Profesi sing apik kasebut diarani pendongeng crita

© Carlos Otero.

© Carlos Otero.

Pirang-pirang taun kepungkur aku krungu manawa ing kutha-kutha gedhe ana seniman sing nyampurnakake seni crito. Lan ketepakan, ora suwe iki aku duwe kesempatan kanggo melu acara ing pirang-pirang wong diwasa wis kumpul ing ruangan kanggo nyekseni kapasitas sing ditingkatake sajrone sejarah dening para bijak suku lan nenek nostalgia. Iya profesi sing apik sing diarani juru dongeng (utawa juru crita, akuntan lan uga etnopoet) isih ana lan ngasilake kapercayan kita ing seni kuno sing ngerti kepiye crita.

Jagad sekitar crita

Ilustrasi saka buku The Storyteller, dening Evan Turk ©

Ilustrasi saka buku The Storyteller, dening Evan Turk ©

Sajrone masa kanak-kanak, panulis China Mo yan dheweke nulungi ibune ing pasar sing adol jaket lan barang-barang tekstil liyane. Sawetara dina, ana wong lanang sing teka ing pasar lan nuli crita sing narik kawigaten para nom-noman Yan sing, kala-kala, bakal nyelehake ngrungokake dheweke. Dheweke bocah sing ngobrol, lan kaya ngono dheweke bali ora suwe karo ibune kanggo crita nalika dheweke rajutan jaket kanggo ngatasi musim salju wétan sing angel. Ing sawetara dina, ibune bakal ngandhani yen ora nulungi dheweke ing kios, dheweke kudu ngrungokake juru dongeng supaya bisa nggawa crita anyar saben wengi.

Ana pirang-pirang kautaman (lan sawetara sing ora pati jelas) ing seni pidato iki universal amarga wis ditambahake ing kabeh sejarah ing kabeh budaya ing jagad iki. Crita sing ngomong babagan legenda etnis, semangat lan putri lawas utawa babagan jam lan singa sing nglambangake pati lan kepengin banget crita anyar.

Karakter pungkasan iki minangka bagean saka salah sawijining crita sing diceritakake sawetara dina kepungkur Paqui Luna, juru cariyos adhedhasar ing Madrid, sing pamireng wis diwasa, negesake manawa game bocah uga bisa diapresiasi dening wong tuwa, simbah utawa pamane nalika dheweke ngungsi kesederhanaan crita kanthi seluler sing aktif ing mode. luwih saka prelu.

Alasane ora liya yaiku kemampuan kanggo uwal saka seni iki sing kalebu. Amarga juru dongeng ora mung winates kanggo nyritakake, nanging kanggo mbukak jiwane kanggo masarakat liwat tumindak, energi lan kemampuan kanggo nenun jagad anyar sing didhukung dening pamirsa, sing dadi bagean saka jagad raya ing kono kita kabeh duwe papan lan kita bisa adaptasi karo awake dhewe.

Sabanjure, crita kasebut ora mung bisa nggayuh fungsi sing angel dipahami, nanging uga dadi alat pendhidhikan sing ditrapake kanggo bocah uga kanggo wong diwasa sing kudu ngelingake piwulang, moral lan piwulang tartamtu. Mupangat pidato sing adaptasi karo jaman anyar amarga wong sing duwe kemampuan ngirim aset utamane amarga crita-crita sederhana saka Gloria Fuertes menyang Ray Bradbury lan imajinasi, akeh imajinasi sing bisa nyamari kasunyatan saben dina yen kita mlayu.

Mesthi wae, sawetara aksesoris uga penting: pencahayaan, suhu lan aksesoris sing apik (sandhangan, bahan ..) Sing ngidini akuntan ngrayu publik liwat acara kasebut.

Artis sing dadi bagean saka Jaringan Pendongeng Internasional (RIC), klompok terkenal sing didegake ing taun 2009 dening Beatriz Montero lan pasangane, panulis Enrique Páez. Jaringan sing nyakup 1307 pendongeng crita nyebar ing 58 negara liyane, saka Sri Lanka menyang Spanyol, saka Selandia Baru menyang Kolombia ing bocah lanang uga ngrungokake kanthi cetha crita saka eyange, nalika taun-taun kepungkur ing kutha sing diarani Macondo.

Profesi sing apik kasebut diarani pendongeng crita Terus digawe ing sekolah, perpustakaan, lan ruang budaya sing patemon lawas kaya geni diganti karo pengalaman sing disaranake ing tengah kutha gedhe sing mandheg ngrungokake (lan nyoba uwal) meh meditasi.

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Cecilia Aguilar ngandika

    👏👏😇👏👏👏👏👏👏👏😇😇😇 Tepuk tangan lan berkah Mbak Luna, kepareng banget ngrungokake sampeyan nalika ulang taunku kaping 64, basa lisan sing kudu dibalekake. Aku bungah, matur nuwun banget.

  2.   Daniel Arenas ngandika

    Beautiful, sing bisa ujar manawa dheweke ora seneng lan seneng crita sing apik ...
    Enom lan tuwa padha melu ngrasakake emosi sawise ngrungokake utawa maca crita ...
    Saben dina, pustakawan Chili nindakake karya iki ing pirang-pirang papan terpencil ing negara kita ...
    Matur nuwun kanggo nuduhake crita iki karo kita, aku bungah ...
    Sambutan sadulur kanggo biomobil Chili.