"Prosas profanas" inovasi dening Rubén Darío

Monumèn Rubén Darío

Salah sawijining kautaman utama saka Ruben Dario Iki minangka pembaruan metrik lan lisan sing nyebabake puisi amarga inovasi ing bidang iki, sing dirasakake kabeh ing salah sawijining karya, sing ora liya yaiku "Prane Profane". Buku iki, pisanan disunting lan diterbitake ing Buenos Aires ing taun 1896, nggambarake kemenangan modernisme ing estetika Rubendarian uga wayahe plenitude.

Inovasi teka saka judhul kasebut dhewe amarga tembung prosa nuduhake hinnos tartamtu sing dinyanyikake ing sawetara Massa sawise maca Injil lan kanthi tembung profane sengaja nolak istilah pertama, mula ngakoni atraksi tartamtu lan ing winastan tinolak tumrap agama katolik tradisional.

Isi buku kasebut terus nuduhake kontras sing kuat amarga, ing tangan siji, dheweke duwe cara aristokrat kanggo uwal saka kasunyatan sosial sing ora disenengi, ing sisih liyane nuduhake jero keprihatinan sosial, kanthi gaya murni karya wiwitane. Saindhenging kaca sing nggawe "Prosas profanas" Darío takon babagan kabeh babagan lingkungane, kayata urip lan pati, agamane dhewe, puisi, seni ...

Saliyane ngarsane Spanyol ing tema tartamtu kayata "Elogio a la Seguidilla" utawa referensi kanggo Cid, kesenengan erotis minangka salah sawijining tema sing hebat kanggo para wanita ngenalake unsur-unsur alam sing beda-beda: kemurnian dara, kewan macan, bebaya segara ...

Tanpa mangu-mangu, kita ngadhepi salah sawijining titik balik puisi Hispanik, sing ganti sawise diterbitake karya iki.

Apa tegese Profana Prosas?

Prosa profan saka Ruben Dario sejatine minangka kumpulan puisi sing ditulis dening pujangga lan ana gandhengane karo jagad sing misterius lan fantastis. Ing, sampeyan bisa golek putri, raja, ksatria, peri, lan akeh karakter mitologis liyane.

Buku asli Prosas profanas diterbitake ing Buenos Aires ing taun 1896, nanging ora nganggo judhul sing saiki misuwur, nanging minangka "tembung limin." Kajaba iku, mung ana 33 geguritan sing disebar liwat pitung bagean (masing-masing kanthi sawetara geguritan menehi jerone luwih gedhe).

Nanging, panganggit durung puas kabeh, lan ing Paris, ing taun 1901, Rubén Darío nggawe edhisi kapindho bukune, nambahake 3 puisi maneh lan uga ganti jenenge. Sejarah sawetara puisi kasebut dingerteni, kayata "Blasón", sing sejatine nulis ing Madrid nalika satus Columbus dirayakake; utawa "Colloquium of the centaurs", ing kana dheweke ngrampungake ing meja ing La Nación ing ngendi sawijining wartawan, Roberto Payró, lagi nulis artikel.

Elinga yen kanggo Rubén Darío buku iki minangka salah sawijining buku paling apik sing ditulis, Apamaneh amarga nalika semana dheweke dadi puncak karir dadi penyair lan kabeh sing ana ing pikirane sukses banget. Mula, dianggep dianggep tinulis nalika kembang jaman penulis. Dheweke dhewe nemtokake minangka "Spring Lengkap."

Prosas profanas lan Azul, loro saka buku penulis paling misuwur, nyebabake inti modernisme pujangga, lan sampeyan bisa ndeleng kepiye evolusi sing hebat banget babagan kesempurnaan lan kedewasaan, mula minangka salah sawijining sing paling penting.

Saiki, apa tegese Profana Prosas? Dadi, miturut panganggit, saben geguritan, lan sawetara liyane uga ana lagu, swara tumrap tema sing ditindakake sajrone makarya. Apa katresnan, kreatifitas, wanita ... Istilah "Prosas" wis digunakake ing Abad Pertengahan lan dheweke mesthi nyebut geguritan ing basa Latin sing dadi penghormatan kanggo para Wong Suci. Amarga iku, dheweke nggunakake tembung sing nambah tembung "profan" kanggo ngrujuk masalah donya, yaiku urip saben dinane kanggo wong normal.

Kosakata sing digunakake Rubén Darío

Rubén Darío minangka salah sawijining pujangga modernis paling penting ing jamane. Lan cara dheweke nyebutake narik kawigaten kasunyatan manawa dheweke pancen budaya nganggo tembung. Kasunyatane, sanajan dheweke kadang uga ora paham, akeh sensasi amarga tembunge nggawe geguritan dadi pamaca utawa pamireng ing papan sing dikarepake, nuwuhake sensasi, perasaan, lsp. Kanggo nindakake iki, dheweke uga nylametake tembung sing wis ora digunakake, sing saiki uga ora digunakake maneh, sanajan wis dingerteni. Contone, kita ngomong babagan "algazara", kaya swara sing nyenengake; utawa "push", ngerti minangka push kanggo soko utawa wong.

Topik apa sing ditangani karo Prosas Profanas?

Rubén Darío minangka panulis klasik

Karya Rubén Darío sejatine minangka buku sing fokus ing pirang-pirang tema ing pena, kayata wanita, katresnan, erotis, seni, keprihatinan, mitologi ...

Nalika nyritakake babagan wanita, kabeh ayat lan pikirane Rubén Darío fokus kanggo nyembah wong kasebut, kanthi rumangsa luwih cedhak karo dheweke lan ngakoni tresnane sing lembut, alus lan manis. Nanging, ing bagean erotis, penyair ganti, dadi luwih primitif lan fokus marang perasaan kadagingan, kebutuhan, kepinginan daging.

Mesthi, ora kabeh geguritan fokus ing tema kasebut, Uga ana prihatin tumrap manungsa, pati, apa sing kedadeyan nalika nyedhaki, lan uga misteri alam.

Babagan mitologi ing karyane, dheweke nggunakake karakter mitologis kasebut kaya-kaya ekspresi saka apa sing dirasakake penulis, yaiku "katresnan" utawa mung minangka pandangan puisi ing donya kaya sing dideleng. Pancen buku kasebut dudu adhedhasar mitologi, utawa mung crita-crita dongeng kanthi puisi. Kasunyatane, apa sing ditindakake penulis yaiku nggunakake tokoh mitologis kasebut, saengga duwe perasaan lan bisa diwakili sawetara wong, sajroning geguritane dhewe, saengga bisa ngasilake karya sing luwih sensual, luwih tliti, lan luwih penting kanggo interpretasi.

Pungkasan, babagan tema jagad, kepiye carane wong nggandhengake siji liyane, kepiye cara urip, panulise nyritakake, kanthi puisi dhewe, amarga iku sing paling penting. Nyatane, ana pangowahan gedhe ing Rubén Darío wiwit saiki Dheweke dadi pujangga sing ora peduli manawa geguritane duwe kesalahan utawa ora ditafsir kanthi bener; kanggo nuntut akeh saka awakmu dhewe lan ngupayakake gawean kasebut supaya langgeng.

Apa kabeh geguritan sing nyipta?

Kaya sing wis diandharake sadurunge, edhisi pertama Prosas profanas lan sing nomer loro beda-beda kalebu ing pungkasan, saka 3 puisi anyar. Dadi, sing nggawe buku kasebut yaiku:

  • Tembung limine
  • Prosa profan (minangka bagean, ngemot geguritan ing ngisor iki):
  • Udhara alus ...
  • Pencernaan
  • Sonatina
  • Blazon
  • Saka lapangan
  • Muji mripat ireng Julia
  • Lagu karnaval
  • Kanggo wong Kuba
  • Kanggo padha
  • Bouquet
  • Pheasant
  • Garçonnière
  • Negara srengenge
  • Margarita
  • Kula
  • Kandhane Mia
  • Ngumumake
  • Ya, missa est
  • Kolokium saka centaurs (minangka bagean dhewe). Isine geguritan Colloquium saka centaur 212 ayat.
  • Beda-beda (minangka bagean). Kanthi geguritan ing ngisor iki:
  • Pujangga njaluk Stella
  • Portico
  • Kanggo muji roto
  • The Cisne
  • Kaca putih
  • Taun Anyar
  • Symphony in Gray Major (puisi paling tuwa ing kabeh sing dikumpulake).
  • Sang Dea
  • Epitalamium barbar
  • Verlaine (minangka bagean). Karo puisi:
  • Tanggepan
  • Kidung getih
  • Rekreasi arkeologi (minangka bagean). Karo puisi:
  • I. Frieze
  • II. Palimpsest
  • Kerajaan batin (minangka bagean lan geguritan).
  • Prekara Cid (minangka bagean lan geguritan).
  • Dezires, layes lan lagu (minangka bagean). Karo puisi:
  • Dezir
  • Dezir liyane
  • Lay
  • Lagu, Katresnan kasebut ora ngakoni yen ana refleksi
  • Muji
  • Kopling buyar
  • Amfora Epicurus (minangka bagean). Karo puisi:
  • Lunjakan
  • Pancurane
  • Tembung sindiran
  • Wong wedok tuwa
  • Tresna irama sampeyan ...
  • Kanggo para pujangga ngguyu
  • Godhong emas
  • Marina
  • Syrinx / Dafne
  • Gipsi cilik
  • Kanggo Master Gonzalo de Berceo
  • Nyawa kawula
  • Aku nguber dalan ...

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

3 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Ana Jacqueline ngandika

    Kayane rasane ala banget aku menehi informasi nalika ora ditemokake mung ing facebook, aja diterbitake yen ora ana

  2.   Sergio ngandika

    Ana sejatine, bajingan iki…. padha ora ana gunane ...

  3.   Flavio ngandika

    Sampeyan nggawe artikel sing luwih apik lan menehi link, lan miturut aku ngerti, ditulis «misale» ora «katon» ora ana gunane