Geguritan dening Gil de Biedma

Geguritan dening Gil de Biedma.

Geguritan dening Gil de Biedma.

Puisi Gil de Biedma rutin digoleki ing jaring. Tutul pribadi, kolokial lan intim saka lirik - campuran sing kuat lan berkembang - bisa nggawe hubungan sing jero antarane pujangga lan pamirsa para penyayang puisi ing saindenging jagad iki. Kabeh iki, ya, sanajan kasunyatane manawa akeh sing ora ngerti babagan dheweke nalika isih urip.

Nanging, sapa Jaime Gil de Biedma? Napa pengaruh iki kanggo puisi Spanyol ing pertengahan abad rong puloh lan uga ing abad kaping rong puluh siji? Kita minangka asil kahanan, lan wong-wong sing ngubengi panguripan pujangga iki ngidini papan berkembang sing sampurna kanggo makarya lan bakal nandhani ora mung generasi, nanging kabeh negara. Kanggo kasebut lan liya-liyane dheweke eling saben Dina Puisi ing saben inci planet iki.

Tampilan liyane ing Jaime Gil de Biedma

Waca geguritan utawa waca pujangga ...

Maca geguritan utawa pirang-pirang puisi lan percaya yen sampeyan ngerti uripe pujangga, umume ngomong - lan paling ora - tumindak wani. Nanging, maca urip pujangga, wiwit dheweke eling nganti ambegan pungkasane ilang, menehi cara tartamtu kanggo menehi pendapat babagan apa sing diandharake saka ayat-ayat kasebut.

«Apa sing kedadeyan ing geguritan durung nate kelakon»

Biedma dhewe negesake "apa sing kedadeyan ing geguritan durung nate kedadeyan siji." Lan iki ora ateges, secara harfiah, ora ana jejak pengalaman ing saben huruf, ing saben ayat, ing saben bait ... ora; nyatane, ana, lan akeh. Nanging, sesanti umum wit-witan ora bisa dingerteni dening godhong anyar, nanging oyod sing luwih jero, dening wong bijak sing mbukak liwat batang lawas sing nolak rayap urip lan akeh hama sing ana ing sacedhake rame-rame cilik sing diwenehake ing saben wong.

Apa sing dikandhakake babagan Gil de Biedma

Wis dingerteni manawa Jaime Gil de Biedma lair ing Barcelona ing taun 1929. Dheweke tekan tanggal 13 November, kaya sing ditemtokake dening dokumen kelairan. Kabeh portal mangsuli manawa dheweke asale saka kulawarga sing sugih lan garis keturunan lan dheweke duwe pengaruh sing pasti ing uripe. Sinau pertama lan sekolah menengah pertama ing pusat pendhidhikan Navas de la Asunción, sepisanan, banjur ing pusat Studi Umum Luis Vives.

Bocah lanang umur 7 taun sing seneng maca ing Quixote

Martha Gil, mbakyune, komentar kanthi bungah nalika diwawancara manawa Biedma, sing nembe umur 7 taun, "ngguyu cekak maca Quixote". Wis iki bisa prédhiksi sethithik manawa bakal ana karep aksara. Ayo ora ujar manawa bakal ngerti manawa dheweke bakal dadi pujangga, nanging ana semangat kanggo sastra, lan wis akeh.

Krisis amarga ana kontradiksi, universitas, kekancan

Uga nalika pangembangane wiwit duwe produk krisis eksistensial sing terus-terusan nolak kekuwatane crib, lan sawijining daya tarik sing meh ora bisa dikendhaleni kanggo masarakat sing dipinggirake.. Kahanan kasebut dadi saya parah nalika taun 1946, sawise mlebu ing Universitas Barcelona, ​​sabanjure diganti Universitas Salamanca (ing ngendi dheweke lulus ing bidang hukum) lan sawise maca Marxisme lan wiwit akur karo ide-ide komunis. Iki ana ing lingkungan universitas Salamancan ing ngendi Biedma ketemu tokoh kayata:

  • Josà © à ngel Valente.
  • Juan Marsà ©.
  • Gabriel Ferrater.
  • Jaime Salinas.
  • Carlos Barral.
  • Joan Ferratà ©.
  • Josà © AgustÃn Goytisolo.
  • Angel González.
  • Claudio RodrÃguez.

Karya pisanan

Iki minangka penulis liyane sing menehi urip "Generasi 50". Ing bagean sing penting, berkat obrolan terus-terusan karo pengacara lan intelektual kasebut, ide-ide sastra Biedma wujud lan warna. Kabeh mau, yaiku karo Carlos Barral karo sing nggawe hubungan khusus lan dheweke menehi karya pertamane Ayat kanggo Carlos Barral (1952). Mengko nerbitake Miturut ukara wektu (1953).

Puisi Inggris, bahan sing ilang

Saliyane bahan-bahan kasebut, ana faktor liyane sing nggawe rempah-rempah puisi Biedma sadurunge entuk bentuk pungkasan. Unsur iki bisa ditemtokake ing gayane - lan pecah sadurunge nerbitake karya kaping telu - lan ora liya nyabrang meh ora wajib saka Barcelona kanthi puisi Inggris. Said acara kedadeyan sawise lelungan menyang Oxford (1953) lan karo tangane Paco Mayans, sing ngenalake dheweke supaya maca TS Eliot. Pertemuan karo puisi Anglo-Sakson iki menehi karier sing isih ana lan penting kanggo pakaryan Biedma.

Lawang ing Perusahaan Tembakau Filipina, papan kerja lan urip kaping pindho

Sawise iki - wis lulus lan nganggo pena kosong ing rong karya sadurunge, nanging sing diklaim digunakake ing tumindak puisi sing luwih transendental -, Jaime gabung karo Perusahaan Tembakau Filipina (bisnis kulawarga) ing taun 1955. Ing wektu iki, kita nemokake sadurunge wong lanang umur 27 taun kanthi kapinteran sing gedhe tenan, sawijining pujangga kanthi rong buku, kanthi seksualitas sing ditolak dening masarakat, lan sing kalebu kelas Spanyol sing mewah, mesem lan ngrangkul. gagasan. Marxis.

Ing panorama kontradiksi lan penolakan kasebut (lan kanthi produk bakat lan urip sing ora bisa dipungkiri) muncul salah sawijining karya puisi Spanyol sing murni lan paling representatif. ing taun-taun pungkasan.

Tema Gil de Biedma

Ayat-ayat kasebut mbahas babagan wektu, urip saben dinane sing ora mandheg, lan kepriye - sejatine - politik saiki ora bisa digunakake kanggo warga. Dheweke duwe lan duwe swara lan irama sing apik, mula akeh sing nembangake.

Nostalgia kanggo para pemuda sing lunga tanpa bali wis kabukten. Ora maneh tresna, sing kudu nuduhake awake dhewe tanpa topeng, kanthi intine sing saben wong wedi, nanging kabeh wong duwe lan tresna kanthi rahasia.

Jaime Gil de Biedma.

Jaime Gil de Biedma.

Runtuh

Uripe terus mili ing antarane kerja kulawarga, perjuangan internal sing terus-terusan amarga kontradiksi lan kabutuhan urip seksual geguritane kanthi cara gratis.

Nanging, ing taun 1974, lan sawise karir sukses ing 8 karya sastra, Biedma ambruk. Perjuangan ing pikirane katon ing awake. Pengaruh kasebut saengga pangarang mandheg nulis. Penolakan kasebut ora mung nglawan masarakat sing diterangake minangka "borjuis", nanging nglawan gerakan kiwa dhewe lan kekuwatane kanggo memperjuangake hak sing dikepengini. Nalika lagi digedhekake, ing njero dheweke uga mutusake awake dhewe lan nolak awake dhewe amarga asale sugih lan ora nate urip kanthi sejatine nyoba.

AIDS lan cahya sing entek

Kayane ora cukup, Jaime kena AIDS. Komplikasi ing sekitar penyakit iki yaiku sing mungkasi uripe. Penampilan terakhir ing ngarep para pamiarsa kanggo maca karya kasebut kedadeyan ing Residencia de Estudiantes, ing Madrid, ing taun 1988.

Amarga komplikasi AIDS, pujangga kasebut tilar donya tanggal 8 Januari 1990. Ana ing Barcelona, ​​lan dheweke umure 60 taun.

Konstruksi

  • Ayat kanggo Carlos Barral (edhisi panganggit, Orense, 1952)
  • Miturut ukara wektu (1953).
  • Kanca lelungan (Barcelona: JoaquÃn Horta, 1959).
  • Ndhukung Venus (1965).
  • Moralitas (1966).
  • Geguritan anumerta (1968).
  • Koleksi khusus (Seix Barral, 1969).
  • Buku harian seniman lara parah (1974), memori.
  • Wong kriya (Seix Barral, 1975; edhisi 2: 1982).
  • Verbatim: Karangan 1955-1979 (Kritik, Barcelona, ​​1980).
  • Antologi puisi (Aliansi, 1981).
  • Jaime Gil de Biedma. Pacelathon (Aleph, 2002).
  • Plot lakon. Korespondensi (Lumen, 2010).
  • Jurnal 1956-1985 (Lumen, 2015).
  • Jaime Gil de Biedma. Pacelathon (Australia, 2015).

Geguritan dening Gil de Biedma

Wengi Oktober sedhih

Temtunipun

kayane wis dikonfirmasi yen musim salju iki

sing teka, bakal angel.

Dheweke maju

udan, lan pamrentah,

rapat ing dewan menteri,

durung dingerteni yen dheweke sinau saiki

mupangate pengangguran

utawa hak kanggo dipecat,

utawa yen mung, diisolasi ing samodra,

dheweke mung ngenteni badai kliwat

lan dina teka, dina nalika, pungkasane,

samubarang mandheg dadi ala.

Ing wengi Oktober

nalika aku maca koran ing antarane baris,

Aku mandheg ngrungokake deg-degan

kasepen ing kamarku, obrolan

saka tangga teparo,

kabeh desas desus kasebut

dumadakan urip maneh

lan arti dhewe, misterius.

Lan aku wis mikir babagan ewonan manungsa,

pria lan wanita sing lagi wayahe,

karo hawa anyep pisanan,

dheweke wis kepengin weruh kuwatir maneh,

amarga kesel sing diantisipasi,

kanggo kuatir kanggo musim salju iki,

nalika ing njaba udan.

Ing saindenging pesisir Catalonia udan

kanthi kekejeman nyata, kanthi asap lan mega sing asor,

tembok sing ireng,

pabrik bocor, bocor

ing lokakarya sing kurang cahya.

Lan banyune nyeret wiji menyang segara

incipient, dicampur ing lendhut,

wit, sepatu pincang, prabot

nilar lan kabeh campuran

kanthi aksara pisanan diprotes.

Lokal

Wengi, sing mesthi ora jelas,

nesu sampeyan —warna

saka gin ala, padha

mripatmu sawetara bichas.

Aku ngerti sampeyan bakal break

ing moyoki lan nangis

histeris. Ing amben,

mengko aku bakal tenang

karo ambung sing nggawe aku sedhih

pasrahna marang kowe. Lan nalika turu

apa kowe bakal meksa nglawan aku?

Kaya sundel lara

Aku ora bakal enom maneh

Fragmen puisi dening Gil de Biedma.

Fragmen puisi dening Gil de Biedma.

Urip iku serius

siji wiwit ngerti mengko

—Kaya kabeh wong enom, aku teka

kanggo njupuk urip ndhisiki aku.

Ninggalake tandha sing dakkarepake

lan ninggalake kanggo keplok

—Untuk tuwa, mati, padha wae

ukuran teater.

Nanging wektu wis kliwat

lan kasunyatan sing ora nyenengake katon:

tuwa, mati,

iku mung argumen saka karya.

Ngilo Tom

Mripat sing kesepian, bocah lanang sing kaget

aku kaget ndeleng aku

ing alas pinus cilik kasebut, ing jejere Fakultas Huruf,

luwih saka sewelas taun kepungkur,

nalika arep pisah,

isih groggy karo saliva lan wedhi,

sawise aku sakloron padha klambi setengah klambi,

seneng kaya kewan.

Aku kelingan sampeyan, lucu

kanthi intensitas simbol sing konsentrasi,

ana gandhengane karo crita kasebut,

pengalaman pertama tresnaku sing bales.

Kadhangkala aku kepengin weruh apa sing kedadeyan sampeyan.

Lan yen saiki ing bengi sampeyan jejere awak

pemandangan lawas bali

lan sampeyan isih ndelok ambungan kita.

Dadi bali saka aku,

kaya njerit,

gambar mripatmu. Ekspresi

karepku dhewe.

Resolusi

Resolusi supaya seneng

ndhuwur kabeh, marang kabeh

lan nglawan aku, maneh

—Amba kabeh, seneng-

Aku njupuk resolusi kasebut maneh.

Nanging luwih saka tujuan amandemen

lara ati saya suwe.

Wengi ing wulan Juni

Apa aku kelingan

bengi tartamtu ing wulan Juni taun iku,

meh ora cetho, saka masa remaja

(kira-kira sangangatus atus atus aku

patang puluh sanga)

amarga ing wulan kasebut

Aku rumangsa gelisah, kasusahan sithik

padha karo panas sing diwiwiti,

ora liya

yen swarane khusus hawa

lan watak sing ora jelas mengaruhi.

Dheweke bengi ora bisa diobati

lan mriyang.

Jam SMA wae

lan buku sing ora tepat wektu

ing sandhinge loteng sing amba (dalane

seger banyu sing ilang

ing ngisor iki, ing antarane godhong-godhongan sing padhang)

tanpa nyawa dilebokake ing cangkeme.

Kaping pirang-pirang kelingan aku

saka sampeyan, adoh banget

bengi wulan Juni, kaping pira

nangis, nangis

amarga luwih saka wong lanang, sing dakkarepake

kanggo mati

utawa ngimpi adol aku dhewe menyang setan,

kowe ora nate ngrungokake aku.

Nanging uga

urip ngemu kita amarga sabenere

Ora kaya sing diarepake.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)