Percy Bysshe Shelley. 6 puisi cekak kanggo ulang tahune.

Dina iki, 4 Agustus, mengeti ulang taun anyar saka lair saka pujangga inggris Percy Bysshe Shelley. Lan sabenere taun iki bicentennial saka publikasi saka Frankenstein, saka garwane Mary shelley. Pasangan iki minangka referensi dhasar Romantisisme sastra Eropa. Ing memori dheweke, aku milih geguritan iki kanggo ngelingi.

Percy Bysshe Shelley

Dheweke lair ing Field Place, Inggris, ing 1792. Saka kulawarga sing sugih banget, dheweke sinau ing prestise kasebut Eton lan banjur ing Universitas College of Oxford. Dheweke diusir saka kono amarga wis nerbitake fitnah kanthi irah-irahan Kabutuhan atheisme. Nalika aku tekan London, tresna karo bocah wadon umur 16 taun, Harriet sisih kulon, karo dheweke mlayu lan omah-omah. Dheweke urip ing York, ing Irlandia lan ing Wales. Ing kana dheweke nulis geguritan utama sing judhul Ratu Mab.

Perkawinan Harriet rampung, dheweke pungkasane bunuh diri, lan Shelley ilang dadi wali kanggo bocah loro sing ana. Banjur dheweke lara tuberkulosis lan dheweke budhal menyang Italia ing taun 1818. Dheweke wis ketemu Mary Wollstonecraft, putri filsuf William Godwin, lan uga wis mlayu bareng dheweke.

Dheweke urip ing Milan, Venesia, Napoli lan Florence. Sajrone patang taun kepungkur, dheweke nulis karya agung: drama lirik Prometheus dibebasake, tragedi kasebut Sang Cenci, macem-macem puisi lirik kayata Ode menyang Angin KulonOde menyang badhan Mimosa, lan uga elegy Adonai, Diilhami sawise matine John Keats.

Shelley yaiku salah sawijining pujangga Romantis Inggris sing misuwur, bebarengan karo John Keats lan Lord Byron, kanca sampeyan. Ing garapane, ing idealisme lan kapercayan ing masa depan umat manungsa, nanging uga diwenehake melankol.

Geguritan sing dipilih

Iki minangka 6 geguritane sing luwih cekak, conto sing tepat ing kabeh puisi.

Tresna, ngurmati, dipercaya

Katresnan, Kehormatan, Kepercayaan, kaya awan
Dheweke budhal lan bali, utangan sedina.
Yen manungsa sing abadi, kuwasa,
Sampeyan -oto lan luhur kaya sampeyan-
sampeyan bakal ninggalake rombongan ing jiwane.
Sampeyan, utusan tresno,
yen sampeyan tuwuh ing mripate kekasih;
Sampeyan sing nuwuhake pikiran murni
sing dadi peteng murub!
Aja lunga nalika bayangan sampeyan pungkasane teka:
tanpa sampeyan, kaya urip lan wedi,
kuburan iku kasunyatan peteng.

***

Nalika isih cilik, aku golek hantu

Nalika isih cilik, aku golek hantu
ing kamar sepi, guwa, reruntuhan
lan alas lintang; langkahku sing wedi
dheweke kepengin banget ngobrol karo wong sing wis mati.
Dheweke nyebut jeneng-jeneng gaib kasebut
nuwuhake. Ora ana gunane telusuran kasebut.
Nalika aku mikirake tegese
urip, ing wektu nalika angin dadi gedhe
pinten gesang lan fecund
manuk lan tanduran anyar,
dumadakan bayanganmu tiba ing aku.
Tenggorokan aku mbengok lega.

***

Aku wedi karo ambunganmu

Ditulis ing taun 1820, diterbitake kanthi anumerta ing taun 1824.

Aku wedi karo ambunganmu, prawan alus.
Sampeyan ora kudu wedi karo mine;
Semangatku ora kuwat,
Sampeyan ora bisa angker sampeyan.

Aku wedi karo bantalan sampeyan, gerakan sampeyan, alesan sampeyan.
Sampeyan ora kudu wedi karo mine;
Pengabdian lan makna ora luput
karo sing atiku sungkem karo sampeyan.

***

Teka saka peri

Iki diterbitake kanthi anumerta ing antologi 1839, Karya Pujangga, disunting dening Mary Shelley.

Aku mendem ing anggur madu kasebut
saka kepompong bulan sing peri
diklumpukake ing kacamata gondok:
asrama, bat lan mol
padha turu ing celah utawa suket,
ing pelataran istana sing sepi lan sedhih;
nalika anggur tumpah ing tanah musim panas
utawa ing tengah-tengah ebun udan saya munggah,
seneng impen sing bahagia dadi
lan nalika turu, dheweke nggrundelake kabungahane; uga padha sawetara
peri sing nggawa kalung kasebut pancen anyar.

***

Nalika swara alus mati

Iki bisa uga siji sing paling apik lan iki uga dianggep minangka salah sawijining perwakilan romantisme. Ekspresi kekal babagan sawetara kasunyatan lan sensasi ora dilalekake lan tetep tetep ana ing memori lan jantung sanajan lumaku wektu.

Nalika swara alus mati
musike isih kedher ing memori;
nalika violet manis lara,
wewangiane tetep ana ing indra.

Godhong rosebush, nalika mawar mati,
dheweke ditumpuk ing kasur pacangan;
Lan ing pikirane, nalika sampeyan lunga
tresna dhewe bakal turu.

***

Filsafat katresnan

Iki uga digawe ing taun 1820 lan diterbitake ing antologi wiwit taun 1866: Puisi sing dipilih dening Percy Bysshe Shelley.

Banyu mancur campur karo kali,
Lan kali karo segara;
Angin swarga campuran salawas-lawase,
Kanthi emosi sing manis;
Ora ana sing unik ing jagad iki
Kabeh prekara miturut hukum ilahi
Dheweke saling ngrampungake:
Napa aku ora kudu nindakake karo sampeyan?

Ndeleng gunung ngambung langit sing dhuwur
Lan ombak ngelus ing pesisir;
Ora ana kembang sing apik
Yen sampeyan ngremehake sedulur sampeyan:
Lan suryo srengenge seneng bumi,
Lan bayangan rembulan ngambung segara:
Apa regane katresnan iki?
Yen sampeyan ora ngambung aku?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.