Puisi Generasi 27

Frasa dening Federico García Lorca.

Frasa dening Federico García Lorca.

Nalika pangguna Internet nggoleki "Generación del 27 poemas", asil kasebut nuduhake karya para penulis kayata Pedro Salinas, Rafael Alberti utawa Federico García Lorca. Ana uga tulisan Dámaso Alonso, Jorge Guillén, Gerardo Diego, Emilio Prados, Vicente Aleixandre, Manuel Altoaguirre, Adriano del Valle, Juan José Domenchina lan Pedro García Cabrera.

Dhaptar kasebut kalebu kreasi para pujangga liyane sing ana gandhengane karo generasi kasebut. Dheweke yaiku Miguel Hernández, León Felipe, José Moreno Villa, Fernando Villalón, Max Aub lan Joaquín Romero Murube. Kanthi cara sing padha, wong Chili sing misuwur, Pablo Neruda raket banget karo seniman surealis grup kasebut, utamane Salvador Dalí.

Generasi '27

Iki minangka jeneng sing diwenehake kanggo klompok literatur avant-garde, pelukis lan intelektual sing muncul ing taun 1927. Peran pangadege —Pedro Salinas, Rafael Alberti, Melchor Sánchez Almagro lan Gerardo Diego— yaiku kanggo menehi pajeg kanggo Luis de Gongora (1561/1627/XNUMX - XNUMX/XNUMX/XNUMX), nalika telung atus taun sedane rampung.

Pambuka gerakan kasebut nganggep Góngora "exponent paling gedhe saka literatur Baroque ing Zaman Emas."Spanyol. Nanging, kualifikasi generasi kasebut dibahas dening Salinas dhewe, sing negesake manawa anggota klompok kasebut ora sesuai karo konsep "generasi" Julius Peterson. Definisi historiografi iki diatur karo kritéria ing ngisor iki:

  • Ora adoh jarak antara taun lair para anggotane. Ing kasus Generasi 27, sawetara sing beda umure nganti 15 taun.
  • Latihan akademik lan / utawa intelektual sing padha. Sanajan akeh wong sing padha ing Madrid Student Residence, padha paseduluran budaya kanthi fitur estetis umum lan filsafat bareng.
  • Hubungan pribadi. Kanggo nyatane, anggota Generasi 27 luwih diklumpukake dadi pasangan utawa trios; dudu klompok sing kohesif banget.
  • Campur tangan kanthi tumindak kolektif lan eksistensi "kedadeyan generasi", nyebabake persatuan kekarepan. Ing titik iki, pajeg para pangadege kanggo Luis de Góngora lan acara "Sin Sombrero" minangka rong acara paling penting saka klompok.
  • Anane pimpinan (pandhuan) sing bisa dingerteni.
  • Ora ana hubungan utawa kelanjutan karo generasi sabanjure. Ing babagan iki, para akademisi nganggep manawa sawetara anggota - Miguel Hernández, kayata - anggota Generasi taun 36. Kajaba iku, Dámaso Alonso lan Gerardo Diego tetep ing negara kasebut sawise Perang Sipil Spanyol lan njaga hubungan tartamtu karo Garis Franco.
  • Basa generasi (gaya sing padha).

Karakteristik puisi Generasi 27

Melu

Para pujangga Generasi 27 mbedakake awake dhewe kanthi komitmen sosial politik. Mula, dheweke dudu panulis sing motivasi mung amarga seneng komposisi lirik, amarga lirik kasebut nduweni tujuwan komunikatif penyalahgunaan sosial. Dadi, puisi - kaya manifestasi seni liyane saka gerakan kasebut - dadi sarana ekspresi lan protes.

Kutipan dening Miguel Hernández.

Kutipan dening Miguel Hernández.

Tren iki amarga giliran Spanyol sajrone paruh kaping loro taun 1920an menyang masarakat sing luwih maju, kanthi luwih akeh hak. Patut, panulis Generasi 27 nggambarake tren negara sing luwih seneng nggabungake jagad. Tuladha puisi sing setya yaiku geguritan "Kanggo aku nulis" dening Vicente Aleixandre; pecahan:

"Aku nulis kanggo sing ora maca. Wanita sing

Mlaku ing dalan kaya arep mbukak lawang

nalika subuh.

Utawa wong tuwa sing turu ing bangku ing alun-alun kasebut

cah cilik, nalika srengenge surup kanthi katresnan,

ngubengi sampeyan lan glides sampeyan alon-alon menyang lampu ”.

Progresif

Para pujangga gerakan kasebut duwe konsepsi sastra lan seni kanthi progresif. Mangkono, dheweke duwe tujuan kanggo ngembangake bentuk sastra anyar supaya bisa menehi serat menyang udara anyar. Nanging, transformasi iki ora kepengin ngilangi tradhisi, amarga tujuane ora nyangkal puisi Spanyol ing abad sadurunge.

Avant-garde

Panulis Generasi '27 ngupaya entuk integrasi ing antarane bentuk lirik tradisional lan subgenres sing muncul nalika semana. Yaiku, dheweke minangka seniman reaksional tumrap tatanan sing wis ditemtokake, nggoleki cara liya kanggo ngerti lan ngerti jagad. Salah sawijining eksponen puisi progresif paling gedhe yaiku Pedro Salinas.

Ing ngisor iki minangka potongan puisi "Fe mía", anggitane Salinas:

"Aku ora percaya mawar

saka kertas,

kakehan aku nglakoni

kula nganggo tangan.

Aku ora ngandel karo liyane

mawar sejati,

putri srengenge lan bumbu,

panganten angin.

Sampeyan sing aku ora nate nggawe sampeyan

sampeyan sing ora nate nggawe sampeyan,

Aku dipercaya sampeyan, babak

asuransi acak ”.

Sawetara subgenre sing muncul ing Generasi 27

  • Surrealisme. Salah sawijining conto puisi surealis sing misuwur saka Generasi 27 yaiku kumpulan puisi Babagan malaekat (pilihan) (1929), dening Rafael Alberti. Mangkene pethikan puisi "Los angeles colegiales":

"Ora ana sing ngerti apa-apa:

uga kenapa driji kita digawe saka tinta Cina

lan awan nutup bar kanggo mbukak buku nalika esuke.

Kita mung ngerti yen lempeng, yen sampeyan pengin, bisa ditekuk utawa rusak

lan lintang-lintang sing kesasar yaiku bocah sing ora nggatekake aritmatika ”.

  • Dadaisme
  • Impresionisme
  • Ekspresionisme
  • Futurisme
  • Kubisme. Salah sawijining conto sing paling misuwur yaiku kaligrafi Mawar mati ngetung dening Federico García Lorca nalika duwe informasi.

Ngurmati warisan Zaman Emas Spanyol

Loro saka Luis de Góngora sing kasebut ing ndhuwur, para anggota gerakan kasebut kalebu klasik saka Quevedo, Lope de Vega lan Garcilaso de la Vega. Adhedhasar teks kuna kasebut, Generasi '27 pujangga nggawe gaya anyar kanthi nyampur tradisi kasebut karo ideologi avant-garde nalika semana.

Puisi populer

Meh kabeh pujangga Generasi 27 nuduhake penghormatan sing tulus banget kanggo bentuk lirik sing populer.. Antarane, Romancero lan Cancionero tradisional, uga kreasi Gil Vicente lan Juan de Encina. Sampel saka tren iki bisa ditemokake ing "El romance del Duero" dening Gerardo Diego; pecahan:

"Sampeyan, Duero tuwa, sampeyan mesem

antarane jenggot perak sampeyan,

mecah nganggo roman

panen sing diraih banget ”.

Kebebasan kreatif

Para pujangga Generasi saka 27 nggawe komposisi kanthi kebebasan mutlak ing tataran metrik lan ing aspek stilistika. Kajaba iku, ayat gratis asring banget dienggo para pangarang gerakan kasebut. Nanging iki ora ngalang-alangi supaya bisa nggayuh basa sing rapi (lan malah dihiasi). Umume nggunakake kiasan kanggo menehi pesen lan visine surealis kanthi luwih kuat.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)