tanpa bosen ngenteni,
utawa, yen diapusi, aja mbayar ngapusi,
utawa, disengiti, ora menehi gething,
nanging ora katon apik banget, utawa ora bisa ngomong kanthi wicaksana;

Yen sampeyan bisa ngimpi-lan ora nggawe impen dadi guru sampeyan;
Yen sampeyan bisa mikir-lan ora nggawe pikiran dadi target sampeyan;
Yen sampeyan bisa nemoni kemenangan lan bencana
Lan anggep loro impostor kasebut padha
Yen sampeyan isih bisa ngrungokake kasunyatan sing wis diandharake
disimpangi dening wong duraka kanggo nggawe jebakan wong bodho,
Utawa ndeleng rusak apa sing wis sampeyan lakoni ing urip
lan mbengkongake lan dibangun maneh kanthi piranti sing wis rusak;

Yen sampeyan bisa entuk akeh hasil
lan resiko yen ana kasempatan,
lan ilang, lan miwiti maneh saka wiwitan
lan aja pisan-pisan ujar babagan kapitunan sampeyan;
Yen sampeyan bisa nyuda jantung lan saraf lan tendon
kanggo muter giliran sampeyan sawise ngentekake
lan supaya sampeyan tetep ora ana apa-apa ing njero ati
kajaba Wasiat sing ujar: "Nolak!"

Yen sampeyan bisa ngobrol karo akeh wong lan njaga kabecikan
utawa mlaku bareng raja lan ora kelangan akal;
Yen mungsuh utawa kanca sing dak tresnani ora bisa nglarani sampeyan;
Yen kabeh gumantung karo sampeyan, nanging ora kakehan;
Yen sampeyan bisa ngisi menit sing ora iso lali
kanthi lelungan suwidak detik detik sing larang regane.
Duweke bumi lan kabeh isine,
lan - apa maneh - sampeyan bakal dadi Pria, anakku!

  • Robert Burns

Kanggo jaman mbiyen (Auld Lang Syne)

Apa kanca lawas lali
lan ora bakal kelingan dheweke?
Apa kanca lawas lali
lan jaman biyen?

Wis jaman biyen kancaku
kanggo jaman mbiyen:
kita bakal duwe gelas kekancan
kanggo jaman biyen.

Kalorone wis mudhun ing lereng
lan metik aster sing ayu,
nanging kita wis salah nalika lara
wiwit jaman biyen.

Wis jaman biyen kancaku
kanggo jaman mbiyen:
kita bakal duwe gelas kekancan
kanggo jaman biyen.

Kita sakloron wis ngeterake stream
wiwit awan nganti nedha bengi,
nanging segara amba saya rame ing antarane kita
wiwit jaman biyen.

Wis jaman biyen kancaku
kanggo jaman mbiyen:
kita bakal duwe gelas kekancan
kanggo jaman biyen.

Lan iki tangan, kancaku sing setya,
lan wenehi tangan sampeyan siji,
lan ayo ngombe bir sing enak
kanggo jaman biyen!

Wis jaman biyen kancaku
kanggo jaman mbiyen:
kita bakal duwe gelas kekancan
kanggo jaman biyen.

Lan sejatine sampeyan bakal mbayar wedang sampeyan.
Lan aku yakin bakal mbayar duweke ...
Lan isih ... kita bakal ngombe ombone kekancan
kanggo jaman biyen!


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.