Pierre Reverdy. Pengetan sedane. Geguritan

Pierre reverdy yaiku pujangga Prancis sing lair ing Narbonne. Dheweke minangka salah sawijining inspirasi saka gerakan surealis lan Dheweke duwe hubungan karo seniman lan panulis penting kayata Picasso utawa Apollinaire. Dheweke tilar donya ing dina kaya saiki ing Solesmes ing taun 1960. Iki minangka pilihan geguritan kanggo maca, elinga utawa ngerti.

Pierre Reverdy - Pilihan puisi

Angin lan roh

Iki minangka chimera sing luar biasa. Endhas, luwih dhuwur tinimbang lantai kasebut, dununge ana ing antarane rong kabel lan sprawl lan ora ana obah.
Kepala sing ora dingerteni guneman lan aku ora ngerteni apa-apa, ora keprungu swarane - mudhun. Aku mesthi ana ing trotoar ing ngarepku lan aku katon; Aku ndeleng tembung sing bakal diluncurake maneh. Sirah ngomong lan aku ora krungu apa-apa, angin nyebar kabeh.
Dhuh, angin gedhe, moyoki utawa surem, aku ngarep-arep sampeyan tiwas. Lan aku bakal ilang topi sing uga dijupuk. Aku ora duwe apa-apa maneh; nanging gething kawula tetep, bilai luwih saka dhewe!

***

Atose ati

Aku ora bakal kepengin ndeleng rai sing sedhih maneh
Pipi sampeyan sing wis kecemplung lan rambutmu dadi angin
Aku lunga nyebrang
Ing sangisore alas sing lembab
Wengi lan awan
Ing srengenge lan ing udan
Ing sikilku godhong-godhongan sing mati padha crunched
Kadhangkala rembulan nyunar

Kita ketemu adhep-adhepan maneh
Ndeleng kita tanpa ngomong apa-apa
Lan aku ora duwe cukup ruangan maneh

Suwe-suwe aku diikat karo wit
Karo tresnamu sing elek banget sadurunge aku
Luwih kesusu tinimbang ngipi elek

Wong sing luwih gedhe tinimbang sampeyan pungkasane mbebasake aku
Kabeh mripat sing nangis ngganggu aku
Lan kelemahane iki sing sampeyan ora bisa nglawan
Aku enggal-enggal minggat marang piala
Menyang kekuwatan sing ngundakake kepalan kaya gaman

Babagan monster sing nyuwek aku saka rasa manis karo cakar
Adoh saka lengen sing alus lan alus
Aku ambegan ing pucuk paru-paru
Nyebrang negara kanggo nyebrang alas
Menyang kutha ajaib sing dadi atiku gumun

***

Adhep-adhepan

Dheweke maju lan kaku tumindake sing isinan ngisin-isini dheweke.
Katon ora ninggalake sikilmu. Kabeh sing katon ing mripate
saka endi pikiran ala, lakune sing ragu-ragu murup.
Bakal tiba.
Ing sisih mburi ruangan gambar sing akrab katon dhuwur. Tangan sampeyan sing diulurake
menyang sampeyan. Dheweke mung ndeleng iku; nanging dumadakan dheweke kesandhung
marang awake dhewe.

***

Dengki

Panglihatan motley ing sirahe, sampeyan mlayu saka mine. Ndhuweni lintang
lan kewan ing tanah kasebut, para petani lan wanita kanggo nggunakake.
Samodra wis nggegirisi dheweke, segara nggegirisi aku, lan dheweke sing nampa kabeh prangko.
Entuk rerumput uwuh sing ditemokake, kabeh wis diprentah lan dak rasakake
sirahku sing abot ngremukake batang sing ringkih.
Yen sampeyan percaya, takdir, yen aku bisa lunga, sampeyan bakal menehi swiwi.

***

Wengi

Dalane peteng banget lan stasiun durung tetep mandheg.
Aku pengin metu lan dheweke nyekel lawangku. Nanging ing kana
ana sing nonton lan lampune mati.
Nalika rezeki ora ana bayangan, bayangan
padha terus ing sadawane palisades. Rungokake, sampeyan ora bisa ngrungokake langkahe
jaran. Nanging, ksatria gigantic kesusu a
penari lan kabeh wis ilang muter, konco akeh kosong. Mung wengi
ngerti ngendi dheweke ketemu. Nalika esuk dheweke bakal klamben
warnane sing padhang. Saiki kabeh meneng. Langite kedhep lan rembulan
ndhelik ing antarane cerobong asep. Bisu lan ora weruh polisi apa-apa
padha tetep tertib.

***

Horizonte

Drijiku getihen
Kanthi
Aku nulis kanggo sampeyan
Pamrentahane para raja lawas wis entek
Impen kasebut minangka ham
Abot banget
Sing digantung saka plafon
Lan awu saka cerutu sampeyan
Ngemot kabeh cahya

Ing tikungan ing dalan
Wit-witan getihe
Srengenge pembunuh
Getih pinus
Lan sing liwat padang rumput sing udan

Sore manuk hantu pertama turu
Aku mendem
Anggota awakku sing lesu nggantung ing kana
Lan swarga ngemu aku
Langit sing dakkumbah mripat saben esuk

Sumber: Web de Kanggo setengah swara


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)