Hadiah Planet 2021: sing paling biasa lan ora biasa ing kabeh sejarah

Penghargaan Planet

Penghargaan Planet

Saka segara gedhe 654 judhul, juri Hadiah Planet 2021 milih sing thriller sajarah Kutha kobongan —Saka Sergio López (jeneng samaran) - minangka karya sing menang yuta euro ing kontes kaping 70 kontes sing misuwur. Novel sing dadi finalis yaiku Bocah-bocah murka - Yuri Zhivago (jeneng samaran) - lan hadiah dhuwit rong atus ewu euro.

Museum Seni Nasional Catalonia dadi lokasi - karo raja-raja Spanyol dadi saksi - kanggo acara upacara penghargaan ing wayah sore sing paling umum, sing paling ora umum ing sejarahe. Penghargaan Planet 2021 ora mung menang dening wanita sing ora ana, nanging iki, diwujudake dening telung pria. Lan kaya-kaya iki durung cukup, sawetara jam sadurunge dikirimake, premi kontes kasebut wiwit saka 601.000 nganti 1 yuta euro, sing dadi kontes literatur paling sugeng ing sejarah - entuk Hadiah Nobel kanthi 10 euro.

Pemenang: Pikiran ing Pungkir Panulis Laris Carmen Mola

Wis patang taun saiki, jeneng Carmen Mola wis kondhang - lan terus - ing jagad sastra. Lan ora kanggo kurang, Babagan panganggit sing mutusake tetep anonim sanajan wis adol luwih saka 400.000 eksemplar karo trilogi Panganten wanita gipsi. Nanging, kabeh misteri pungkasane mandheg, lan yen kesimpulan iki teka saka hadiah internasional kanggo tokoh tujuh sing sukses, mula.

Bisa dingerteni manawa tembung-tembung saka Carmen Mola ing wawancara kuesioner kalebu sunnat: "Aku ora duwe alesan kanggo ngumumke identitasku, sanajan kita bisa mriksa nol tambahan; Luwih becik ora nate mikir kemungkinan iki ”. Alasane teka ...

Lan yen: pangiriman saka Penghargaan Planet 2021 minangka alesan sing sampurna kanggo salah sawijining enigma sastra paling gedhe ing dasawarsa pungkasan sing dingerteni. Konco Sergio López (jeneng samaran) lan de Kutha kobongan, minangka pena Carmen Mola, lan dadi kapinterane - supaya bisa nampa hadiah kanthi awis— pikirane Antonio Mercero, Jorge Díaz lan Agustín Martínez.

Lan apik, saiki kowe wis ngerti sebabe ing wawancara liyane liwat email, Mola wrote: "Aku ngakoni yen aku wis ngapusi meh kabeh." Dheweke kudune dirungokake.

Babagan panganggit sing nggawe Carmen Mola

Pemberian penghargaan iki ora ana kebetulan, lan uga sukses sing diraih penulis fiksi sajrone patang taun suwene. Mangkene ringkesan karir sastra saka panulis sing menang penghargaan:

Jorge Diaz (1962)

Dheweke dadi pengarang kanthi karier dawa - sing paling tuwa saka telu kasebut—, kanggo sapa novel kaya Keadilan wong sing ngumbara (2012) y Aku duwe kabeh impen ing jagad iki (2017). Díaz uga misuwur minangka panulis skrip kanggo serial televisi.

Antonio Mercero (1969)

Ing umur, dheweke dadi tengah trio pencipta. Uga novelis, penggaweane meneng wae Urip sing ora ati-ati (2014) lan Kasus wanita Jepang sing wis mati (2018). Kajaba iku, panulis wis unggul ing jagad komik kanthi judhul Violet (2018).

Agustin Martinez (1975)

Dheweke paling enom ing grup kasebut, nanging ora paling talenta. Saliyane dadi novelis —Karo karya kayata Gunung ilang (2015) -, Dheweke dadi penulis skrip seri, ing antarane yaiku sukses unggul Tanpa susu ora ana swarga.

Finalis sing padha menang

Paloma Sanchez-Garnica

Paloma Sanchez-Garnica

Paloma Sánchez-Garnica (1962) menang posisi finalis kanthi Dina-dina pungkasan ing Berlin, sing diwenehi jeneng Bocah-bocah murka ing jeneng samaran Yuri Zhivago. Iki minangka pangakuan sing pantes, kanggo karir sing jembar, lan kanggo kualitas plot lan setelan. Pakaryan kayata:

  • Arcanum gedhe (2006)
  • Angin wetan (2009)
  • Jiwane watu (2010)
  • Tatu sing tatu (2012)
  • Sonata kasepen (2014)
  • Kenanganku luwih kuwat tinimbang lali sampeyan (2016, penghargaan Fernando Lara ing taun sing padha)
  • Curiga Sofia (2019)

Juri edisi 70 saka Hadiah Planeta

Juri bergengsi sing milih pemenang kontes yaiku:

  • Belén López (direktur redaksi Planeta)
  • José Manuel Blecua (filologi lan akademik Spanyol)
  • Carmen Posadas (panulis)
  • Rosa Regàs (panulis)
  • Fernando Delgado (panulis)
  • Juan Eslava (panulis)
  • Pere Gimferrer (panulis)

Kontroversi ing jagad literatur feminis sadurunge dicethakake identitas Carmen Mola

Minangka komentar sadurunge, Carmen Mola wis dadi tokoh kultus ing taun-taun pungkasan ing jagad iki thriller Sastra Spanyol. Kayane pengaruh yen kolektif feminis menangake dheweke dadi tokoh, conto sing apik banget kanggo ngetutake. Institut Wanita malah nambah gaweyane ing bagean "maca feminis", papan sing dituduhake - utawa dituduhake - karo panulis sing duwe watak Irene Vallejo lan Margaret Atwood.

Nanging, lan kanthi alasan nyisakke, sawise mbukak identitas asli karakter fiksi kasebut, ikon kasebut ambruk kanggo akeh perwakilan feminis Spanyol. Ing babagan iki, Beatriz Gimeno - panulis, feminis lan sing nalika semana nyekel jabatan direktur Institut Wanita- diterbitake ing profil Twitter: "Ngluwihi panggunaan jeneng samaran wanita, wong-wong iki wis mangsuli wawancara wiwit pirang-pirang taun. Iku ora mung jeneng, nanging profil palsu sing dijupuk para pamaca lan wartawan. Scammers ".

Ing sisih liyane, toko buku Madrilenian Mujeres & Compañía Dheweke ujar: "Kontribusi kita kanggo hashtag Carmen Mola, nanging Mola luwih saka para pria sing ora ngatasi kabeh. #CarmenMola ". Banjur: dheweke ngilangi kabeh salinan karya penulis fiksi saka rak-rak.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.