Luis Castañeda. Wawancara karo Pemenang Penghargaan Amazon Literary Amazon 2020

Photography Luis Castañeda, profil Facebook.

Luis Castañeda, Panulis Canaria saka La Palma, yaiku pemenang Anugrah Sastrawan Amazon Storyteller kanggo panganggit ing Spanyol saka 2020 con Nalika raja teka. Wis menehi kula iki Interview Matur suwun sanget kanggo wektu lan kabecikan. Ing novel kasebut, dheweke nyritakake babagan novel, buku favorit, panulis lan genre, pengaruh, budaya lan hobi panganggit lan proyek-proyek anyar sing ana ing pikiran.

Wawancara karo Luis Castañeda

Novel debut Nalika raja teka dipilih saka luwih saka 5.500 judhul, saka 50 negara sing beda-beda, diterbitake dhewe Liwat platform Kindle Direct Publishing antara tanggal 1 Mei lan 31 Agustus 2020. Pakaryan kasebut adhedhasar kunjungan sing dipimpin Raja Alfonso XIII menyang pulau La Palma ing taun 1906.

  • WARTA KAPUSTAKAN: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

LUIS CASTAÑEDA: Aku ora yakin dheweke crita pertama sing dakwaca lan tak tulis, nanging iki crita pertama sing dakkerteni. Buku kapisan kayata Lemah wulu, wulan Juli Verne, sing narik kawigaten pikiranku sadurunge remaja lan sadurunge sawetara panulis liyane saka panulis Prancis sing hebat.

Minangka kanggo crita pertama sing dakelingi yen nulis kudu dirujuk, wis dadi bocah SMA, menyang narasi ora sopan kanthi irah-irahan Luisses ing planet wanita, sing pengin nambah warna lan humor ing majalah fotokopi sing kita usaha kanggo ngasilake ing Institut. Ora sukses tenan.

  • AL: Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

LC: Kayane aku wis mantep telung tonggak minangka pamaca sing nuduhake rong buku sing menehi kesan banget marang aku amarga macem-macem sebab. Ing pisanan, saka wektu sing paling angel, yaiku Wong lanang, dening panulis lan jurnalis Italia oriana fallaci, crita kasar, kasar, semangat, ditulis ing wong liya, babagan panguripan Alekos Panagoulis, pahlawan klasik sing nyoba dhewe kanggo mungkasi sing diktator Kolonel. Dheweke dadi misuwur internasional sawise nyoba nyerang diktator Georgios Papadopoulos, tanggal 13 Agustus 1968, penjara lan siksa sabanjure, lan mengko, tiwase ing kahanan durung dingerteni.

El kapindho Buku sing pengin dakkutip kagungane wektu nostalgia, taun-taun kasepen lan kasengsaran nalika dadi mahasiswa jurnalisme ing Madrid sing ngungkuli aku, diubengi karo ewu praupan sing teka lan urip, asing karo mine, ora bisa ndeleng « detail sethithik sing wis dakgambar ing lukisan », kaya sing kedadeyan karo Juan Pablo Castel ing Trowongandening Ernesto Setu, nganti dheweke nemokake María Iribarne.

El katelu Aku wis nampa buku kasebut sajrone kadewasan, kanthi ketenangan semangat sing luwih gedhe, lan sing dakkenal minangka link pungkasan babagan undhak-undhakan maca ing tren sastra Amerika Latin. Sejatine, aku meh bisa milih judhul liyane Garcia Marqueznanging ngebaki aku kanthi lengkap Tresna ing jaman kolera, kanthi cara iki, aku durung ngrampungake maca, amarga saka wektu ke wektu, aku bali maneh amarga ana keraguan, sawetara pitakon, sawetara pengin.

  • AL: Sapa sing dadi penulis favoritmu?

LC: Pitakon iki, ing wektu-wektu uripku iki, gampang banget, amarga ora mangu-mangu aku kudu milih Hadiah Nobel Kolombia. Panulis liyane sing uga dakkandhani ing kene –Juan Rulf, Faulkner, Carpentier, lsp) Dheweke mesthi nuntun aku, minangka pucuke, menyang García Márquez. Uga dudu aku sing maca, amarga Aku akeh dosa maneh lan aku angel golek gaya liyane. Nalika aku isih enom, aku wis maca novel realis, utamane novel Amerika anyar kaya Tom Wolfe, Norman Mailer, Truman CapoteKabeh saka jurnalistik, nanging dheweke ora kepenak semangat ngimpi.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

LC: Aku ora nate mikir babagan iki, nanging bakal dakkandhani, aku seneng nggawe lan urip bebarengan karo karakter petualangan, kayata Phileas fogg de Ing saindenging jagad iki sajrone 80 Dina utawa wong lelungan de Mesin wektu, dening HG Wells, uwal saka Morlocks, utawa Axel mudun menyang Pusat Bumi.

  • AL: Apa mania utawa pakulinan nalika nulis utawa maca?

LC: Nalika aku nulis Aku seneng ngancani musik (instrumental, yen ora nggawe konsultasi kanggo aku) lan, paling ora suwene suwene aku nulis Nalika raja teka, saka dijupuk saka omben-omben medlar digawe ibu. Banjur kudu duwe lawang ditutup, mbuwang saka wektu ing ngarep (aku ora bisa miwiti nulis ngerti yen sajrone setengah jam aku kudu lunga kanggo nindakake prekara) lan, pungkasane, penasaran: Aku kudu duwe kuku sing cekak, nyewa sumur, sing bisa nutul tombol nganggo bantalan.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

LC: Kapan iku aku angel milih, nanging luwih becik manut nalika dheweke ninggalke aku sajrone umure. Aku nyoba nggayuh stabilitas, nanging aku minangka otonom, asring dadi chimera. Oalah, wiwit nulis biasane kedadeyan sakcepete sawise jam wolu awan nganti udakara jam sepuluh. Aku uga ora milih ing endi, uga ora nganggep. Aku duwe kantor cilik, bareng karo bojoku, ing endi aku duwe komputer, buku, piala catur, barang-barang liyane ... Aku mung kudu golek cara kanggo nundhung bojoku supaya bisa kesepian.

  • AL: Apa sing dicritakake novel sampeyan Nalika raja teka?

LC: Novel iki nyritakake babagan kasepen lan pangarep-arep, katresnan lan lara ati, gething lan meri, urip lan pati; yaiku crita perasaan universal sing terkonsentrasi ing watu vulkanik cilik sing diubengi segara. Nalika raja teka, sing dadi subtitle katresnan lan pati ing pulo kasebut, yaiku fiksi sejarah, utawa kahanan sejarah, sing nyritakake panguripan lan perangan penduduk saka sawijining pulau sing lali ngenteni apa maneh, sing dikepengini, tekane raja kekaisaran kanggo nylametake, disimpen saka kabeh penyakit. Nanging kepiye carane, nasib lan tumindake dhewe banjur dadi patemon kasebut, sing dadi sejarah, ora mung wiwitan urip anyar, nanging puncak drama sing nggegirisi.

Kanthi kabeh perawatan ing saindenging jagad, dheweke nyiyapake kutha cilik kanggo resepsi, sanajan kabeh kasusahan lan kabutuhan sing dialami, nanging, kaya-kaya kutukan, dadi menehi rintangan sing bisa ngrusak pertemuan sing dikarepake, kaya kedadeyan ing kaca pisanan: ing katon awak sing ora duwe nyawa, ditusuk lan ngambang ing teluk, saka dhokter terkenal Mauricio Santos mbukak.

Saka kene, a novel paduan suara sing mbukak karakter sing ana gandhengane lan hubungane, lan katresnan - sing dilarang, gangguan lan sing ora digatekake - duwe peran sing nemtokake.

  • AL: Genre liyane sing disenengi?

LC: Kasusastranku, minangka sing maca, dheweke wis ganti liwat taun. Akhir-akhir iki aku gumun amarga ngapresiasi biografi lan, umume, dening novel sejarah. Kaya-kaya, nalika ngancik ulang taun, aku kepincut karo crita-crita lawas lan uga film-film lawas.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

LC: Saiki aku rampung maca kanthi apik biografi babagan sedulur sing ngerti, Madrid, crita esai-crita, dipotong ing Ceko lan, minangka novel, aku ngetutake nalika maca Aku duwe kabeh impen ing jagad iki, karya terkenal saka Jorge Diaz.

Ing istilah nulis luwih elek, wiwit jaman saiki aku ora ngasilake. Aku lagi proses selaras, ngrasakake lan bakal dipindhah karo sejarah sing perjuangane wujud. Aku nulis ukara, ide, perasaan. Aku kudu isi dada lan pikiranku karo swarane para paraga sadurunge nyalurake critane. Kita bakal weruh apa sing metu.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan, utawa sampeyan bakal bisa njaga sing positif kanggo novel mbesuk?

LC: Wiwit kurungan, lan sajrone taun kepungkur, aku wis nglamar a cara kanggo nyingkiri aku kasunyatan sing wis daklayani uga minangka tameng psikologis, lan ora liya fokus ing karya. Aku miwiti kanthi ngrampungake masalah sing wis telat lan banjur miwiti proyek sing saupama ora duwe wektu utawa momentum kanggo ditindakake. Aku kerja kanthi akeh, saben dinane, sajrone hiatus utawa stagnan ing pirang-pirang wulan ing perusahaanku, papan panggonanku lan papan kanggo nindakake tugas lan kegiyatan urip.

Nanging aku meh ora bisa nulis ing wektu kasebut. Kahanan sing durung mesthi ora bisa menehi katenangan ing ati kanggo iku. Lucu, nanging pancen kaya ngono. Saiki, karo taun anyar lan sawise bayangan sawetara dina, aku golek dalan maneh. Lan, oh, kaget: paradoks dalan kasebut nyebrang kerja. Pakaryan saben dinane sing bakal menehi katentreman kanggo digawe. Aku melu. Aku duwe pengarep-arep.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.