Penerbangan Dhuwur, dening John Gillespie Magee Jr. 75 Taun Geguritan Airmen.

Flight dhuwur.

Flight dhuwur

John Gillespie Magee Jr. Dheweke umur sangalas taun nalika nyipta geguritan iki ing wulan Agustus 1941. Dheweke seda suwe, ing wulan Desember taun sing padha. Suwene 75 taun Flight dhuwur wis, dadi lan bisa uga dadi favorit para aviator ing saindenging jagad. Lan permata sithik puisi. Wus dieling-eling.

Arang duwe euforia lan rasa kebebasan, manawa mabur bisa ditulis kanthi endah. John Gillespie Magee nemokake inspirasi nalika latihan nalika ukara "tutul pasuryan saka Gusti Allah" ana ing pikiranku. Flight dhuwur pungkasane dadi meh lagu kabangsan, nyatane minangka puisi resmi RCAF (Royal Air Air Force) lan RAF, amarga Magee tilar donya ing tanah Inggris. Lan wis diwaca, dileksanakake, inspirasi, lan digunakake kaping pirang-pirang.

Sapa John Gillespie Magee?

John Gillespie Magee Jr lair ing Shanghai ing taun 1922 saka wong tuwa misionaris. Bapake, Pendeta John Gillespie Magee, wong Amerika lan ibune Inggris. Dheweke bali menyang Amerika Serikat ing taun 1939 lan entuk beasiswa kanggo Yale, nanging ing wulan September 1940, dheweke mlebu ing RCAF lan lulus dadi pilot.

Dheweke dikirim menyang Inggris kanggo ngrampungake latihane lan banjur dadi bagian saka RCAF Combat Squad No. 412, adhedhasar ing Digby, Inggris. Nalika nulis geguritan, dheweke ngirim salinan menyang wong tuwane. Aku arep matur marang wong-wong mau: «Aku ngirim sawetara ayat sing dak tulis dina-dina liyane. Aku ngerteni 30 kaki, lan aku ngrampungake sanalika mlebu.

Magee tilar donya mung telung wulan mengko lan mung telung dina sawise Amerika Serikat mlebu perang. Nalika mabur Spitfire ing ketinggian 400 kaki, dheweke tabrakan ing mega karo pesawat instruktur liyane. Ing investigasi sabanjure, sawijining petani ujar manawa dheweke weruh pilot Spitfire sing berjuang mbukak lan mlumpat metu saka kokpit. Dheweke sukses, nanging cedhak banget karo lemah, payung terjun ora mbukak wektu lan Magee tilar donya kanthi cepet. Pilot pesawat liya uga tilar donya.

Magee dikubur ing Holy Cross Cemetery, ing Scopwick (Lincolnshire), Inggris. Y ing makame ditulisake ayat pisanan lan pungkasan saka Flight dhuwur.

Terjemahan lan swara asli

Ora ana terjemahan sing nyebutake "resmi" menyang Spanyol, nanging iki bisa dadi perkiraan lan cukup gratis sing wis dakidini. Mesthi wae cadence Inggris ilang nalika diwaca, nanging kaendahane teks tetep ana. Judhul kasebut minangka sing paling nandhang kapitunan iki. Mabur dhuwur o Kota Dhuwur ora tenanan babar pisan dibandhingake karo sonorous kasebut Flight dhuwur asli

Oh! Aku misah saka sisih atos bumi lan nari ing swiwine swiwi perak sing ngguyu.

Aku wis minggat menyang srengenge, lan aku melu bungah karo mega sing nyebrang - lan aku wis nindakake atusan perkara sing ora nate diidham-idhamake - aku wis bali, aku wis munggah lan aku imbang ing dhuwur, ing kasepen sumunar.

Mlaku liwat langit, aku wis ngoyak angin sing rame lan nyurung pesawatku sing kuwatir liwat koridor hawa sing tanpa wates ...

Ing kana, ing langit sing paling dhuwur lan murub aku kanthi gampang lan anggun tekan ing dhuwur angin kaya segara lan garuda durung nate tekan sadurunge.

Lan nalika pangerten saya bisu ing kasepen aku wis ngliwati papan suci sing dhuwur lan ora bisa dilanggar, aku wis nggayuh tanganku lan aku wis ndemek praupane Gusti Allah.

Ing pungkasan, tambahake manawa sukses Magee kanthi anumerta wis rame. Kaya sing kita ucapake, puisi iki dadi kidung, lambang lan meh ndedonga kanggo pilot ing saindenging jagad. Mengko uga kanggo para astronot. Michael Collins njupuk salinan kanggo pesawat kasebut ing misi Gemini 10.

Iki wis dadi sumber inspirasi kanggo komposisi musik uga wis digunakake ing bioskop, bioskop utawa acara resmi. Ing bioskop wiwit saiki wis ana ing lambene, kayata, Orson Welles nganti enom banget Russell Crowe, sing sabenere main pilot Perang Dunia II sing ditugasake ing Kanada ing drama perang taun 1993 kanthi judhul Ngenteni tenan. Ya, jenderal Hispanik sing misuwur yaiku pangkat lan pangkat ing jamane. Ing adegan iki, lan khususe swarane lan mudha, geguritan iki resonates karo kabeh makna lan perasaan sing diwenehake pilot sejati. Pilot sing enggal-enggal mabur.

Ngenteni tenan (Kanggo wayahe) dening Aaron Kim Johnston, 1993.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

5 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Nurilau ngandika

    Matur nuwun Mariola kanggo artikel menarik iki. Aku ngakoni manawa aku ora sadhar babagan puisi iki lan sejarahe, ya aku wis ndeleng film sing dikutip dening Russell Crowe, nanging saiki aku menehi konteks kabeh.

    1.    Mariola Diaz-Cano Arevalo ngandika

      Ora matur nuwun. Akun kanggo tukang guntrith sing wis ngerti ...

  2.   Alberto ngandika

    Hai Mariola.

    Crita sing nyenengake lan nyenengake. Aku ora ngerti. Lan dheweke uga ora ngerti film Russel Crowe. Dakkira bakal dadi salah sawijining lapangan kerja sing pertama yen dudu sing pertama. Aku wis nuduhake artikel sampeyan ing tembok Facebook. Wong ala. Dheweke ora pantes mungkasi pungkasane. Apa apes dheweke. Lan uga pilot liyane, mesthine.

    Rangkulan saka Oviedo.

  3.   Alberto Fernandez Diaz ngandika

    Sugeng rawuh. Matur nuwun kanthi sanget kanggo link kasebut. Ya, aku bakal mampir.
    Yen bisa, bukak Asturias lan Oviedo. Sampeyan bakal seneng.
    Nyatane, aku seneng banget karo Perang Dunia II. Ana akeh episode sing kurang utawa ora dingerteni lan narik banget saka konflik perang iki.
    Rangkulan lan matur nuwun maneh.

    1.    Mariola Diaz-Cano Arevalo ngandika

      Aku ngunjungi kunjungan kasebut, lan uga ana kenalan ing Gijón. Ayo coba ndeleng yen ora bakal suwe.
      Lan rumangsa aku yen seneng banget karo Perang Dunia II, aku duwe novel nalika semana lan liyane uga katon ing mburine.
      Rangkulan liyane.

bool (bener)