Saka panulis nganti panulis. Nerbitake: crita, rekomendasi lan semangat

Wulan wingi Aku nerbitake novel pertamaku. Wis dadi nasib gedhe sing ora dakkarepake lan bakal duwe rute sing diduweni. Nanging aku wis ndeleng lan ana ing kertas salah sawijining crita, babagan akeh sing wis dak tulis, sanajan crita iki khusus banget kanggo aku.

Ing artikel tengah khusus iki, aku bakal ngidini kasurung kolega lan menehi rekomendasi utama saengga teks-teks kasebut bisa ndeleng padhang. Tumrap peran saka editorial utawa penerbitan mandhiri.

Crita sampeyan

Sampeyan wis mbayar biaya akeh kanggo nulis (utawa ora, kula Marie mung butuh telung wulan). Mungkin ing wiwitan, lan biasane kedadeyan para panulis, crita kasebut mung kanggo sampeyan. Sampeyan wis nglampahi nulis kabeh suwene kertas ing sheet kosong utawa ngetik ing ngarep layar kanthi warna sing padha. Sampeyan wis nyolong jam amarga turu, saka panganan, saka bocah, saka pasangan. Crita kasebut mlaku kanthi lancar sawetara dina utawa nemplek liyane. Ana luwih saka siji sumbatan utawa putus asa amarga muses wis nilar sampeyan lan ora bali. Nanging dina bakal teka nalika sampeyan nulis periode pungkasan.

Sawise sampeyan rumangsa wareg, lega, bangga, utawa wedi. Kayane crita apik kanggo sampeyan, nanging apa sejatine? Sampeyan diterusake menyang wong-wong mau Amigos, utawa sing sampeyan prasetyakake amarga jebule dheweke bisa uga ora seneng lan ora wani ngandhani. Nanging tulus, yen kekancan apik, dheweke bakal crita sejatine, apa wae. Minangka familia.

Nanging sampeyan wis duwe. Sampeyan mesthi kudu ngandelake kita ora bisa seneng kabeh wong, uga kita utawa crita. Dadi sampeyan kudu trima. Nanging sampeyan isih precaya marang sampeyan. Sampurna Saiki ana ewu kemungkinan sing mesthi ora ditemokake.

Penerbit tradisional

Sawetara isih, nanging isih ana. Dheweke yakin yen duwe penulis anyar lan nandur modhal, ing proses suntingan lan distribusi karyane. Nanging ana akeh penulis lan crita lan investasi kasebut, miturut kamungkinane, ora bisa menehi visibilitas utawa publisitas. Ukurane cilik, nanging sampeyan ora bisa njaluk luwih akeh ing jagad penerbitan sing wis ganti lan ganti saya suwe.

Mung penerbit gedhe sing mbukak cetak gedhe kanggo jeneng gedhe (utawa sing paling laris) lan padha ngluncurake kampanye komersial gedhe. Sing cilik lan medium cukup karo edhisi cilik lan medium, sawetara kalebu meh gaweyan tangan, nanging pancen sopan, ngrawat lan nyetel investasi. Iku logis. Dadi yaiku panganggit wong sing kudu nggarap visibilitas kasebut lan masarakat.

Bener yen wis ana akeh fenomena sastra biasane kanthi lisan utawa amarga padha narik kawigatene agen sing nyusup kanthi irung sing apik. Nanging ayo padha ngakoni manawa ana akeh pangarang independen sing nggoleki urip.

Layanan editorial

Sing sabenere nomer kasebut nomer akeh panulis sregep nerbitake salah sawijine sing ndayani akeh akeh penerbit sing nawakake supaya gampang proses kasebut kanthi layanan panyuntingan (proofreading, layout, lsp), distribusi lan marketing Paket utawa pilihan konsumen sawise mbayar rega miturut panjaluk. Bisnis dadi sah kaya sapa wae lan uga ngidini diterbitake kanggo pangarang (utawa kanggo sapa wae sing pengin nulis).

Iki minangka investasi kanggo sampeyan dhewe. Uga sah. Banjur maju. Bisa dites ing kabeh, sanajan ana prabédan sing mesthi ngasilake debat: Sapa sing luwih milih kualitas crita? Penerbit tradisional utawa sing adol layanane?

Kasunyatane, sing mesthi dadi topik debat yaiku kualitas, nanging kita ora bakal bisa mungkasi yen saiki entuk. Nanging, kita bisa matesi ing sawijining aspek: sawijining crita bisa dadi apik banget, nanging ing kaca pisanan duwe limang ejaan sing salah, kesalahan match lan pasangan liyane ing sintaksis.

Aku bakal menehi data tangan pisanan banget: ana editorial tradisional sing langsung ora nerusake maca. Lan dheweke nyuda, kanthi mandhiri amarga dudu tugas kasebut panulis wis mriksa naskah kasebut sadurunge dikirim. Amarga logis (utawa kudune) logis manawa panulis ngerti basa lan aturane sing paling dhasar sing bisa ditrima.

Nyemak, bener, jaga-jaga wujud crita sampeyan

Es penting uga isine. Kajaba iku, wujud, bener teks, sing ngatur, nyusun struktur lan nggawe konten bisa dingerteni.

Sayange iki dhasar isih durung dianggep que es. Aku mbaleni, crita sing durung diteliti maneh, kanthi kesalahan éjaan, kanthi dialog sing ora apik lan ora strukture, bisa mlebu ing tong sampah tanpa kesempatan luwih suwe.

Nguasai basa kayane kalebu wong sing nganggep awake dhewe panulis, editor utawa profesional komunikasi (ditulis utawa audiovisual), nanging kadhang kala iki ora kedadeyan. Dadi, yen ejaan, grammar, utawa sintaksis minangka tumit Achilles sampeyan, kenal luwih dhisik banjur coba tingkatake, sinau, utawa revisi. Piye carane Ana akeh manual lan situs referensi kanggo takon karo keraguan sing kita kabeh duwe. Yen masalah serius, sampeyan bakal duwe opsi loro:

  • Koreksi profesional

Kita cukup sawetara lan cukup apik. Kita ndeleng kabeh, wiwit saka orthotypography nganti gaya, lan kita mesthi menehi saran nanging ora menehi kriteria dhewe, utamane ing gaya kasebut. Panulis sing duwe tembung pungkasan. Lan mesthi uga kita duwe rega, nanging sing penting yaiku wektu kanggo kabeh wong.

  • Layanan editorial

Penerbit sing nawakake kasebut dadi barang sampeyan nalika semana ing layanan koreksi sampeyan, sampeyan bakal terus nemokake lan uga bakal ana rega.

Nanging sampeyan kudu waspada. Penerbit tradisional, cilik, utawa tukang ora mbuwang wektu kanggo kesalahan ejaan. Dadi awakmu dewe. Ngetuk kabeh lawang, apa wae. Nampa larangan lan terusake, nanging ...

Tansah semangat

Amarga iku nerbitake dhewe, wis nyebar lan digunakake. Ana ewu platform lan ratu ing tari, Amazon.

¿Apa sing pengin sampeyan sinau babagan kabeh proses editorial?, gawe buku kanthi cara, tata letak lan desain sampul, ngerti apa regane kanggo didol, apa nganggo format digital? Ndhisiki. Sampeyan bisa. Iki cukup rumit gumantung karo level komputer, manajemen linguistik, lan kreatif sing ana, nanging kabeh kudu dipasang lan sampeyan bisa. Lan mesthine, yen sampeyan duwe kekarepan, semangat lan sampeyan kepengin banget babagan jagad penerbitan, sampeyan bakal nindakake. Sewu mangu? Uga ana ewu situs, kalebu konsultasi lan latihan, kanggo sinau.

Lan supaya karya sampeyan bisa ditingali, ora ana sing kaya mengkene, internet. Sampeyan duwe jaringan sosial. Gawe blog utawa situs web, ora angel lan alat kasebut gratis. Rencanakake saben dinane, tulis kabeh banjur bagiake, jaga irama lan minat tartamtu. Kabeh proses butuh wektu lan kakehan sampeyan mung butuh kaya saka kolega, retweet utawa "apik, terus, aku seneng!" kanggo turu kepenak.

Ya, kita akeh, nanging crita kita unik, kita bisa nggawe dheweke ngerti lan nerbitake. Apa sing disenengi? Kanggo ngrasakake warna tanpa wates.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.