Utopias, dystopias lan uchronias. A pilihan saka judhul

Utopias dystopias lan uchronias

ing utopias, dystopias lan uchroniasutamané loro pungkasan lagi trendi loro ing wayang lan sastra lan ing budaya umume, nanging padha wis ana kanggo dangu lan terus kanggo lestarekake lan generate pandherekipun lan addicts. Kita arep kanggo maneh apa lagi bab lan kita bakal nggawe a pilihan sawetara judhul paling wakil.

Utopias, dystopias lan uchronias

Utopia

Ditemtokake utamane dening filsafat, gagasan iki uga ana ing sastra. nuduhake a khayalan, idyllic lan masyarakat adilIng tembung, sampurna. Iku asale saka karya Pak Thomas Luwih judule ngono, Utopia, saka 1516, ditulis ing Latin lan netepake sesanti masyarakat becik. Bisa uga ana klompok sing luwih maju mbantu masyarakat supaya terus berkembang.

Asring digunakake minangka conto sindiran utawa kritik sosial, amarga bakal tansah ana kontradiksi lan fissures ing masyarakat sing, miturut definisi, ora rampung podho.

  • Republik - Plato

Dianggep judhul pisanan saka genre kasebut, sanajan ing Yunani Kuno istilah kasebut ora ana. Nanging iku conto pisanan sing gambaran saka masyarakat ideal iku sawijining kutha-negara demokratis kang ana telung klompok sosial: pemimpin, sing mrentah adil, warriors, sing temenan defend masyarakat, lan buruh manual utawa prodhusèn kasugihan kanggo kabeh.

  • atlantis anyar - Francis Bacon

Novel iki nyritakake a panggonan mitos didunungi dening masyarakat harmonis lan imbang, kang dikembangaké thanks kanggo kawruh ngelmu lan teknologi. Sing nggawe bisa nambah urip ing umum lan ing kabeh wilayah.

Lan judhul liyane yaiku utopia modern, dening HG Wells utawa pungkasan kanak-kanak, dening Arthur C. Clarke.

dystopia

Konsep sing nentang utopia lan luwih kerep lan luwih akeh main ing fiksi seni, ing ngendi masyarakat khayalan ora adil lan semrawut lan ora ana sing pengin dadi bagéan saka iku. Uga asring kedadeyan ing pirang-pirang crita dystopian unsur nyata lan ora nyata ana utawa digabungake.

Mesthi judhul referensi lan meh ing genre paling klasik ndhuwur sing nuduhake ing par karo 1984, saka George Orwell. Ing loro, masyarakat ngendi karakter pindhah dikontrol dening a pemerintah otoriter lan despotik sing nonton liwat kabeh warga lan censors kreasi seni, agama lan jinis liyane saka manifestation budaya sing ora siji dileksanakake.

  • Essay babagan buta - Jose Saramago

Karya klasik liyane sing nyritakake babagan carane penyakit sing nyebabake wong bisa nyebar pandemi lan provokes masyarakat dystopian ngendi ing mentingake awake dhewe, sing semrawut lan ora kentekan niat lan, maneh, kontrol dening pamaréntah repressive.

Novel dystopian kontemporer sing paling misuwur, obyek versi paling anyar kanggo televisi sing wis rampung nglaporake kabeh sukses.

Uchrony

Secara harfiah ditetepake minangka "ing wektu ora", iku sedya kanggo marang a alternatif kanggo kasunyatan nyata utawa sajarah apa wis kedaden Tegese, nganggep maneh kaya-kaya ana kedadeyan sing ora kedadeyan utawa kedadeyan kasebut wis rampung utawa berkembang kanthi cara liya.

  • uchronia. Utopia ing sajarah —Charles Renouvier 

iki filsuf Prancis sing pisanan nggunakake istilah iki, sing wiwitane pengin nampilake sejarah alternatif kanthi cara utopia, yaiku, nyorot sing apik sing kudu kedadeyan lan dudu sing ala sing kedadeyan. Buku iki nyritakake babagan suksesi kaisar Marcus Aurelius nalika, tinimbang Nyaman, sing njupuk kuwasa iku Avid Cassius, sing nyegah kamenangan agama Kristen ing Kakaisaran Kulon, ngalahake wong barbar ing Lor lan ngliwati Abad Pertengahan kanggo dadi Uni Eropa sing luwih apik.

  • wong ing kastil —Philip K. Dick

Tanpa mangu-mangu, ing uchroni saka uchronies, utawa salah siji sing paling misuwur, yaiku karya master fiksi ilmiah iki sing nyentuh tema genre sing paling apik: kamenangan pasukan Axis nglawan Sekutu ing Perang Donya II. Lan sing metu minangka kasunyatan alternatif sing rinci banget ing ngendi Nazi pancen ala lan ndominasi setengah planet. Karya liyane sing ana gandhengane yaiku Tanah kelairandening Robert Harris.

  • Apa wektu njupuk — Ward Moore

Sing ana gandhengane karo topik liyane sing cocog karo imajinasi utawa imajinasi sing paling uchronic, yaiku perang sipil Amerika. bagean saka miturut omongane uwong victoria Del tentara kidul ing perang saka Langkawi, kang ndadékaké kanggo mburi kontes. Dadi sawetara taun sawisé pamaréntahan Konfederasi rasis lan imperialis sing nguwasani kabèh Amérika Lor lan Kidul lan njalari negara kasebut mundur lan sengsara kudu ngadhepi negara adidaya donya sing anyar lan kuat, sing ora liya kekaisaran Jerman.

Dadi, kita ngrampungake review ringkes babagan utopia, dystopia lan uchronies sing misuwur.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.