Gambar Dorian Grey

Buku Gambar Dorian Grey.

Buku Gambar Dorian Grey.

El Potret Dorian Gray iku mung novel sing diterbitake dening Oscar Wilde. Iki dianggep minangka salah sawijining karya sastra sing paling kontroversial ing abad kaping XNUMX. Pangembangan critane ana sekitar telung karakter perwakilan perang ing antarane kabecikan lan ala sing ana ing saben wong, sawijining perselisihan intrinsik kanggo milih bebas. Buku iki nyritakake lelungan spiritual Dorian Gray, wong enom sing apik banget sing digodha karo konsep pemuda lan kaendahan sing kekal.

Oscar Wilde mesthi jenius, lan nggunakake pengalaman pribadi lan nggabungake gaya sastra sing beda kanggo nggawe novel iki. Miturut Svanhvít Helga Magnúsdótti saka Universitas Islandia (2011), ing narasi kasebut ana sumber fiksi, estetika lan unsur Gothic sing padha karo Kaendahan saka Goethe. Kajaba iku, referensi kanggo Kitab Purwaning Dumadi Prajanjian Lawas katone nambahake moral tumrap konfrontasi antarane keadilan lan dosa.

¿Gambar Dorian Grey o Potret Dorian Grey?

Umum banget yen ndeleng judhul sing salah «Potret Dorian Grey ". Mesthi wae, amarga masarakat ngeja cara ngucapake. Nanging, sanajan pangrungon kasebut ora bakal gagal, iku dudu ejaan sing cocog ing jeneng kulawarga, nanging "Grey."

Urip Oscar Wilde

Lair lan kulawarga

Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde lair ing Dublin, Irlandia, tanggal 16 Oktober 1852. Bapakne yaiku Sir William Wilde, ahli bedah terkenal; ibuné, panulis lan pujangga Jane Francesca Elgee (sing mlebu kanthi jeneng samaran pangarep-arep). Dheweke sinau sekolah dhasar ing Trinity College ing kutha asale lan sawise umur 20 taun, dheweke mlebu ing Magdalen College ing Oxford, Inggris, ing ngendi dheweke misuwur amarga nilai sing apik.

Para mudha

Wiwit cilik, dheweke nggawe reputasi gedhe banget minangka dandy lan minangka pacelathon sing apik banget. Miturut Øyvind Olsholt saka portal literatur skoletorget.no (2003), Wilde ngremehake kekerasan lan olahraga. Iki minangka sentimen sing dikatutake ing ukara sabanjure kerjane Wanita sing ora penting (1893):

"Bapak-bapak negara Inggris mlaku-mlaku ing rubah: sing ora bisa diucapake kanggo golek sing ora bisa dipangan."

Papan dununge London

Dheweke manggon ing London sawise ngrampungake pelatihan universitas. Pengaruh literasi kayata pujangga Irlandia sing hebat, WB Yeats, lan nyonya Pangeran Wales, Lillie Langtry, Oscar Wilde wiwit nulis crita cekak, drama, lan puisi. Kajaba iku, dheweke kerja ing koran lan plancongan ing sirkuit maca menyang Amerika (Douthat lan Hopson ing Gambar Dorian Gray, 2002).

Karya pisanan

Publikasi pertamane yaiku puisi sing ora biasa-biasa wae. Nanging, dheweke banjur entuk pangenalan amarga lakon komik kasebut. Sing pertama, Vera; utawa, para nihilist, dituduhake ing taun 1880. Banjur diterusake presentasi saka Kipas Lady Windermere (1892), Wanita sing ora penting (1893), Bojo sing ideal (1895) lan Pentinge dadi formal (1895), penciptaan teater sing paling misuwur. Ing taun 1884, Oscar Wilde nikah karo Constance Lloyd, lan dheweke duwe anak loro.

Skandal ing sekitar Gambar Dorian Grey

Sajrone musim panas taun 1890, edhisi pertama novel sing ditulis dening Oscar Wilde katon ing Majalah Bulanan Lippincott, Gambar Dorian Grey. Buku kasebut ditampa kritik banget amarga skandal lan cabul, sing menehi motivasi revisi, ditambah karo prakata lan enem bab anyar. Kanthi pambuka iki, Wilde nyoba ngantisipasi lan nanggapi pangritik sing menehi lakon minangka "dongeng sing ora sopan."

Kajaba iku, pambuka kanthi ringkes ngenalake prentah babagan jinis filsafat seni: estetika, sawijining manifestasi - negesake dening Wilde - kanthi nilai intrinsik. Iki minangka posisi revolusioner ing Victorian Inggris, adhedhasar kaendahan seni tanpa tujuan moral utawa politik liyane. Ing pambuka, Wilde uga menehi saran marang para pamiarsa supaya ora golek teges "ing sangisore permukaan" seni.

Oscar Wilde.

Oscar Wilde.

Novel sing sugih banget yaiku wujud sastra

Gambar Dorian Grey yaiku campuran bagean novel Gothic, segmen komedi tata krama, lan pameran pameran teater babagan hubungane seni lan integritas. Akibate, ora bisa nyingkirake - paling ora - rasa ora nyaman ing antarane pamirsa Victoria sing kaku, amarga iki, pambuka Wilde ngelingake manawa "macem-macem panemu babagan karya nuduhake manawa karya iki anyar, rumit lan penting."

Edisi kaping kalih lan skandal sing dipicu

Peluncuran edisi kapindho (1891) saka Dongeng Dorian Grey pas karo pertemuan pertama antara Oscar Wilde lan Lord Alfred Douglas (sing diarani "Bosie"). Nalika Marquis of Queensberry - bapakne gusti - ngritik hubungan kasebut ing masarakat, ana skandal sing diakhiri karo sidhang ing taun 1895 amarga "tumindak ora sopan."

Pengadilan digunakake Gambar Dorian Grey minangka bukti amarga akeh wacana kanthi nada homoseksual. Wilde diremehake ing publik lan dihukum pegawe paksa rong taun. Sajrone wektu kasebut, dheweke nulis marang Lord Alfred layang sing dawa banget ora karuan Saka profundis (Jerone, Ing latin). Sawise diwenehi ukuman, dheweke nilar Inggris.

Taun-taun pungkasan Wilde

Pdheweke nglampahi taun-taun pungkasan urip mlarat ing antarane Italia lan Prancis. Ing taun 1898, dheweke nerbitake literatur terakhir (kanthi jeneng samaran), Balad Kunjara Maca, geguritan babagan perasaan tahanan marang wong liya sing bakal diukum mati.

Pungkasan, Oscar Wilde tilar donya amarga meningitis tanggal 30 November 1900., ing Paris. Dheweke diowahi dadi Katulik Roma nalika pasareane.

Ringkesan Gambar Dorian Grey

Basil lan kaendahan Dorian sing mokal

Nalika ing omah bulik - Lady Brandon - seniman terkenal Basil Hallward ketemu karo Dorian Gray. Iki minangka pemuda sing budaya lan sugih sing diwenehi "keindahan sing mokal" sing langsung narik imajinasi seni pelukis. Amarga alesan iki, Dorian pose lungguh kanggo digambar kaping pirang-pirang. Basil ngujo dheweke kayadene sawetara pahlawan utawa tokoh mitologis Yunani.

Ing wiwitan novel, seniman ngrampungake potret pertama Dorian kaya saiki. Nanging (dheweke ngakoni marang kancane Lord Henry Wotton) lukisan kasebut ora nyenengake para seniman amarga nyritakake perasaan Basil marang Dorian. Lord Henry - misuwur amarga nggegirisi kanca-kancane amarga pahargyan pemuda, kaendahan, lan kesenengan sing egois - ora setuju, percaya yen potret kasebut dadi karya agung.

Gusti henry

Nalika Dorian muncul ing panliten kasebut, Basil menehi dheweke tumindak mundur menyang Lord Henry. Basil percaya manawa Lord Henry bisa dadi pengaruh sing ala marang bocah enom kasebut Dorian Rasa curiga mung dikonfirmasi ing pacelathon kapisan, ing ngendi Lord Henry ngganggu Dorian kanthi ide sing asri babagan kualitas kaendahan lan pemuda sing mandheg.

Wiwitane laknat

Banjur, Dorian ngipat-ipati potret dheweke amarga ora kuwatir karo penampilan sing sirna karo lakune wektu. Kanthi rasa sedhih, dheweke janji manawa dheweke bakal mujudake siji-sijine potret sing bisa ngatasi efek umur sing kondhang. lan iki ngidini sampeyan tetep enom ing salawas-lawase. Basil, kanggo nyoba nyenengake, menehi potret kasebut.

Munculé debauchery kanggo kadagingan lan tampilan Sibyl

Sajrone rong minggu sabanjure, pengaruhe Lord Henry saya kuwat. Wong enom kasebut nyerah menyang "hedonisme anyar" lan miwiti urip sing khusus kanggo nggoleki kepuasan kadagingan. Ing wektu kasebut, Dorian tresna karo Sibyl Vane, aktris enom sing main ing bioskop ing lingkungan sing ala ing London. Dorian seneng banget karo pertunjukane, dheweke uga ngarani "pangeran sing apik."

Ing wektu kasebut, James Vane - seduluré Sibyl - ora setuju karo hubungan sing terus berkembang lan negesake manawa Dorian ora cocog karo dheweke. Nanging, Sibyl digawa emosi. Dheweke ora nggatekake komentar negatif babagan Dorian lan mutusake mandheg tumindak amarga dheweke ora pengin pura-pura maneh ing panggung, amarga "saiki dheweke rumangsa nyata."

Putus lan rekonsiliasi mokal

Sayange, akting minangka kualitas sing disenengi Dorian babagan dheweke, mula, mungkasi keterlibatan kanthi cara paling kejem. Sawise bubar, Dorian bali menyang omah lan ngerti perubahan potret sing dicet dening Basil: saiki dheweke mesem banget.

Wedi marang tumindak sing ora nyenengake amarga tumindak lara lan dosa sing dibayangke dening kanvas, dheweke mutusake rekonsiliasi karo Sibyl dina esuke.

Nanging karusakane ora bisa dibalekake maneh, ing wayah awan sabanjure Lord Henry ngandhani Dorian manawa Sibyl nglalu. Miturut pandhuan saka Lord Henry, Dorian mutusake kanggo nganggep pati minangka jinis kemenangan seni, ing ngendi dheweke nggawe tragedi lan dheweke nolak rasa susah. Mesthine, Dorian mutusake ndhelikake potrete ing kamar ing sisih ndhuwur omahe kanggo ndhelikake pangowahan saka wong liya.

"Alkitab anyar" Dorian

Mengko, Lord Henry masrahake Dorian marang dheweke buku kanthi deskripsi bengkong babagan peternakan warga Prancis abad kaping XNUMX. Teks iki dadi "alkitab anyar" Dorian. Akibate, dheweke mutusake kanggo urip sing kebak dosa lan korupsi, tanpa penyesalan sing disebabake karo standar moral utawa akibat saka tumindak kasebut. Siji-sijine prentah yaiku nglumpukake pengalaman sing nyenengake.

Kutipan Oscar Wilde.

Kutipan Oscar Wilde.

Suwene wektu lan reputasi Dorian sing bosok

Wolulas taun kepungkur. Reputasi Dorian saya parah ing lingkaran sosial London amarga desas desus babagan tumindak sing ora sopan lan ora jujur. Sanajan kabeh, para bangsawan tetep nampi dheweke amarga dheweke isih enom lan ayu. Sanajan praupan ing lukisan kasebut katon garing lan ndhelik.

Basil, fitur-fitur anyar saka potret lan pati Dorian

Ing wayah wengi sing peteng lan kabut, Basil Hallward teka ing omah Dorian kanggo ngadhepi babagan desas-desus babagan reputasine. Dheweke wiwit mbantah. Ing sanalika, Basil ngelingi bosok jiwane Dorian, sing nuduhake potret sing nggegirisi.

Pelukis njaluk dheweke mikir maneh. Nanging Dorian mbengok, "kasep banget kanggo males ukum" lan, nesu nesu, mateni Basil. Kanggo nyingkirake mayit kasebut, Dorian nyogok lan njaluk tulung dhokter sing misterius. Ing wayah wengi sabanjure, Dorian menyang cache candu, ing kana dheweke ketemu karo James Vane, sing nyoba males dendam amarga sedulure Sibyl. Dorian bisa lolos menyang omah negarane. Ing kana, dheweke maneh weruh James ndelok liwat jendhela nalika nglayani sawetara tamu.

Getun lan "pangowahan" Dorian

Dorian maneh keweden wedi lan luput. Sanajan rasa iki ilang nalika Vane mati amarga ditembak pemburu sing ora disengaja. Kedadeyan anyar nyebabake Dorian ngupayakake pangowahan gaya urip, mula dheweke ora bisa nerusake dalan saru. Sanajan dheweke ora bisa ngakoni kejahatane ... saiki lukisan kasebut nggambarake ekspresi sing beda: munafik.

Ing pati

Pungkasan, Dorian ora bisa nahan gambar sing digambar dhewe; nesu, dheweke nggunakake piso sing padha karo dheweke mateni Hallward kanggo ngrusak lukisan kasebut. Para abdi padha krungu kecelakaan. Arep mriksa, dheweke bisa entuk potret Dorian Grey sing enom lan ayu. Ing jejere lukisan kasebut, awake wong tuwa elek banget karo peso sing nancep ing dhadhane.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.