Papan ing Spanyol sing katon ing literatur

Papan sastra Spanyol

Kasusastran kita ora mung diwenehake karo crita-crita hebat, nanging uga akeh papan sing memuji kutha, kutha utawa Spanyol kanthi abadi kanthi huruf. Saka La Mancha del Quijote menyang kutha sing ilang ing ngendi Juan Ramón Jiménez mlaku-mlaku karo kuldi, kita bakal liwat iki papan ing Spanyol sing katon ing literatur.

Pamplona: Fiesta, dening Ernest Hemingway

Pamplona Ernest Hemingway

Photography: Graeme Churchard

Ing taun 20-an, adegan internasional terus ndeleng Spanyol minangka negara miskin lan asor dibandhingake karo negara liya ing bawana lawas. Nanging, Perang Dunia Pertama ora mung bakal nggawa Ernest Hemingway menyang Eropa, nanging bakal nggawe dheweke dadi salah sawijining penemu geografi sing hebat. Contone, kutha Pamplona sing Sanfermines panulis The Old Man and the Sea kecemplung kanggo menehi novel novel pertamane, shindig, diterbitake ing taun 1926. Sawise diluncurake, karya kasebut ora mung dadi sukses nanging uga diekspor menyang donya gambar Spanyol sing mewah lan optimis.

Moguer: Platero y yo, dening Juan Ramón Jiménez

Moguer Platero lan aku

Sawise sedane bapake, Juan Ramón Jiménez bali menyang kutha asale ing Huelva, Moguer, kanggo nulungi kulawarga sing rusak. Kahanan sing ditambah dening gambar papan kelairan sing bobrok, mula adoh saka omah sing dienggo penulis nalika isih cilik. Mangkene carane Jiménez miwiti mbudidaya kabeh kenangan kasebut liwat kendharaan sastra kayata kuldi Platero, kewan sing ditemokake warna-warni ing kutha Andalusia cilik kasebut: kupu-kupu putih sing mubeng nalika wengi, perayaan Corpus Christi, anané gypsies ing alun-alun kebak kabungahan lan hiburan.

Punapa panjenengan kersa maos Platero lan aku?

Campo de Criptana: Don Quixote de la Mancha, dening Miguel de Cervantes

Campo de Criptana Don Quixote

Ing taun 2005, ing kesempatan ing pengetan abad kaping papat saka Don Quijote saka La Mancha, dinyatakake ing Spanyol rute kaping pisanan adhedhasar karya Miguel Cervantes, dadi sukses. Luwih saka 2500 kilometer nyebar ing 148 kotamadya ing endi pengunjung bisa miwiti saka Toledo nganti pungkasan ing Sigüenza, ngliwati gambar El Toboso utawa gambar sing paling "quixotic": sepuluh pabrik Campo de Criptana sing saiki wis dadi simbol komunitas La Mancha sing sadurunge ana raksasa diserang dening bangsawan sing paling misuwur kanthi surat.

Carabanchel Alto: Manolito Gafotas, dening Elvira Lindo

Carabanchel Alto Manolito Gafotas

Madrilenians bisa uga wis ngerti, nanging bisa uga akeh wong Spanyol sing nemokake lingkungan Carabanchel Alto sawise maca Kacamata Manolito. Carabanchel, sing kalebu luwih saka 240 ewu pedunung, dadi pameran paling apik ing kelas pekerja Spanyol sing dideleng liwat bocah lanang sing lemu sing urip karo wong tuwane, mbah Nicolás lan adhine, El Imbécil Setelan sing paling bebas a Sastra Madrid sing asale saka Chocolatería San Ginés, ing endi Valle-Inclán nyetel Lampu Bohemia utawa Barrio de las Letras malih dadi episentrum sastra ing ibukutha lan papan sing biasane kanggo para penulis kayata Góngora, Cervante utawa Quevedo.

Lembah Baztán: Wali sing ora katon, dening Dolores Redondo

Elizondo Wali sing ora katon

Dadi salah siji saka kasuksesan gedhe sastra Spanyol ing taun-taun pungkasan, ing Trilogi Baztán dening Dolores Redondo (dibentuk dening The Guardian Ora Katon, Warisan ing Balung lan Nawakake Badai) nyinaoni misteri lembah Navarrese ing endi macem-macem pembunuhan sing diselidiki dening Inspektur Amaia Salazar, sing kanggo ngrampungake kasus kasebut kudu bali menyang kutha asale , Elizondo, saka kana dheweke mesthi kepengin ngungsi. Saiki ana ing telung judhul saga, yaiku Lembah Baztán popularitas saya mundhak sawise diterbitake buku-buku kasebut, narik kawigaten para setya kanggo nggoleki kuburan, alas lan kali sing nggawe plot sing kuat.

La Albufera: Reeds and Mud, dening Vicente Blasco Ibáñez

Albufera Reeds lan lendhut

Ing wiwitan abad kaping XNUMX, naturalisme ditemokake ing Blasco Ibáñez salah sawijining wakil paling apik, utamane amarga karya kayata Reeds lan lendhut, panganggit paling misuwur saka Valencian. Novel ing endi setting kasebut dianggep dadi siji karakter maneh amarga pentinge ing plot kulawarga Paloma, klan petani miskin sing manggon ing kutha El Palmar, dununge ing tengah tlaga banyu tawa paling gedhe ing Spanyol, 10 kilometer sisih kidul Valencia. Saindhenging kaca, utamane ing bagean pertama, Albufera ditampilake menyang sing maca minangka mikrokosmos marginal, ing endi rawa rawa, sawah, lan pantai rahasia ngatur labirin novel Spanyol paling apik ing abad kaping-XNUMX.

Kebon Calisto lan Melibea: La Celestina, dening Fernando de Rojas

Salamanca La Celestina

Salamanca ing pungkasan abad kaping XNUMX dadi setting salah sawijining karya sastra kita sing hebat: Celestine, uga dikenal minangka Tragicomedy Calisto lan Melibea, loro protagonis sing gabung karo pelacur lan bagean gedhe saka kisah tresnane kedadeyan ing kebon sing dipilih dening panganggit, Fernando de Rojas. Paru-paru kutha sing dibukak maneh ing taun 1981 kanthi jeneng Huerto de Calisto y Melibea, dununge ing jejere tembok sing nyebrang kali Tormes, jeneng sing ngelingake kita babagan perangan pertama kali Lazarillo de Tormes disetel ing ibukutha Salamanca sadurunge mlumpat menyang Toledo, kutha utama sing kedadeyan crita kasebut.

Greja Santa María del Mar: Katedral Segara, dening Ildefonso Falcones

Katedral Santa Maria del Mar

Diterbitake ing taun 2006 lan dadi novel multi-sales sajrone sawetara wulan, Katedral segara dicritakake pambangunan Greja Santa María del Mar ing lingkungan nelayan sing asor ing La Ribera, ing ngendi Arnau urip, wong enom sing ngerti babagan rahasia Barcelona ing abad tengahan. Saiki, bangunan iki sing konstruksi diwiwiti ing taun 1329 wis dadi salah sawijine ikon literatur hebat Ciudad Condal sing dipuji dening para panulis kayata Carlos Ruiz Zafón, Carmen Laforet utawa Juan Marsé.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.