Adipati Rivas. Pengetan sedane penulis Don Álvaro utawa kekuwatan nasib

Un 22 kanggo Juni de 1865 tilar donya Angel Saavedra, Adipati Rivas, Pujangga lan penulis sandiwara Spanyol, lan misuwur amarga drama romantis sing paling misuwur Don Álvaro utawa Pasukan Nasib, karya lambang saka romantisme Spanyol Kanggo ngelingake memori dheweke, aku milih seri pecahan judhul iki.

Ángel Saavedra, Adipati Rivas

Lair ing Córdoba, Ángel Saavedra minangka penulis drama, pujangga, sejarawan, pelukis lan negarawan. Gagasan liberal, nglawan Prancis ing perang kamardikan lan mengko nglawan absolutisme Fernando VII. Iki nyebabake dheweke dadi pengasingan ing Malta lan menehi inspirasi marang sawetara geguritane, kayata Kanthi sewelas luka fatal.

Ayat kaping pisanan, diklumpukake ing Puisi lan dolanan kaya Ataulfotumbak, dibingkai ing neoklasik. Nanging sajrone pengasingan Malta, dheweke nemokake karya kasebut William Shakespeare, Walter Scott lan Lord Byron lan gabung karo gerakan romantis karo puisi Wong buangan, Eimpene penjahat Mercusuar Malta.

Don Álvaro utawa kekuwatan nasib

Pakaryan kasebut minangka nglantik teater romantis Spanyol lan, Kajaba iku, téater modern. Iki minangka drama ing limang tumindak utawa dina, ing prosa lan ing ayat. Nduweni kabeh bahan-bahan khas romantisme, kayata melankol utawa pesimisme, lan nggawe tema khas: wong lanang sing diseret karo nasib sing ora bisa dilawan. Minangka kombinasi kasempatan lan kabutuhan misterius sing nyebabake tumindak para paraga.

Protagonis yaiku Don Álvaro, satriya sing tresna karo Leonor, putri Marquis saka Calatrava. Ing sawijining wengi Don Álvaro njeblug menyang ruangane Leonor kanthi niat nyulik dheweke, nanging kaget karo Marquis Calatrava. Don Álvaro sengaja mateni dheweke lan kudu ngungsi. Sawise pirang-pirang taun, nalika para kekasih urip bebrayan, Don Álvaro ing perang, lan Leonor, ndhelik ing padhepokan, padha-padha ketemu, nanging nasib bakal nyegah tresnane.

Fragmen

Tumindak I - Adegan VII

DON ÁLVARO: (Kanthi kuwat banget.)

Malaekat nyawa kawula sing nyenengake!

Apa swarga suci bakal menehi mahkota langgeng kanggo turu?

Bungah ngelem aku ...

Apa kita nyekel siji lan sijine supaya ora bisa pisah?

Sadurunge, sadurunge mati

sing misahake aku karo kowe lan kelangan kowe.

DOÑA LEONOR (Ganggu banget.).

Don Álvaro!

ORA GOLEK.

Yaiku, Gusti Allahku, kabeh ...

Apa sing ngganggu lan ngganggu sampeyan kanthi cara kaya ngono?

Apa susah atimu weruh yen kekasih sampeyan

saiki iki

luwih bangga tinimbang srengenge? ...

Garment dipuja!

[...]

ORA GOLEK.
Mbak!

Dona Leonor.
Oh! kowe nglanggar jiwaku ...

ORA GOLEK.
Atiku remuk ... Ana ngendi, ngendi,
katresnan sampeyan, sumpah tenan sampeyan?
Salah karo tembung sampeyan cocog
dadi luwih irresolusi nalika semana.
Panjaluk dadakan ...
Aku ora ngerti sampeyan, Leonor. Apa ana angin jebul
saka delir kabeh pangarep-arep?
Ya, aku wis wuta ing papan kasebut
nalika awan paling padhang.
Dheweke bakal nggawa aku almarhum
saka kene, nalika abadi ninggalake dipercaya.
Tukang sihir ngapusi,
Perspektif sing sampeyan wenehake kanthi ora sengaja?
Perfidious! Kowe gelem
kanggo jumeneng dhampare Sang Langgeng,
lan banjur kleleb ing neraka?
Apa saiki mung kari aku? ...

DOÑA LEONOR. (Nguncalake awake.)

Ora, ora, aku muji sampeyan.
Don Álvaro!… Apik!… Ayo, ya, ayo.

***

Tumindak I - Adegan VIII

Marquis.- (Ngamuk) Penipu sing ala!… Putri kondhang!

Doña Leonor .- (Mbuwang awake ing sikile bapakne) Bapak! Bapak!

Marquis. - Aku dudu bapakmu ... Adoh ... lan sampeyan, njiwit wiwitan ...

Don Álvaro.- Putrine sampeyan ora luput… Aku sing dadi pelaku… Gawe dada. (Nyuda ing dhengkul.)

Marquis.- Sikap panjalukmu nuduhake kondhisi sampeyan ...

Don Álvaro.- (Rising) Pak Marquis! ... Pak Marquis! ...

Marquis.- (Kanggo putrine) Quita, wanita duraka. (Curra, sing nyekel lengen) lan sampeyan ora seneng, apa sampeyan wani ndemek bendarane? (Kanggo para pelayan) Hei, jupuken sing kesuwur mau, cekelen, taline ...

Don Álvaro.- (Kanthi kamulyan.) Wong sing apes sing ngilangi aku. (Dheweke njupuk pistol lan dipasang).

Doña Leonor.- (Mlaku menyang Don Álvaro) Don ÁIvaro!… Apa sing bakal sampeyan lakoni?

Marquis. - Langsung menyang dheweke.

Don Álvaro.- Bilai para abdi sampeyan yen pindhah! Sampeyan mung duwe hak kanggo nusuk atiku.

Marquis .- Sampeyan mati ing tangan wong lanang? Ora; sampeyan bakal mati karo para algojo.

Don Álvaro. - Pak Marquis saka Calatrava! Nanging, ah, ora; sampeyan duwe hak kanggo kabeh ... Putri sampeyan ora luput ... Sejatine kaya ambegan para malaikat sing ngubengi dhampare Sing Mahaluhur. Dugaan yen ana ing kene ing jam kaya mangkene bisa nyebabake aku mati, metu mbungkus mayitku kaya kain kafanku ... Ya, aku kudu mati ... nanging ing tanganmu. (Dheweke nyelehake dhengkul ing lemah) Aku ngenteni jotosane mundur; Aku ora bakal nolak; sampeyan wis duwe kula dilucuti. (Dheweke mbuwang pistol kasebut, yen nalika tekan lemah, dheweke nembak lan tatu Marquis, sing tiba ing tangane putrine lan para abdi, njerit)

Marquis - Aku wis mati! ... O, kula! ...

Don Álvaro. - Dhuh Allah kawula! Gaman sepele! Wengi sing nggegirisi!

Doña Leonor. - Bapak, bapak!

Marquis.- Disisihake; njaluk aku lunga saka kene ... ing ngendi aku mati tanpa njijiki karo jeneng kaya ngono ...

***

Undhang-undhang III - Adegan IV. Monolog Don Álvaro.

Beban sing ora bisa ditanggung
iku lingkungan sing penting
kanggo wong cilik
sing lair ing nasib elek!
Apa kalanggengan sing nggegirisi
urip cendhak! Jagad iki,
Dungeon jero apa,
kanggo wong sing ora seneng,
sapa sing ndeleng langit sing nesu
karo nesu mrengut!
Kayane, ya, kanggo ngukur
sing luwih angel lan luwih pait
luwih akeh, luwih dawa
nasib urip kita.
Yen diwenehake menyang kita
mung nandhang sangsara,
lan ringkes banget dadi
sing seneng, kaya sedhih
obyek sing ora diisi,
Yaiku bab sing ala tenan!
Kanggo wong sing tenang, bungah,
urip ing antarane keplok lan kaurmatan,
lan tresna sing lugu
saluran kaline sing enak
nalika dheweke kuwat lan semangat,
tiwas dinane,
rejekine entek:
lan aku, apes banget aku,
Aku, nggoleki dheweke,
Aku ora bisa nemokake dheweke.
Nanging kepiye carane bisa entuk,
Kuciwaku!
Ya, nalika aku lair ora seneng,
Aku lair wis tuwa
Yen dina kesenengan
(sing aku mung seneng),
rejeki mesthi tetep,
Kepiye mengko seda sadurunge
karo scythe galak
guluku mesthi dikethok!


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.