Pasuryan Jose María Guelbenzu

Guelbenzu: Sastra kanthi bentuk paling murni

Guelbenzu: Urip Karep kanggo Sastra

Guelbenzu bakal nulis novel detektif kanthi tangane protagonis, Mariana de Marco, angger dheweke terus nyeluk nulis. Dheweke ngakoni yen dheweke ora duwe minat khusus ing genre kasebut ngluwihi karakter hakim sing nyelidiki Marco. Kanthi target awal sepuluh novel kanggo seri kasebut, wis diterbitake dadi wolu, saka sing pertama, Aja Ngganggu Pembunuh ing taun 2001 nganti pungkasan, A Disconsolate Murderer, ing taun 2017. Mungkin para pamaca sing seneng banget pengin duwe cicilan nomer sanga ing tangan kita ing taun 2019.

Guelbenzu minangka conto aktif urip sing khusus kanggo sastra. Ing umur 73 taun, Jose María Guelbenzu terus semangat kanggo semangat sing gedhe kanthi semangat sing padha nalika miwiti lan wis ndemek kabeh aspek sastra lan ora ana sing kliwat: Ing jagad penerbitan, direktur editorial Taurus suwene sewelas taun lan Alfaguara nem taun. Ing kritik literatur, wiwit taun pisanan karir profesional lan terus nganggo kolom ing Babelia, suplemen Budaya Negara kasebut.

Guru ing Universitas lan ing macem-macem kursus kanggo panulis anyar dadi kesenengane wong-wong sing ngenteni kelas lan koreksi kanthi semangat amarga dheweke ninggalake sing terakhir, amarga dheweke bisa ngirim ilmu lan melu karo profesi iki sing ora bisa diucapake.

Ing profesi utamane, yaiku panulis, dheweke wis mbuktekake gaya beda. Wis pirang-pirang taun wiwit bukune sing pertama, puisi, Notebook Hispano-Amerika. Untunge kanggo penyayang novel detektif, sing dudu ireng, amarga panulis dhewe ora seneng yen seri babagan hakim sing mriksa Mariana de Marco diklasifikasikake kanthi cara kasebut, dheweke ora nerusake garis puisi lan njupuk kabisat novel. Ora ana genre ireng, amarga wis ngenteni, pirang-pirang taun isih kudu liwati kanggo Guelbenzu tekan dunia intrik.

Antarane puisi lan novel detektif, novel sing apik banget beda-beda siji liyane, kanthi gandhengane minangka refleksi jero tema sing ana gandhengane karo manungsa. Kanthi novel pertamanya El Mercurio, diterbitake ing taun 1968, dheweke nampa penghargaan kaping pisanan, yaiku finalis kanggo Short Library Award, sing bakal dadi dhaptar dawa, ing endi kita bisa nemokake saka Critics Award kanggo Castilian Narasi menyang Torrente Ballester liwat Penghargaan Internasional kanggo Novela Plaza & Janés lan terus ngasilake penghargaan ing taun pungkasan 2017. Mung siji, yaiku Torrente Ballester, kanggo salah sawijining novel seri ireng: Adhine.

Ing novel pertamanya Guelbenzu nemtokake apa sing bakal dadi garis berulang ing kabeh karyane. Ing kono dheweke nganalisa masarakat Madrid ing wektu kasebut kanthi nggunakake kendharaan klompok para intelektual enom saiki, Un peso en el Mundo, wiwit taun 99 nalika dheweke ngomong babagan kebutuhan transendhen, kanggo nemokake bobote ing jagad wong wadon ing setengah gesangipun sing kontras karo gurune biyen sing ing tahap urip sing luwih maju wis bali saka rasa sedhih kasebut.

Wiwit wektu kasebut, Guelbenzu seneng banget, para pecinta jinis iki, ing novel kriminal, kanthi terbitan Aja nganggu pembunuh Ing taun 2001, sanajan dheweke ora ninggalake garis sadurunge, dheweke mung menehi sawetara novel, nerbitake limang novel liyane sing nggawe seri kasus Mariana de Marco:  Kepala sing turu (2003), Tembok es iki (2005), Katresnan sejati (2010), Ditampa ngapusi (2013), Sing kuat pengin kabeh (2016) ing endi, ngetutake garis mbukak karo Un peso en el mundo,  Iki kalebu saka korupsi masarakat sing kembung kaya saiki nganti ora ana kasukman, saka entek sing nggunakake wektu ing jagad tresna karo wong loro sajrone urip bebarengan, lan pungkasane, makna eksistensi kita, mesthi saka perspektif transgressif, apik uga klasik, ing endi muncul saka karakter sing adol jiwane menyang setan supaya bisa uwal saka pati perangan jiwa wong sing wis tilar donya sing ditunggangi ferryman nyebrang Kraton Pati.

Gijón, kutha nalika ana novel paling anyar ing seri sing dibintangi Mariana de Marco.

G… nasibe saiki Mariana de Marco

Nalika kabeh kedadeyan ing garis Guelbenzu, Mariana de Marco ngrampungake pitung kasus liyane ing panulis, gunggunge wolung saka sing pertama. Guelbenzu bisa nulis kritik jero lan jero babagan setaun lan kekurangan cita-cita lan jerone masarakat sing dibangun lan ing taun sabanjure menehi kasus anyar lan jus saka tangan hakim favorit para pamiarsa Pira novel sosial jero Guelbenzu sing ana ing seri Mariana de Marco?  Apa obsesi hakim sing nyelidiki kanggo nggoleki bebener uga daya tarik bebaya lan wong, utamane pria, kanthi sisih peteng sing ora jelas? Mbok manawa garis tulisane kurang adoh tinimbang sing kawitane lan mung beda cara, sing bisa ngatasi masalah sing ana gandhengane karo penulis, nanging ing level ambane beda.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.