Dina Puisi Internasional. 8 sonnet kanggo ngrayakake

Photography: Taman Pangeran. Aranjuez. (c) Mariola Díaz-Cano

Setahun maneh dina iki Dina Puisi Internasional lan ora ana sing luwih becik ditindakake tinimbang maca. Sing paling disenengi, saka panganggit lan jaman, ing basa apa wae. Aku wis milih iki 8 sonnet. Apa saka Espronceda, Góngora, Unamuno, Hurtado de Mendoza, Sor Juana Inés de la Cruz, Carolina Coronado, Rosario Acuña lan Federico García Lorca. Amarga saben dina, kita kudu nulungi ayat sing apik.

Jose de Espronceda

Seger, subur, murni lan wangi

Seger, subur, murni lan wangi,
gala lan ornamen pensil kembang,
gagah diselehake ing buket sing jejeg,
wangi nyebar mawar anyar.

Nanging yen sunar srengenge murka murka
geter meriam ing geni murup,
wangi manis lan warna sing ilang,
godhonge nggawa aura kesusu.

Dadi nasibku mencorong sedhela
ing swiwi katresnan, lan mega sing endah
Aku pura-pura kamulyan lan bungah.

Nanging oh! sing apik malih dadi pait,
lan tanpa godhong ing udhara mundhak
kembang manis pengarepanku.

Luis de Gongora

Kanggo meri

Oh kabut negara sing paling tenang,
Nesu banget, ula sing lair ala!
Oh ular ndhelik wisa
Saka Meadow ijo nganti bosok wangi!

Oh ing antarane nectar Racun katresnan fana,
Sing ing gelas kristal sampeyan njupuk urip!
Oh pedhang kula karo rambute dicekel,
Saka rem rem tenan!

Dhuh semangat, pinaringan algojo sing langgeng!
Bali menyang papan sing sedhih,
Utawa menyang kerajaan (yen sampeyan pas ing kono) wedi;

Nanging sampeyan ora bakal pas ing kono, amarga wis akeh
Yen sampeyan mangan dhewe lan ora rampung,
Sampeyan kudu luwih gedhe tinimbang neraka dhewe.

Diego Hurtado de Mendoza

Aku nduwurke mripat, saka nangis kesel

Aku wungu, saka nangis kesel,
Kanggo bali menyang liyane sing biyen;
Lan amarga aku ora weruh dheweke ing papan biyen,
Aku nggawa wong-wong mau karo nangis sing lemes.

Yen aku duwe karep ing jaga,
Nalika aku luwih seneng,
Aku wis ilang dheweke amarga aku,
Alesan yaiku yen aku nangis saiki tikel.

Aku nyetel kabeh lilin ing bonanza,
Tanpa kapercayan manungsa pangerten;
Ana badai obah,

Kaya dene lemah lan segara lan geni lan angin
Aja nganti lali,
Lan dheweke ngukum mung sangsara.

Miguel de Unamuno

Wengi purnama

Wengi putih ing banyu bening kristal kasebut
dheweke turu tetep ana ing kasur lagun
ing wulan purnama
apa sing dipimpin tentara bintang

lilin, lan oak sing bunder dicermin
ing pangilon tanpa nggulung;
wengi putih ing endi banyune dadi buaian
doktrin sing paling dhuwur lan paling jero.

Iki minangka luh saka langit sing ngrangkul
dheweke duwe Alam ing tangane;
Iki minangka luh saka langit sing wis ditindakake

lan ing bisu wengi ndedonga
dongane kekasih pasrah
mung tresna, sing dadi siji-sijine bandhane.

Sor Juana Ines de la Cruz

Petunjuk marang rasa kepranan marang tumindak ala

Ing nguber aku, World, apa sing sampeyan minat?
Kepiye nyinggung sampeyan, nalika aku mung nyoba
sijine kaendahan ing pangerten
lan dudu pangertenku babagan kaendahan?

Aku ora ngurmati bandha utawa bandha;
lan mula aku bakal luwih bahagia
sijine kekayaan ing pikiranku
dudu pikiranku babagan bandha.

Lan aku ora ngira kaendahan sing wis kadaluwarsa,
iku jarahan sipil ing jaman,
utawa kasugihan nyenengake kula fementida,

njupuk sing paling apik kanggo kayekten,
nganggo tanpa guna urip
tinimbang nganggo urip tanpa guna.

Caroline Coronado

Menyang irung ebun

Luh esuk esuk sing seger,
sing duwe kembang layu duwe utang,
lan suket sing semangat ing antarane godhong-godhongan godhong;
nyelehake sunar srengenge kanthi bayangan;

Sing ana ing corak kembang sing menggoda
diguncang dening zephyr paling sithik,
abang nyampur warna salju sampeyan
lan salju sing katon abang.

Ayo lan campuran karo tangisan sedhihku
lan ngombe sampeyan ing pipi sing kobong;
manawa dheweke bakal mlaku kanthi luwih manis

nangis kangen aku ...
nanging setitik embun
ilang ing tangisku ...!

Rosario de Acuna

Tiba

Srengenge mlethek ing sangisore mendhung;
kabut ngilangi kudung sing kandel
lan udan mudhun, lan iline
saka gelas lemes kebon kumpul.

Manuk maha, serangga maha,
dheweke rumangsa, pungkasan, meri cemburu;
walet lan cah-cah wadon padha maju:
alas dihiasi warna emas.

Wis tekan kene! Segara mundhak umpluk
lan parfum akut menyang bumi sing dikirim ...
Sapa sing ora nresnani dheweke? Antarane kabut jambon,

dilantik karo myrtles and laurels,
wis menehi ambrosia kanggo wit anggur,
pouring woh, menehi dhuwit!

Federico Garcia Lorca

Katresnan lara

Lampu iki, geni sing bisa ngobong iki.
Pemandangan abu-abu iki ngubengi aku.
Nyeri iki mung kanggo ide.
Iki swarga swarga, donya lan wektu iki.

Tangisan getih iki sing dekorasi
lir tanpa pulsa saiki, teh pelincir.
Bobot segara iki sing nggegirisi aku.
Kalajengking iki sing manggon ing dodo.

Dheweke minangka garma katresnan, amben para wong sing lara,
ngendi tanpa turu, aku ngimpi ngarsane sampeyan
ing antarane reruntuhan dhadhaku sing wis kecemplung.

Lan sanajan aku golek puncak kawicaksanan
atimu menehi aku lembah
kanthi hemlock lan semangat ilmu pengetahuan sing pahit.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Susana de Castro Iglesias ngandika

    Aku ora bisa nolak.
    Aku kangen salah sawijine Don Francisco.

    Francisco de Quevedo

    Tutup mripatku sing pungkasan
    bayangan, sing bakal dakbuwang dina putih;
    lan bisa ngeculake nyawa kawula iki
    jam, kanggo semangat nepsu sing kuwatir;

    nanging ora saka kene ing gisik
    bakal ninggalake memori ing endi kobong;
    nglangi ngerti kobarku banyu adhem,
    Lan ora ngajeni hukum sing abot:

    Jiwa sing dipasrahake marang Gusti Allah,
    vena sing banyolan kobongan wis diwenehi,
    kelereng sing wis ngobong kanthi mulya,

    dheweke bakal ninggalake awak sampeyan, dudu perawatan sampeyan;
    Dheweke bakal dadi awu, nanging bakal ana artine.
    Dheweke bakal dadi bledug, luwih akeh bledug tresna.