Geguritan dening Rosalía de Castro

Foto Rosalía de Castro.

Panulis Rosalía de Castro.

Rosalía de Castro minangka wanita Spanyol sing gendera kanggo mbela oyot, lair tanggal 24 Februari 1837 ing Santiago de Compostela. Panulis ngalami nyerang urip kanthi tragis; sawise ngalami traumas kayata matine anake lan ibune inspirasi kanggo nggawe sawetara critane.

Nalika pujangga Spanyol iki, basa Galicia diremehake, ora ana komparasi karya sing bakal diwaca lan panulis ora wani nulis teks nggunakake dialek iki. Rosalia de Castro yaiku wong sing duwe tugas nggawe literatur Galicia muncul, lan cara kanggo nggayuh iki minangka proyek sing apik banget nganggo lirik. Pakaryan kasebut menehi inspirasi kanggo akeh wong panulis Galicia kontemporer.

Pemudha lan inspirasi

Rosalía urip tanpa bapakne, amarga dheweke minangka pandhita sing mutusake ora bakal kenal karo dheweke, mula dheweke nggunakake wolung taun pisanan ing entitas ing Galicia sing diarani Castro de Ortoño ing ngendi akeh petani urip. Budaya lan tradisi Galicia minangka faktor sing nyebabake karya Rosalía de Castro.

Nalika isih enom, dheweke sinau ilmu budaya ing Liceo de la Juventud, kayata musik lan nggambar; ing jaman semana dheweke dianggep minangka kegiyatan sing cocog kanggo bocah wadon sing padha umure. Aurelio Aguirre minangka pujangga sing ngerti dheweke saiki lan miturut sawetara sejarawan dheweke duwe hubungan sentimental.

Akeh critane Rosalía sing diilhami dening sing dikarepake Aurelio Aguirre; Nanging kasunyatan manawa dheweke melu romantis durung dikonfirmasi. Ing taun 1856, dheweke pindhah menyang Madrid, setaun sabanjure, dheweke nerbitake serangkaian puisi sing ditulis nganggo basa Spanyol sing dikompilasi ing sawijining karya kanthi irah-irahan Kembang kasebut.

Dheweke ngaturake buku puisi kanggo ibune Teresa de Castro Dhumateng ibu, sing diterbitake ing taun 1863. Dheweke nulis pitung puisi nalika nuduhake kasangsaran, rasa ora kuwat lan rasa sepi sing dirasakake amarga kelangan makhluk penting iki sajrone urip.

matrimonio

Bukune geguritan Kembang kasebut iku miturut kekarepane Manuel Murgía, panulis sing ditemoni Rosalía liwat kanca. Wong iki tanggung jawab de Castro nerusake kepinginan kanggo nulis, sanajan ing jaman semana para wanita ora duwe peran penting ing masarakat.

Castro rauh nikah karo Murgía. Rosalía enom isih ngandheg udakara wolung minggu nalika upacara mantenan ditindakake ing 10 Oktober 1858.

Sawetara wektu mengko putrine Alejandra lair, banjur: Aura, Gala lan Ovidio, Amar. Adriano sing tilar donya minangka bocah enom kanthi ora sengaja lan Valentina sing tilar donya sadurunge lair; kabeh anake teka saka entitas Galicia.

Umume wakil makarya

Panulis kanthi praktis diwiwiti saka wiwitan nggawe karya sing ditulis nganggo basa Galicia, amarga ora ana sejarah crita ing basa Galicia. De Castro miwiti apa sing diarani Rexurdiment karo bukune Lagu Galicia (1863).

Panulis Rosalía de Castro sambung karo melodi lan lagu Galicia. ROOT saka negarane dadi kunci kanggo nggawe bukune sing pertama Lagu Galicia, sing nduwe telung puluh enem puisi ing endi sampeyan bisa ndeleng tema katresnan, intim, tata krama, sosial lan politik ing wilayah iki.

Ing 1880, dheweke nulis karya liyane ing Galicia sing diarani Sampeyan jancok novas, minangka nomer loro sing ditulis ing dialek iki. Rosalía ngasilake puisi kasebut ing pungkasan taun XNUMXan lan wiwitan taun XNUMXan. Iki crita sing nyatakake pelecehan tumrap wanita, bayi lan desa sing ditinggal; wanita sastra kasebut nyatakake ing karya iki yen dheweke ora bakal nulis ing basa Galicia maneh.

Ing pinggir Sar Iki diterbitake ing taun 1886Minangka produksi pungkasan saka penulis lan minangka buku kanthi luwih saka satus puisi sing kanthi cara sing padha ana gandhengane karo sawijine tujuan. Ing karya iki, Rosalía nyritakake pengalamane dhewe, lan iki akeh rasa seneng karo pria, kasusahan, nostalgia, kuciwo lan katresnan marang Gusti Allah.

Tulisan kasebut nyebabake dheweke diwasa minangka wong lan panulis, ngidini dheweke dianggep minangka salah sawijining penulis romantisme Spanyol sing paling penting. Rosalía lara kanker uterus lan tilar donya ing tanggal 15 Juli 1885 ing Padrón, Spanyol, nilar warisan budaya ing saindenging negara kasebut.

Potret Rosalía de Castro.

Potret Rosalía de Castro.

Geguritan dening Rosalía de Castro

Ing ngisor iki sawetara potongan karya puisi sing paling misuwur ing Rosalía de Castro (ditulis ing basa Spanyol lan diterjemahake menyang dheweke):

Cantares Gallegos (terjemahan)

Pamit, kali; pamit, sumber;

pamit, aliran cilik;

pamit, ndeleng mripatku,

Aku ora ngerti yen bakal ndeleng siji liyane

Tanahku, tanahku,

tanah ngendi aku gedhe,

kebon cilik sing tak tresnani

wit anjir sing dak tandur.

Padros, kali, kebon,

wit pinus sing mindhah angin,

manuk chirping,

omah cilik sing isine ...

Aja lali aku, oh sayang,

yen aku mati kesepian ...

dadi akeh liga ing segara ...

Pamit omahku! Omahku!

Follas novas (terjemahan)

Kaya mega ing ruang tanpa wates

wong ngumbara flutter!

Sawetara putih,

wong liya ireng;

sawetara, dara alus katon kanggo aku,

padha murub wong liya

cahya cemlorot ...

Angin sing kosok baline dhuwur

wis bubar,

dheweke njupuk dheweke tanpa tertib utawa kawicaksanan,

Aku malah ora ngerti ing endi

Aku malah ora ngerti sebabe.

Dheweke nganggo, sing wis pirang-pirang taun

impen kita

lan pangarep-arep kita.

Ing pinggir Sar

Liwat godhong-godhongan ijo ijo

pangrungon kasebut nyebabake gosip aneh,

lan ing antawisipun segara deras

sayuran,

omah gedhong maha,

saka windows aku ndeleng

candhi sing dakkarepake banget.

Kuil sing dakkarepake ...

Aku ora ngerti carane ngomong yen aku tresna marang dheweke

sing ing sway kasar sing tanpa gencatan senjata

pikiranku ganggu,

Aku sangsi yen nesu nesu

urip manunggal karo katresnan ing dadaku.

Geguritan dening Rosalía de Castro.

Geguritan dening Rosalía de Castro - Lectorhablandoagritos.com.

Rexurdimiento saka huruf Galicia

Reburning ing Iki minangka tahapan budaya lan serat Galicia sing penting ing Spanyol, lan Rosalía de Castro minangka wanita pelopor gerakan iki.

Bagéan saka kekuwatan kerjane Rosalía yaiku makili luwih saka kabeh perkara sing nemtokake masarakat Galicia,

Pirang-pirang taun kepungkur tanpa ana karya ing Galicia sawise Rosalía, panulis liyane nulis crita nganggo basa iki. Lakon Lagu Galicia miwiti gerakan iki lan tetep ana ing ati pedunung Galicia, amarga dheweke uga melu nggawe sawetara puisi bebarengan.

Ideologi sing dileksanakake dening pamrentah Spanyol nalika semana ora nggatekake pentinge komunitas Galicia, saengga pirang-pirang taun anggotane didiskriminasi. Nanging, sawise tekane karya Rosalía de Castro, kabeh pemahaman Galicia diganti.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Aralia ngandika

    Good afternoon:

    Aku pengin menehi komentar babagan sing sampeyan komentar ing paragraf katelu nganti pungkasan:

    «Galicia minangka basa sing ora duwe panjelasan utawa aturan babagan cara nulis, mula ana kesalahan nalika nggunakake, nanging kanggo panulis faktor kasebut ora pati penting nalika njaga semangat saka dialek iki kanthi aksara. "

    Galicia minangka basa lan dudu dialek, lan Royal Galician Academy minangka salah sawijining badan resmi sing nyipta peraturan kanggo basa iki.

    Apike yen dikabari sadurunge nulis artikel.

bool (bener)