AJ Cronin. Pengetan dokter lan panulis Skotlandia iki

Kita kabeh duwe buku ing omah Archibald Joseph Cronin. Utawa kompilasi critane kanthi volume kertas bawang lan pasta kulit. Mesthi wae Dina iki, iki Dokter lan panulis Skotlandia Aku bakal nglegakake 122 taun. Dheweke dadi novelis sing sukses banget ing taun 40-an lan 50-an lan salah sawijining buku pertama, dadi luwih saka sawetara buku diwasa Petualangan tas ireng ing tutup kasebut. Dina iki aku maneh judhul liyane kanggo ngelingi paraga.

Urip dudu koridor sing lurus lan gampang, lumantar lelungan kanthi bebas lan tanpa alangan, nanging labirin, sing kudu kita temokake dalane, ilang lan bingung bola-bali macet ing buntu.

Nanging, yen kita precaya, Gusti Allah mesthi bakal mbukak lawang, sanajan ora kaya sing dikarepake, nanging pungkasane bakal dadi luwih becik.
AJ Cronin

Archibald Joseph Cronin

Dheweke lair ing Jakarta Skotlandia tanggal 19 Juli 1896. Dheweke kepengin dadi panulis wiwit isih cilik, nanging dheweke mutusake nuruti nasehat kulawarga lan ndhaptar kanggo sinau Medical ing Universitas Glasgow. Ing Perang Dunia I dadi dhokter ing Angkatan Laut, lan mengko dipraktekke ing Kutha-kutha pertambangan Wales.

Ditunjuk inspektur medis tambang lan ditugasake sinau pentinge penyakit paru-paru ing wilayah pertambangan Inggris Raya ing taun 1924. Pengalaman kasebut lan pengalaman sing ditindakake nalika praktek ing tetanggan borjuis liyane ing London diladeni dheweke sawise sumber inspirasi kanggo gaweyanmu. Novel campurane realisme lan romantisme kanthi ukum sosial.

Ing taun 1930, nalika istirahat kesehatan, dheweke miwiti karir minangka panulis novelis Bèntèng sengit, sing sukses tenan. Banjur dheweke meh nggandhengake terbitan novel liyane kayata Telung tresnoIng Kepulauan Canary lan ing sangisore lintang.

Nanging nalika entuk ketenaran ing dunya Benteng lan Kunci Kratoning. Ing babagan kasebut, dheweke nyritakake masalah religius lan pengalaman nalika dadi dokter. Kaloro novel kasebut dijarwakake ing saindenging jagad lan digawe film. Sukses adaptasi film kasebut nggawe dheweke urip suwe Hollywood, nanging banjur bali menyang Eropa, menyang Pantai Biru Prancis, lan pungkasane pensiun ing Swiss, papan dununge seda 1981.

Wakil kerja

Petualangan tas ireng

En 16 crita Cronin crita babagan dhokter Finis Hyslop en Levenford, kutha cilik Skotlandia. Finlay, dhokter enom, teka praktek dadi asisten veteran lan kasar dokter cameron. Minangka narasi linier sing diwiwiti karo intervensi Finlay ing a trakeotomi darurat ditindakake kanthi kahanan sengsara lan meh heroik tumrap bocah lanang sing kena difteri. Dadi ing pungkasan sing uga ana rajapati ing tengah.

De gampang banget diwacaOra ana kekurangan emosi utawa humor ing alam semesta sing cilik banget lan karaktere dadi karakteristik kutha cilik Skotlandia kasebut. Uga elinga konteks lan wektu ing endi tumindak kasebut ditindakake.

Benteng

Maneh protagonis yaiku dhokter enom, dhokter Andrew Manson, sing teka kerja pertama ing komunitas pertambangan ing Wales. Idealisme lan semangat sampeyan bakal dites mengko lan meh bakal entuk watesan nalika nemokake kasunyatan mlarat banget lan ora duwe dhuwit kanggo praktik medis ing wilayah kasebut. Yen sampeyan duwe akeh masalah, sampeyan bakal pindhah menyang London, ing ngendi dheweke terus nulungi pasien kelas pekerja. Nanging banjur kolega njaluk supaya dheweke kerja ing klinik sakit sing sugih.

Novel iki bisa uga sing paling relevan saka Cronin, amarga dheweke pengaruhe gedhe ing tumitah modern Sistem kesehatan nasional saka Inggris.

Aku wis nulis ing La Ciudadela pendapatku babagan profesi medis, ketidakadilan, ambisi tanpa wates, wangkal, kabodhoan ... Aku wis nyekseni kabeh medeni sing dakcritakake ing kene. Kanthi novel iki, aku ora pengin nyalahake wong tartamtu, nanging luwih becik sisteme.

AJCronin

Setahun sawise diterbitake a adaptasi film sing ngarahake King vidor. Dheweke mbintangi Robert Donat, Rosalind Russell y Rex Harrison antarane liyane. Sukses banget, nominasi 4 kategori Oscar: film paling apik, aktor paling apik (Donat), arah paling apik lan skenario adaptasi sing paling apik.

Kunci Kratoning

Dianggep duweke karya agung, novel iki nyritakake uripe rama Francis Chisholm, agama Skotlandia sing ora konvensional. Mangkono kita ngliwati masa kanak-kanak nganti kedadeyan tragis sing nggawe dheweke gugon: dheweke kerja dakwah ing China ing jaman paceklik, wabah lan perang sipil sing rame banget.

Was diadaptasi karo bioskop ing taun 1944 kanthi judhul sing padha. Diarahake dheweke John M Stahl lan lintang ing Gregory Peck, sing entuk nominasi aktor paling apik ing Oscar 1946.

Judhul liyane

  • Nasib Robert Shannon
  • Tukang kebon Spanyol
  • Taun-taun ijo
  • Pasarean perang salib
  • Dokter asli
  • Bèntèng sengit
  • Nglungkung meneng
  • Wit Yudas
  • Lagu Genep Pena
  • Wong lanang nglamar (téater)

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)