Kelingan Don Pedro Calderón de la Barca. 20 frasa lan kasepen

Patung Calderón de la Barca. Plaza de Santa Ana. Madrid. Foto (c) Mariola DCA.

Dina iki 25 Mei anyar mengeti pati ing Madrid Don Pedro Calderón de la Barca ing taun 1681, bisa uga pujangga lan penulis sandiwara sing paling penting, uga karo Lope de Vega, kita Umur emas. Sawetara karya sing misuwur yaiku Urip iku ngimpi, Walikota Zalamea, Teater gedhe ing jagad iki, o Wanita goblin. Dina iki, kanggo memori memori dheweke, aku nyorot 20 ukara teks lan fragmen puisi, Kanggo muji kasepen.

20 ukara

  1. Nanging pakurmatan minangka warisan jiwa lan nyawa mung kagungane Gusti Allah.
  2. Rejeki ora ditelukake kanthi ora adil lan males ukum, amarga sadurunge didorong luwih akeh.
  3. Pati katresnan yaiku rasa cemburu, sing ora bakal ngapura sapa wae, uga ora bakal ngasorake dheweke, utawa nganggep serius.
  4. Saka anyelir sing paling endah, kebon ing taman sing nyenengake, asp narik racun, madu tawon sing resmi.
  5. Yen tresna lan sengit padha tandhing, katresnan iku bakal menang.
  6. Aku wedi yen malah ngungsi aku ora wani.
  7. Kanggo ngrusak karusakan, saran bisu sing wicaksana.
  8. Kamulyan lan kaluhuran dudu dadi panguwasa, nanging duwe kaya ngono.
  9. Lan duwe jiwa luwih akeh, apa aku ora duwe kebebasan?
  10. Aja menehi saran marang wong sing njaluk dhuwit.
  11. Sapa sing seneng tanpa ngrasakake, swara nggawe instrumen, nanging ora apik.
  12. Alesan, alesan, suwene katresnan bakal ngalahake sampeyan?
  13. Pungkasan nasib ora ana wong sing sengsara banget nganti ora duwe wong sing meri; uga ora ana wong sing begja nganti ora meri.
  14. Niyat tumindak salah.
  15. Sapa sing ora ngerti nresnani, bisa uga marmer, dudu wanita. Sing tresna karo aku, aku tresna. Sing lali, aku lali.
  16. Mbeling dina iki lan ngenteni sesuk.
  17. Pati mesthi luwih awal lan ora ngasorake sapa wae.
  18. Saka barang ala nganti barang, dheweke ujar yen gampang diterusake; nanging saka ala dadi ala, aku ujar manawa luwih asring.
  19. Sanajan memori cenderung mati ing tangan wektu, memori uga cenderung urip maneh amarga ana obyek, luwih-luwih yen kesepakatan kasebut angel banget.
  20. Persahabatan sejatine yaiku paseduluran tanpa getih.

In muji kasepen (Kutipan)

Silence minangka file sing dilindhungi undhang-undhang
ing endi diskriminasi lenggah;
ngempet pikiran, umuk tenan
nyusup tanpa dipikirake;
muslihat licik sing kurang diskursif,
lan pangerten sing paling penting:
amarga ora ana wong sing getun amarga bisu,
lan akeh sing nuwun sewu amarga wis ngomong.

       Iku nglawan mungsuh sing paling nesu
remuk nesu sing paling sedheng,
semangat minangka saksi sing paling sah,
kanggo wong sing desahan ngomong luwih saka sing ngomong;
sejatine kanca sing akrab banget,
tinimbang simulasi ngapusi
kulit katon luntur, amarga pinten, ngumbara,
ilat ngapusi, pasuryan rek.

       Isih saka roh ilahi,
sing jagad iki ora bisa mbedakake;
gambar peziarah modesty,
tangan siji menehi lambe, lan liyane tameng.
Saka pirang-pirang pengorbanan sing dideleng dening wong-wong sing ora pantes
muja iwak, kewan bisu,
pareng yaiku miturut pangorbanan
Wakil durung ngrusak kautamaan iki.

       Lan yen dheweke menehi dheweke ngobrol lan nggawe bisu
wektu sing paling dikarepake paling sampurna,
iku amarga ati wasit sing ditindakake
saka tulus utawa tumindak ala.
Ora amarga kasepen dheweke ora precaya
dadi kultus keadilan paling gedhe,
amarga yen Gusti Allah nindakake pakaryan, aku ngormati,
Basa gusti meneng wae.

       Ngandika menyang swarga ing dina kapisan
yen kekuwatane Sang Pencipta kabukten,
amarga ing swarga ana kasepen banget,
nalika Miguel karo naga perang.
Tanah kasebut banjur dadi wengi sing beku lan adhem
manungsa kasebut nyembah dheweke, ing bisu dheweke,
lan wis dadi wasit yaiku tentrem lan perang:
apa sing tresna marang dheweke ujar swarga lan bumi.

       Sekolah Pythagoras limang taun
mung singa kanggo meneng wae;
La Tebaida, amarga kuciwo sing waras
dheweke mung kumpul meneng;
Ya, yen filsuf dhewe lan wong liya
kasepen retorika diinoktrinasi,
Gym sing paling apik
tinimbang sing nekani setya lan ora setya?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.